fiets

5 tips om de garage te verduurzamen

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehandsenergie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om de garage te verduurzamen.

#1 Opruimen

garage

Het klinkt misschien niet als een belangrijke stap in verduurzaming, maar het opruimen van de garage is wel degelijk de allereerste en meest belangrijke stap naar verduurzaming toe. In de garage stapelt de rommel zich namelijk snel op en men vergeet snel wat er allemaal in die dozen, kratten en stapels verzameld staat. Hierdoor maken we niet optimaal gebruik van de spullen die we al hebben en blijven we dingen kopen. Nieuw gereedschap, speelgoed of een nieuwe kampeertent is vaak makkelijker gekocht dan gezocht. Juist het kopen van nieuwe spullen is zo onduurzaam. Een duurzamere garage begint bij een goed opgeruimde garage waar je de mogelijkheden en ruimte hebt om te verduurzamen. Sorteer dus alles wat je in de garage hebt staan en berg het veilig op, bijvoorbeeld in kratten of kartonnen dozen. Label de inhoud en plaats het ergens waar het niet in de weg staat, maar waar je er wel makkelijk bij kan.

#2 Berg gevaarlijke stoffen veilig op

garage

Deze tip is een beetje in het verlengde van tip 1. De garage ook vaak de plek waar blikken verf, flessen olie en andere vloeistoffen worden opgeborgen. Deze stoffen zijn niet ongevaarlijk en wil je dan ook zo veilig mogelijk opbergen. Als een fles olie omvalt of een blik verf lekt, dan is dat niet alleen gevaarlijk voor dieren en kinderen in huis, maar ook nog eens schadelijk voor het milieu als dit in de natuur of in het water belandt. Een goed opgeruimde garage is een goede gelegenheid om ook een veilige opbergplek te creëren voor deze flessen en blikken. Bovenstaande foto ziet er wellicht onwaarschijnlijk rommelig uit, maar geloof me: ik heb genoeg garages en kelders in mijn leven gezien waar de boel er echt zo bijstond.

#3 Kies voor gezondere en natuurlijkere stoffen

ecologische schoonmaakmiddelen

Zoals ik al eerder opmerkte, worden schoonmaakmiddelen, autovloeistoffen en andere vloeistoffen vaak veilig opgeborgen in de garage. Als je gaat opruimen in de garage en de vloeistoffen kritisch gaat doorlopen, breng je de vloeistoffen die je niet meer gebruikt naar het milieuplein in de buurt om ze op een veilige manier weg te gooien. Mocht je nu toch weer nieuwe verf of schoonmaakmiddelen willen aanschaffen, overweeg dan eens om de planken in de garage te vullen met natuurlijke producten. Verf is tegenwoordig heel goed duurzaam verkrijgbaar en ook voor schoonmaakmiddelen, zelfs de sterke reinigers, zijn allerlei natuurlijkere en gezondere alternatieven beschikbaar. Maak van de garage een veilige plek met deze natuurlijke middelen.

#4 Investeer in een duurzaam wagenpark

fiets

De garage is dé plek bij uitstek om auto’s, brommers, fietsen, steps en andere voertuigen te bewaren. Natuurlijk wil je als gezin een beetje behoorlijk vervoer voor handen hebben, maar ook hier zijn duurzame overwegingen te maken. Een auto is absoluut heel handig, maar er zijn duurzamere manieren om van a naar b te komen. Neem jouw dagelijkse reizen eens onder de loep en kijk eens of er mogelijkheden zijn om hier te verduurzamen. Wellicht kun je vaker naar jouw bestemmingen lopen, maar het kan natuurlijk ook zijn dat een goede fiets in jouw stad of dorp uitkomst zou bieden. De meeste mensen beschikken wel over een fiets, maar al te vaak is dit echt een barrel of niet stevig genoeg voor die tripjes met boodschappen of kinderen. Als je overweegt een tweede auto aan te schaffen, zou je ook kunnen overwegen om te investeren in een elektrische fiets of juist een stevige bakfiets. Dit is een stuk duurzamer dan een auto en kan wellicht net zo goed uitkomst bieden. In jouw opgeruimde garage is zo’n bakfiets of elektrische fiets ook veel beter op te bergen dan nóg een auto.

#5 Kies voor stevige en duurzame materialen

gereedschap

Als je dan toch bezig bent met het opruimen van de garage, overweeg dan ook eens te investeren in het duurzaam aankleden van de garage. Om jouw garage bijvoorbeeld duurzamer te verwarmen of te isoleren, kun je investeren in een goede isolatie van de muren en de vloer. Het is even een investering, maar hiermee kun je jouw garage wel beter beschermen tegen kou, vocht en geluidsoverlast, zowel naar binnen als naar buiten toe.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *