minimaliseren handtas

365 Days of Less Waste tips voor winkelen

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#2 Refuse the receipt

#2 refuse the receipt

Een kassabon is typisch zoiets dat we zonder nadenken accepteren bij de kassa en bij thuiskomst direct weer weggooien. Heel zonde want voor de productie van dit papier worden bomen gekapt en wordt water en olie verbruikt. Daarnaast worden deze bonnen vaak gedrukt op thermisch papier dat niet recyclebaar is en vaak BPA bevat. Heb je de bon niet nodig? Weiger deze dan bij de kassa en bespaar eenvoudig een heleboel afval tijdens het winkelen. Wil je een nog duidelijkere boodschap afgeven? Vraag de winkel dan op social media om de bonnen niet meer automatisch te printen en deel jouw boodschap met #bandebon.

#4 Buy second-hand

#4 buy second-hand

Je zou haast vergeten door alle winkels in het straatbeeld dat we echt niet altijd alles nieuw hoeven te kopen. Er zijn een heleboel leuke kringloopwinkels en vintagewinkels waar je de leukste outfits, meubels, boeken, speelgoed en accessoires kunt vinden en ook online zijn er talloze platformen en lokale Facebookgroepen waar je spullen van iemand anders kunt overnemen voor slechts een fractie van de nieuwprijs. Marktplaats is natuurlijk heel bekend, maar ken je deze alternatieven voor Marktplaats al? Door meer tweedehands te kopen ben je heel duurzaam bezig. Er zijn namelijk geen nieuwe grondstoffen voor de productie nodig en de producten zijn vaak ook nog eens onverpakt. Dat is dubbele duurzame winst!

#9 Bring your own bag

#9 bring your own bag

Eén van de meest eenvoudige en toch meest effectieve stappen die je kunt zetten in het afval verminderen is zonder twijfel het meenemen van jouw eigen tas. Schaf een paar stevige katoenen tassen aan en neem deze altijd mee als je van huis gaat. Zo heb je elke keer een eigen tasje mee als je gaat winkelen en hoef je nooit meer een plastic of papieren tas te accepteren bij de kassa. Denk eens aan al het plastic dat je uit zult sparen! Plus: katoenen tasjes zien er gewoon ook veel leuker uit dan die lelijke plastic tassen waarmee je niets meer bent dan een lopend reclamebord.

#10 Buy loose tea

#10 buy loose tea

De meeste mensen weten niet beter dan dat thee wordt geleverd in een theezakje dat na een enkel gebruik kan worden weggegooid. Zo zonde eigenlijk, vooral als je je bedenkt dat deze theezakjes vaak plastic bevatten en dus niet recyclebaar zijn. Het is net zo eenvoudig om losse thee te kopen en thee te zetten met een thee-ei, theefilter of een uitwasbaar theezakje. Zo kun je de thee na gebruik zeker weten bij het gft-afval weggooien (of de thee(zakjes) creatief hergebruiken) en bespaar je elke kop thee weer opnieuw afval. En losse thee is trouwens vaak ook veel lekkerder.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

 There are no comments

Add yours

CommentLuv badge