Earth Day 2018

Elk jaar vieren we op 22 april de Dag van de Aarde oftewel Earth Day: de dag waarop er internationaal wordt stilgestaan bij onze aarde en men zich wereldwijd inzet voor een mooiere en duurzamere wereld en de bescherming van het milieu. Over de hele wereld worden op deze dag activiteiten, bijeenkomsten en initiatieven georganiseerd die volledig in het teken staan van onze aarde. Ook in Nederland wordt er op deze dag extra gewerkt aan het welzijn van onze aarde en aandacht gevraagd voor de problemen die onze aarde in gevaar brengen.

Dit jaar wordt Earth Day alweer voor het 48ste jaar georganiseerd. De allereerste editie vond plaats in 1970 en mobiliseerde maar liefst 20 miljoen Amerikanen! Vanaf dat moment ontstond er een beweging die zich inzette voor meer bewustzijn voor en meer actie omtrent milieuproblematiek. Op Earth Day worden er wereldwijd allerlei acties georganiseerd binnen thema’s als groene scholen, bedreigde dieren, groene steden, klimaatverandering, campagnes voor gemeenschappen en herbebossing. In totaal zijn er sinds het begin van Earth Day al meer dan 2,688,209,868  acties opgezet voor een betere wereld. Zo’n actie kan een groots initiatief zijn, maar ook een kleinere actie zoals minder vlees eten, het planten van een boom, lokaal winkelen of het recyclen van afval dragen al bij aan een duurzamere wereld en vormen een mooie actie op deze dag.

Dit jaar heeft het Earth Day Network, de internationale organisatie dat Earth Day wereldwijd initieert, gekozen voor het thema plastic vervuiling. Wereldwijd wordt er extra aandacht gevraagd voor het stoppen van plastic vervuiling en specifiek voor het elimineren van single-use plastic. Ook in Nederland worden diverse activiteiten georganiseerd. Zo kun je in Den Haag deelnemen aan een uitgebreid programma van activiteiten en workshops waar je leert hoe je jouw ecologische voetafdruk kunt verkleinen en wat de impact van plastic is op onze oceanen en er vindt een kledingruil plaats. In Meppel is het op deze dag PlantjesDeelDag en in Utrecht wordt deze dag gevierd bij het nieuw geopende restaurant The Green House. Door het hele land vinden er activiteiten plaats, dus kijk zeker eens wat er bij jou in de buurt wordt georganiseerd. Landelijk zijn er ook diverse acties. Zo roepen de Guerrilla Gardeners Netherlands iedereen op om op de Dag van de Aarde de verwaarloosde plantsoenen in jouw buurt onder handen te nemen. Plant bloemen en struiken waar wel wat groen nodig is. Omdat 22 april ook de Landelijke Zaaidag voor Bijen en Vlinders is roept Bijenlint iedereen in Nederland op om deze dag bloemen voor de bijen te zaaien. Zo worden de overlevingskansen van de bij aanzienlijk vergroot. Wil je meer weten over Earth Day of in actie komen? Breng dan een bezoek aan de website van Earth Day Network voor meer informatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *