Fashion Revolution Week

Fashion Revolution Week 2018

Deze week vindt de Fashion Revolution Week 2018 plaats. Tijdens deze themaweek wordt er volop aandacht gevraagd voor de Fashion Revolution: een beweging die zich inzet voor betere werkomstandigheden in de kledingindustrie. Dit jaar schrijf ik er helaas iets later over dan gebruikelijk, maar gelukkig zijn er deze week nog volop activiteiten en events ter ere van de Fashion Revolution Week waar je aan kunt deelnemen. Ook jij kunt op allerlei manieren jouw stem laten gelden en jouw steentje bijdragen aan een betere en eerlijkere kledingindustrie.

Na de ramp bij Rana Plaza in Bangladesh in 2013, de grootste ramp in de kledingindustrie ooit, is er steeds meer aandacht gekomen voor de vaak erbarmelijke omstandigheden in de kledingindustrie. De druk waaronder onze fast fashion wordt geproduceerd is niet voor te stellen en de arbeiders in fabrieken ver van ons bed worden hier de dupe van. Alles moet groter, sneller, goedkoper en efficiënter en ieder weldenkend persoon kan zich voorstellen dat dit systeem niet houdbaar en alles behalve duurzaam is. Gelukkig zijn er steeds meer ontwerpers en ondernemers die inzien dat dit systeem niet houdbaar is. Zij zetten zich in voor verandering in de industrie en de productie van eerlijke en duurzame kleding.

Fashion Revolution Week

Dit jaar is het vierde jaar dat er internationaal aandacht wordt besteed aan de Fashion Revolution. Tijdens de Fashion Revolution Week worden een hele week lang wereldwijd diverse activiteiten georganiseerd om aandacht te vragen voor werkomstandigheden in de kledingindustrie. Er worden films vertoond, fair fashion shows gelopen, lezingen en workshops georganiseerd en kledingruil events opgezet. Maar ook individueel kunnen mensen allerlei acties ondernemen om hun stem te laten horen. Mensen vragen op social media #whomademyclothes om kledingmerken een duidelijke boodschap af te geven dat ook zij streven naar eerlijkere werkomstandigheden en meer transparantie in de kledingindustrie. In Nederland worden er ook diverse activiteiten georganiseerd om eerlijke mode in het zonnetje te zetten en verandering in de kledingindustrie te stimuleren.

De Fashion Revolution Week vindt wereldwijd plaats van 23 tot en met 29 april. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op de website van de Fashion Revolution. Hier kun je ook diverse materialen gratis downloaden, zoals posters en educatieve middelen om de boodschap te verspreiden, en hier vind je een overzicht van alle activiteiten tijdens de Fashion Revolution Week. Ook kun je jouw steentje bijdragen door op social media te vragen #whomademyclothes aan diverse producenten en merken. Wil jij je meer verdiepen in de huidige problematiek in de kledingindustrie? Dan kan ik de documentaire ‘The True Cost‘ aanbevelen.

Bron foto’s: Alastair Strong @ https://www.fashionrevolution.org/

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *