minimaliseren handtas

365 Days of Less Waste tips voor winkelen

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#2 Refuse the receipt

#2 refuse the receipt

Een kassabon is typisch zoiets dat we zonder nadenken accepteren bij de kassa en bij thuiskomst direct weer weggooien. Heel zonde want voor de productie van dit papier worden bomen gekapt en wordt water en olie verbruikt. Daarnaast worden deze bonnen vaak gedrukt op thermisch papier dat niet recyclebaar is en vaak BPA bevat. Heb je de bon niet nodig? Weiger deze dan bij de kassa en bespaar eenvoudig een heleboel afval tijdens het winkelen. Wil je een nog duidelijkere boodschap afgeven? Vraag de winkel dan op social media om de bonnen niet meer automatisch te printen en deel jouw boodschap met #bandebon.

#4 Buy second-hand

#4 buy second-hand

Je zou haast vergeten door alle winkels in het straatbeeld dat we echt niet altijd alles nieuw hoeven te kopen. Er zijn een heleboel leuke kringloopwinkels en vintagewinkels waar je de leukste outfits, meubels, boeken, speelgoed en accessoires kunt vinden en ook online zijn er talloze platformen en lokale Facebookgroepen waar je spullen van iemand anders kunt overnemen voor slechts een fractie van de nieuwprijs. Marktplaats is natuurlijk heel bekend, maar ken je deze alternatieven voor Marktplaats al? Door meer tweedehands te kopen ben je heel duurzaam bezig. Er zijn namelijk geen nieuwe grondstoffen voor de productie nodig en de producten zijn vaak ook nog eens onverpakt. Dat is dubbele duurzame winst!

#9 Bring your own bag

#9 bring your own bag

Eén van de meest eenvoudige en toch meest effectieve stappen die je kunt zetten in het afval verminderen is zonder twijfel het meenemen van jouw eigen tas. Schaf een paar stevige katoenen tassen aan en neem deze altijd mee als je van huis gaat. Zo heb je elke keer een eigen tasje mee als je gaat winkelen en hoef je nooit meer een plastic of papieren tas te accepteren bij de kassa. Denk eens aan al het plastic dat je uit zult sparen! Plus: katoenen tasjes zien er gewoon ook veel leuker uit dan die lelijke plastic tassen waarmee je niets meer bent dan een lopend reclamebord.

#10 Buy loose tea

#10 buy loose tea

De meeste mensen weten niet beter dan dat thee wordt geleverd in een theezakje dat na een enkel gebruik kan worden weggegooid. Zo zonde eigenlijk, vooral als je je bedenkt dat deze theezakjes vaak plastic bevatten en dus niet recyclebaar zijn. Het is net zo eenvoudig om losse thee te kopen en thee te zetten met een thee-ei, theefilter of een uitwasbaar theezakje. Zo kun je de thee na gebruik zeker weten bij het gft-afval weggooien (of de thee(zakjes) creatief hergebruiken) en bespaar je elke kop thee weer opnieuw afval. En losse thee is trouwens vaak ook veel lekkerder.

#13 Read brochures online

#13 read brochures online

We willen natuurlijk nooit teveel geld uitgeven en daarom altijd op de hoogte blijven van alle aanbiedingen en sales. Veel mensen ontvangen daarom elke week weer een hele stapel folders door hun brievenbus. Zo zonde, want na deze even door te bladeren belanden ze bij het oud papier en wordt al dit papier verspild. Je kunt net zo eenvoudig deze folders online bekijken via de websites van jouw favoriete winkels of via een handige app zoals Reclamefolder. Door een nee-nee sticker op je brievenbus te plakken ontvang je geen papieren folders meer en dat scheelt heel veel afval. Veel duurzamer!

#16 Buy less prepackaged foods

#16 buy less prepackaged foods

We hebben allemaal weinig tijd tegenwoordig en jongleren met studie, werk, kinderen, partner, vrienden en sport. Zo blijft er voor veel mensen weinig tijd over voor het koken van een uitgebreide maaltijd. Geen wonder dus dat voorverpakte voedingsmiddelen tegenwoordig zo populair zijn en zo’n groot deel uitmaken van het aanbod in de supermarkt. Toch zijn deze voorverpakte maaltijden en producten vaak alles behalve gezond te noemen en al die verpakkingsmaterialen zorgen voor onnodig veel afval. Ik weet uit ervaring dat het zelf maken van veel producten echt niet veel tijd extra hoeft te kosten en dat het vaak veel lekkerder en voordeliger is. Voor tips en recepten voor producten die je net zo makkelijk zelf thuis maakt, kun je een kijkje nemen in mijn reeks ‘5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken‘. Het is absoluut de moeite waard!

#24 Bring your own bread bags

#24 bring your own bread bags

Eén van de meest eenvoudige veranderingen met groots effect die wij de laatste jaren hebben doorgevoerd, is het gebruiken van onze eigen broodzakken om brood te halen. Elke week besparen we hierdoor talloze plastic zakjes zonder extra moeite. Het is misschien even een drempel die je over moet, maar de meeste bakkers vinden het geen enkel probleem om het brood in een katoenen zak te doen en meestal zijn ze juist erg geïnteresseerd in het hoe en waarom. Wie weet inspireer je nog iemand!

#39 Buy the ‘ugly’ veggies

#39 buy the ugly veggies

Als we onze boodschappen doen, kiezen we vaak het liefst voor frisse en stevige groente en fruit. Logisch, want we willen verse en gezonde producten, maar erg duurzaam is het niet. Die ‘lelijke’ groente en fruit blijft liggen en belandt uiteindelijk bij het afval. Zo zonde, want eigenlijk is er helemaal niets mis mee. Die kromme komkommer is net zo lekker en die wortel met twee pootjes is eigenlijk gewoon heel schattig. Kies eens wat vaker voor de ‘lelijke’ groente en fruit tijdens het winkelen en help voedselverspilling voorkomen.

#48 Eat local

#48 eat local Insta

We zijn er zo aan gewend geraakt dat de meest exotische ingrediënten in elke buurtsuper verkrijgbaar zijn dat we even vergeten dat dit soort producten hier helemaal niet vandaan komen. Al die producten worden vanuit ver ingevoerd met alle vervuiling, verpakkingen en gevolgen van dien. Probeer eens te ontdekken wat er lokaal verkrijgbaar is in elk seizoen en laat je verrassen door mooie en smakelijke producten uit eigen regio.

#53 Refuse freebies

#53 refuse freebies Insta

Hoe leuk die gratis snacks, drankjes, flyers en goodies ook zijn die op straat en in winkels worden uitgedeeld, probeer ze te vermijden. Dat ene piepkleine glaasje van een nieuw frisdrankmerk of die zoveelste sticker van een nieuwe winkel voegt weinig toe, maar creëert wel een heleboel afval. Kijk meer eens rond als je langs zo’n uitdeelpunt loopt. Er ligt zoveel troep op straat! De beste manier om dit soort vervuiling te voorkomen is om er vriendelijk voor te bedanken.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

 There are no comments

Add yours

CommentLuv badge