minimaliseren online

365 Days of Less Waste tips voor op school of werk

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#1 Bring your own cup

#1 bring your own cup

Door jouw eigen beker mee te nemen van huis spaar je een heleboel afval uit. Op kantoor en onderweg hoef je geen plastic bekertjes, of kartonnen bekers met een plastic coating, meer te gebruiken en voor koffie onderweg krijg je bij veel koffiezaken ook nog eens korting met jouw eigen beker. Doe er je voordeel mee! In dit artikel tip ik een aantal handige koffiebekers voor onderweg, maar voor op je werk volstaat een eenvoudige mok natuurlijk ook.

#3 Digitize your mail

#3 digitize your mail

We krijgen dagelijks nog steeds een heleboel brieven en andere papieren in onze brievenbus, maar vaak belanden deze bij het oud papier samen met de envelop. Wist je al dat veel bedrijven tegenwoordig de mogelijkheid bieden om jouw post digitaal te verzenden? Dat scheelt weer papierafval en je hebt direct al jouw belangrijke post digitaal beschikbaar. Geen kasten vol met administratie meer. Dit werkt natuurlijk ook op kantoor waar memo’s en berichten nog steeds vaak per post of op papier worden verzonden en gedistribueerd.

#7 Use a reusable water bottle

#7 use a reusable water bottle

Bijna iedereen is wel op de hoogte van de urgente problemen rondom plasticvervuiling, maar weinig mensen weten hoe makkelijk het is om de echt grote vervuilers te vermijden. Neem nu de plastic drinkflesjes. Iedereen die wel eens zwerfafval raapt, weet dat verreweg het meeste zwerfafval bestaat uit plastic flesjes en blikjes. En het is zo makkelijk om dit afval te voorkomen: stap gewoon over op een herbruikbare waterfles! Je hebt deze in alle soorten en maten van mooie merken als Dopper, Bottelicious, Klean Kanteen of Tulper en je hoeft deze maar een keer aan te schaffen. Deze fles vul je vervolgens gewoon thuis, op het werk of helemaal gratis bij één van de watertappunten in ons land. Veel gezonder en voordeliger en veel beter voor het milieu!

#8 Use a digital notebook

#8 use a digital notebook

Als je net zoals ik een enorme notitieboekjes fetisj hebt, dan kan het best lastig zijn om de overstap te maken naar papierloos. Zo’n nieuw boekje voelt als een nieuw begin en het heeft iets rustgevends om de boekjes te gebruiken voor al jouw lijstjes, plannen en schrijfsels. Toch heb ik uiteindelijk grotendeels de overstap naar digitale ‘notitieboekjes’ gemaakt omdat de papieren boekjes te weinig gebruikt werden, kwijt raakten of na enkele pagina’s al in onbruik raakten. Ik ben zo’n perfectionist dat ik een simpel schrijffoutje al een reden vind om een hele pagina als verloren te beschouwen. Zonde van al dat papier! Mijn digitale lijstjes, plannen en verhalen heb ik altijd bij me op mijn telefoon via handige platformen als Google Keep, Evernote en Cozi.

#12 Use a lunchbox

#12 use a lunchbox

Veel mensen kiezen ervoor om hun eigen lunch mee naar school of naar hun werk te nemen. Dat is natuurlijk heel slim, duurzaam en ook nog eens voordelig, maar helaas iets minder duurzaam als je dit doet in een boterhamzakje, plastic folie of aluminiumfolie. Dit materiaal wordt allemaal na één keer gebruiken weggegooid en zorgt voor onnodig afval. Gebruik in plaats daarvan een hippe lunchbox of broodtrommel. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen keer op keer weer worden gebruikt. Je maaltijd blijft er ook nog eens veel verser en smakelijker in en je bent helemaal ‘on trend’.

#20 Drink tap water

#20 drink tap water

Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die kiezen voor flessen en pakken mineraalwater. Waarom zou je zoveel geld uitgeven aan gebotteld water als het kraanwater in ons land van uitstekende kwaliteit is? Vaak is dat gebottelde water afkomstig van dezelfde bron of van mindere kwaliteit, je betaalt er een heleboel geld voor en je blijft zitten met een heleboel afval. Spaar al die verpakkingen en al dat geld uit en drink gewoon kraanwater in een restaurant, onderweg en thuis.

#21 Save leftovers for lunch the next day

#21 save leftovers for lunch the next day

Waar vroeger kliekjes gewoon onderdeel waren van de maaltijden later in de week, zijn we tegenwoordig dit een beetje vergeten. Kliekjes worden maar al te vaak weggegooid en dit is niet alleen zonde van prima voedsel, maar ook nog eens zonde van alle moeite die is gestoken in het produceren en bereiden van deze producten. Bewaar kliekjes dus voortaan gewoon als gezonde lunch of diner voor de volgende dag. Heel veel gerechten zijn de volgende dag ook nog eens veel en veel lekkerder trouwens!

#36 Use a digital agenda

#36 use a digital agenda

Jarenlang ben ik groot voorstander geweest van de papieren agenda en knutselde ik elke paar maanden een eigen boekwerk in elkaar. Een soort bullet journal avant la lettre. Ik dacht nooit te kunnen werken met een digitale agenda, maar met drukke schema’s, een huisgezin en mijn werk als zzp’er blijkt zo’n digitale agenda toch wel heel handig te zijn. Je hebt overal en altijd toegang tot de agenda en kunt deze synchroniseren met andere familieleden. Daarnaast spaar je ook nog eens veel papier uit! Ik ben om en gebruik al jaren met veel plezier mijn digitale agenda van Cozi en de Google Calendar.

#40 Bring your own cutlery

#40 bring your own cutlery

Als goed voorbereide zero of less waster is het altijd handig om een setje bestek mee te nemen onderweg. Mocht je een foodtruck of snackstop tegenkomen, dan is de kans namelijk groot dat ze hun maaltijden alleen serveren met plastic bestek. Door jouw eigen bestek mee te nemen, wat een kleine moeite is, spaar je keer op keer dat afval uit en het eet nog eens fijner ook.

#68 Bring your own straw

bring your own straw

Ik gaf al eerder de tip om geen plastic rietjes meer te gebruiken en deze te weigeren als je een restaurant bezoekt. Ben je toch fan van drinken met een rietje of heb je deze om welke reden dan ook nodig? Dan kan ik je een herbruikbaar rietje van siliconen of rvs van harte aanbevelen. Deze rietjes koop je één keer en kun je daarna keer op keer weer gebruiken. Stop er standaard één in jouw tas en je zit nooit om een rietje verlegen.

#72 Use refills for stabilo markers

use refills for stabilo markers

Tijdens het studeren zijn markers heerlijk om te gebruiken, maar één goede studiebeurt en ze zijn vaak al leeg. Zo jammer om dan een hele marker weg te gooien. Gelukkig is hier een oplossing voor! Stabilo heeft namelijk refills voor de markers waardoor je de plastic markers zelf keer op keer kunt blijven gebruiken. Ik heb deze al gespot bij duurzaam warenhuis Van Nature, maar er zijn vast veel meer ecoshops die deze aanbieden.

#81 use a bookmark Insta

Het klinkt misschien gek als zero waste tip, maar het gebruik van een boekenlegger tijdens het lezen is wel degelijk heel zero waste. Door te kiezen voor een boekenlegger die je keer op keer weer kunt gebruiken, hoef je geen ezelsoren meer in jouw boeken te maken en houd je de boeken mooi voor een volgend gebruik of een volgende eigenaar. En het behoeft natuurlijk geen uitleg dat een boekenlegger veel duurzamer is dan het gebruik van post-its die bij elke leesbeurt worden weggegooid.

#82 Get the kids a reusable lunch set

#82 get the kids a reusable lunch set Insta

Als volwassenen is het natuurlijk heel belangrijk om te investeren in een goede herbruikbare koffiebeker en waterfles, maar laten we ook de kinderen niet vergeten. Vroeger hadden alle kinderen zo’n hippe broodtrommel met melkbeker om mee naar school te nemen, maar tegenwoordig lijken veel kinderen vooral veel pakjes, zakjes en folie in hun tas te hebben zitten. Dat kan heel eenvoudig anders door gewoon over te stappen naar zo’n oldschool lunchset. Broodtrommels en bekers zijn overal te koop voor een paar euro en je spaart er wekelijks ontzettend veel afval mee uit.

#95 Request less plastic when ordering food

#95 request less plastic when ordering food Insta

Eten bestellen of afhalen is vaak nog een flinke uitdaging als zero waster. Bij het afhalen kun je natuurlijk je eigen bakjes meenemen, maar bij het bestellen is dit geen optie. Gelukkig kun je vaak wel opmerkingen bij jouw bestelling plaatsen en laat dit nou net de gelegenheid zijn om te vragen om minder plastic. Natuurlijk zal niet ieder restaurant iets doen met jouw verzoek, maar wie weet in hoeverre jouw favoriete restaurant bereid is mee te denken. Al scheelt het maar 2 zakjes of een plastic bakje, het is toch wat!

#120 Reuse paper scraps as a notepad

#120 reuse paper scraps as a notepad Insta

Alhoewel je nog zo je best kunt doen voor een papierloos huishouden, sluipen er altijd wel blaadjes, flyers of enveloppen het huis binnen. Gooi deze niet direct weg, maar maak er optimaal gebruik van door deze papieren te gebruiken als notitieblaadjes. Dat spaart weer ander papier uit.

#121 Read more e-books

#121 read more e-books Insta

Ik ben gek op boeken en houd van de geur en het gevoel van een écht boek in mijn handen, maar duurzaam is het natuurlijk niet. Dat is waarom ik tegenwoordig steeds meer boeken als e-book lees. Veel boeken hoef je niet perse te hebben om er plezier van te hebben en je spaart er een heleboel papier mee uit. Ook handig: je kunt met een e-reader jouw favoriete boeken overal mee naar toe nemen.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:There are no comments

Add yours

CommentLuv badge