ballonnen

365 Days of Less Waste tips voor feesten en feestdagen

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#15 Say no to balloons

#15 say no to balloons

Het is zo gezellig, een kamer vol ballonnen als er iets te vieren valt. Helaas word je iets minder feestelijk als je bedenkt hoe ontzettend vervuilend al die ballonnen zijn. Ballonnen zijn (meestal) gemaakt van rubber en alhoewel er vaak wordt beweerd dat een natuurlijk product als rubber geen gevaar vormt voor de natuur, is niets minder waar. Ballonnen die worden uitgedeeld op straat of opgelaten om iets te vieren belanden maar al te vaak in het milieu. Hier worden de ballonnen helaas aangezien voor voedsel door vogels, vissen, dolfijnen en andere dieren en opgegeten. De dieren kunnen hierin stikken of verstopt raken en overlijden. In het meest ‘gunstige’ geval belanden de ballonnen in het milieu waar ze de grond en het water vervuilen en lang niet zo snel afbreken als men vaak aanneemt van een biologisch afbreekbaar product. Zeg dus voortaan ‘nee’ tegen ballonnen en kies voor duurzamere versiering in huis.

#25 Use natural confetti

#25 use natural confetti

Veel mensen beseffen niet dat dat ene handje confetti dat zo feestelijk in de lucht wordt gegooid zo slecht is voor de lokale flora en fauna. Confetti wordt vaak gemaakt van papier en plastic en belandt na slechts een enkel gebruik al in het afval. In het beste geval wordt het opgeveegd en in de vuilnisbak gegooid, maar helaas wordt confetti ook vaak buiten gebruikt en zo belandt het in de natuur. Hier draagt het bij aan de toch aan schrikbarende plasticvervuiling, maar vormt het ook nog eens een gevaar voor de dieren. Zij zien de confetti namelijk aan voor eten met alle gevolgen van dien. Wil je toch graag een handje confetti kunnen gooien bij feesten en partijen? Kies dan voor throw & grow confetti, dat is gemaakt van papier met bloemzaadjes, of maak je eigen confetti, met een perforator, van herfstbladeren. Dat is ook nog eens veel voordeliger ?.

#34 Reuse a cloth garland

#34 reuse a cloth garland

Voor feesten en partijen mogen de slingers natuurlijk niet ontbreken, maar die papieren slingers die je vaak ziet, zijn niet heel stevig en duurzaam. Probeer die na gebruik nog maar eens netjes op te bergen voor een volgend gebruik zonder ze te scheuren. Om deze reden zijn wij jaren geleden al overgestapt op katoenen slingers. Deze kun je zelf maken, maar ook kant en klaar kopen. Je kunt deze keer op keer weer gebruiken en eerlijk gezegd vind ik ze vaak veel leuker dan die papieren slingers. Kleine verandering, maar met flink effect!

#38 Wrap gifts in reusable cloth

#38 wrap gifts in reusable cloth

We zijn allemaal gek op het geven en krijgen van cadeaus, maar het inpakken in inpakpapier vind ik zo zonde. Dat papier wordt er in een paar seconden afgescheurd en belandt direct bij het afval. Dit kan ook anders, bijvoorbeeld door cadeaus te verpakking in lappen stof. Deze traditionele Japanse inpaktraditie, furoshiki, is enorm veelzijdig en de stof kan keer op keer weer gebruikt worden. Ik vind het eerlijk gezegd ook veel mooier ogen, zo’n cadeau in stof.

#101 Buy second-hand gifts

#101 buy second-hand gifts Insta

Er lijkt nog steeds best een taboe te rusten op tweedehands producten, vooral als het op cadeaus aankomt. Hoe duurder en nieuwer, hoe beter, dat lijkt vaak het motto te zijn. Erg jammer, want de prijs van een cadeau zegt zo weinig over de daadwerkelijke waarde van en de zorg en aandacht die er aan een cadeau zijn besteed. Ik probeer zo vaak mogelijk tweedehands cadeaus te geven. Niet omdat het goedkoper is, al is dat een leuke bijkomstigheid, maar vooral omdat het beter is voor het milieu. Er zijn al meer dan genoeg spullen in omloop.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:There are no comments

Add yours

CommentLuv badge