Eten uit de buurt

Leestip: Eten uit de buurt

Wie mijn blog al langer volgt, weet dat ik droom van een kleine vrijstaande, het liefst modulaire, woning op een groot stuk grond waar we zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen leven. Daar hoort natuurlijk een heerlijke moestuin bij met diverse fruitbomen en alle mogelijkheden om verder zelf zoveel mogelijk in ons eigen plantaardige voedsel te voorzien. Omdat ik me nu al volop aan het voorbereiden ben op onze toekomstige woning, lees ik behoorlijk wat af over moestuinieren, voedselvoorziening en zelfvoorzienend leven. Eén van de leukste boeken die ik onlangs heb gelezen is zonder twijfel ‘Eten uit de buurt’: een heerlijk boek over lokale voedselproductie boordevol nuttige tips en informatie over lokaal eten in eigen land.

Eten uit de buurt

Het boek ‘Eten uit de buurt’ is geschreven door Michiel Bussink, een freelance journalist en auteur die schrijft over voedsel, land- en tuinbouw. Hij woont toevallig in mijn regio en verbouwt daar zijn eigen groente en fruit en houdt zijn eigen kippen. Hij leert de lezers van ‘Eten uit de buurt’ hoe je het meeste haalt uit je eigen tuin en uit de lokale voedselcirkel. ‘Eten uit de buurt’ is het vijfde boek uit de Genoeg-reeks. Deze boeken worden gemaakt door de redactie en medewerkers van het tijdschrift Genoeg en gaan over meer doen met minder. In dit boek draait alles om lokale voedselproductie. Je leert alles over eetbare erven, moestuinieren, voedselbossen, voedselcoöperaties, pluktuinen en stadsboeren. Omdat ik dit soort initiatieven altijd enorm inspirerend vind, is het precies een boek voor mij!

Eten uit de buurt

Michiel Bussink begint zijn boek met een heldere uitleg over voedselcirkels. Daarmee toont hij direct aan wat de voor- en nadelen zijn van een grote voedselcirkel, dus wat de consequenties zijn van voedsel dat een lange weg heeft moeten afleggen langs veel verschillende tussenstations. Het moge duidelijk zijn dat hij pleit voor een kleinere voedselcirkel. Een eerlijker systeem waar minder tussenhandel is en boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Waar de verhoudingen tussen producent en consument eenvoudiger en transparanter zijn. In zijn boek laat Michiel Bussink zien op welke manieren deze kleinere voedselcirkel gerealiseerd kan worden. De onderwerpen in het bos zijn onderverdeeld in 7 hoofdstukken en elk hoofdstuk gaat over een bepaald aspect van de kleine voedselcirkel. Zo komt onder andere de eigen moestuin aan bod, maar ook de stadslandbouw, eten verzamelen in het wild, boodschappen doen bij de lokale boer en voedselcoöperaties krijgen de nodige aandacht.

Eten uit de buurt

Het boek begint met een uitgebreide uitleg van de ideale moestuin en alles wat daarbij komt kijken. Michiel Bussink heeft hier zelf de nodige ervaring mee en deelt al zijn kennis en tips op heel toegankelijke wijze. Niet alleen over de te verbouwen gewassen, maar net zoveel over praktische zaken als ligging, compost en grondsoort. Heb je zelf toch geen groene vingers of niet de ruimte voor een uitgebreide moestuin? Dan komen de vele alternatieven bij jou in de buurt volop aan bod. Persoonlijk vond ik het gedeelte over de jacht en het slachten van kippen too much, maar dat is persoonlijk. Ik begrijp dat een boek over lokaal eten ook over dit soort zaken kan gaan. Eén van mijn favoriete onderdelen was het laatste hoofdstuk waarin Michiel Bussink alle bezwaren tegen lokale voedselvoorziening op een rij zet en van repliek dient. Argumenten als ‘het is te duur’, ‘maar de werkgelegenheid dan?’ en ‘ik heb geen tijd’ houden geen stand.

Eten uit de buurt

‘Eten uit de buurt’ is vrij algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com of via de website van Genoeg. Lees ook zeker de andere boeken uit de Genoeg-reeks over meer doen met minder. Ik vind bijvoorbeeld ‘Delen doe je zo‘ ook echt een aanrader.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are no comments

Add yours