duurzaam winkelen Intertoys

5x duurzaam winkelen bij Intertoys

Steeds meer mensen verdiepen zich in duurzaamheid en willen actieve stappen zetten om hun dagelijks leven te vergroenen. Maar, hoe doen je dat als je een beperkt budget hebt en niet in een stad woont waar je op elke hoek van de straat een hippe conceptstore hebt met duurzame gadgets? Nou, ik kan je vertellen dat duurzaam leven en duurzame producten aanschaffen eigenlijk helemaal niet zo ingewikkeld is. Steeds meer grote winkels hebben hun assortiment uitgebreid met handige duurzame producten die voor iedereen betaalbaar en toegankelijk zijn. Voor jouw glazen (weck)potten ga je naar de Xenos, zonnepanelen kopen we gewoon bij IKEA, biologisch katoenen hemdjes zijn volop verkrijgbaar bij HEMA en herbruikbare koffiebekers voor onderweg en katoenen tasjes zijn werkelijk waar overal te koop. Om jullie te laten zien dat duurzaam winkelen in elke winkelstraat van Nederland mogelijk is deel ik handige tips voor duurzame producten in de schappen van de meest favoriete winkels van winkelend Nederland. Op deze manier wil ik laten zien dat duurzaam leven helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Vandaag in de schijnwerpers: Intertoys.

Tot op heden heb ik in deze rubriek vrijwel geen speelgoedwinkels besproken. Bij duurzaam winkelen denk je niet zo snel aan een speelgoedwinkel, terwijl er toch veel te verduurzamen is aan de speeltjes die wij onze kinderen geven.  Steeds meer mensen kiezen ervoor om het internet te gebruiken voor al hun speelgoedbenodigdheden. Heel begrijpelijk, ik doe dit namelijk zelf ook zo vaak mogelijk. Met goed fatsoen een speelgoedwinkel bezoeken met een kind is namelijk een haast onmogelijke opgave. Mocht je het toch aandurven om een speelgoedwinkel binnen te stappen, dan geef ik in dit artikel 5 tips om duurzaam te winkelen bij één van de grootste speelgoedwinkels van ons land: Intertoys.

#1 LEGO

duurzaam winkelen Intertoys

Als je op zoek bent naar speelgoed dat duurzaam en robuust is en vrijwel overal en altijd te verkrijgen is, dan is LEGO een absolute aanrader. Het speelgoed van LEGO, en daarmee dus ook DUPLO, gaat generaties lang mee en is gemaakt van stevig plastic dat haast niet kapot te krijgen is. Ze zijn bij LEGO ook bezig met het ontwikkelen van blokjes van bioplastic, dus wat betreft duurzame ontwikkeling zit het ook helemaal goed met dit speelgoed. Ik ben groot fan!

#2 Vingerverf

duurzaam winkelen Intertoys

Kinderen zijn gek op verven, vooral met vingerverf. Toch is uit onderzoek van de NVWA in 2015 gebleken dat heel veel merken vingerverf lang niet zo veilig zijn in gebruik. De verf bevat conserveermiddelen, nitrosamines en zware metalen en sommige stoffen zijn zelfs kankerverwekkend of kunnen een nadelig effect hebben op het DNA of op de voortplanting. Dat is toch te zot voor woorden? Als je bedenkt dat kinderen hier volop mee in contact komen en het zelfs in hun mond kunnen steken, denk je wel twee keer na voor je een potje vingerverf in huis haalt. Bijna de helft van de geteste vingerverf voldeed in het onderzoek niet aan de eisen. Gelukkig zijn er merken die wel voldoende scoorden in het onderzoek. Zo is onder andere de vrij algemeen verkrijgbare vingerverf van SES goed door de test gekomen, zowel de SES Creative als de SES Creative – ECO. Daarnaast zijn ook onder andere de potjes vingerverf van Djeco, A’Color, Crayola,  Heutink en Creall positief door de test gekomen.

#3 Houten speelgoed

duurzaam winkelen Intertoys

Het is wel even goed zoeken naar houten speelgoed in een reguliere speelgoedwinkel. Het aanbod is heel beperkt en wat er is, is vaak gemaakt van goedkoop hout dat beschilderd is met sterk geurende verf en lak. Mede daarom bezoek ik zo weinig reguliere speelgoedwinkels. Ik geef sterk de voorkeur aan robuust houten speelgoed van mooie merken als HABA, Plantoys, Janod en Grimm’s. Helaas vind je deze merken vrijwel niet in speelgoedwinkels. Wat je wel bij Intertoys kunt vinden zijn bijvoorbeeld de leuke houten speeltjes van Melissa & Doug en de houten speeltjes van eigen bodem van Little Dutch.

#4 Kapla

duurzaam winkelen Intertoys

Er zijn maar weinig duurzame en eerlijke merken verkrijgbaar bij de reguliere speelgoedwinkels in ons land, maar gelukkig vind je Kapla in nagenoeg elke winkel van Intertoys. Het speelgoed is van Nederlandse oorsprong en bestaat uit kleine houten plankjes van grenenhout waar kinderen naar hartenlust mee kunnen bouwen zonder dat daar lijm, spijkers of ander gereedschap voor nodig is. Het stimuleert creativiteit en inzicht bij kinderen van alle leeftijden.

#5 Schleigh dieren

duurzaam winkelen Intertoys

Veel speelgoedwinkels verkopen de dieren en figuren van Schleigh, een Duits merk dat bekend is geworden met deze mooie en realistische handbeschilderde figuren. Alhoewel het familiebedrijf in 2006 is overgenomen door een Britse investeringsmaatschappij (wat in mijn ogen toch altijd een veeg teken is), staan de figuren van Schleigh nog steeds bekend als kwalitatief hoogwaardig speelgoed.

Nog meer duurzaam winkelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *