minimalisme

365 Days of Less Waste tips voor de keuken

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#10 Buy loose tea

#10 buy loose tea

De meeste mensen weten niet beter dan dat thee wordt geleverd in een theezakje dat na een enkel gebruik kan worden weggegooid. Zo zonde eigenlijk, vooral als je je bedenkt dat deze theezakjes vaak plastic bevatten en dus niet recyclebaar zijn. Het is net zo eenvoudig om losse thee te kopen en thee te zetten met een thee-ei, theefilter of een uitwasbaar theezakje. Zo kun je de thee na gebruik zeker weten bij het gft-afval weggooien (of de thee(zakjes) creatief hergebruiken) en bespaar je elke kop thee weer opnieuw afval. En losse thee is trouwens vaak ook veel lekkerder.

#11 Refuse straws

#11 refuse straws

Dat plastic rietjes weinig duurzaam zijn, zal niet als een verrassing komen. Rietjes zijn zeker één van de supervervuilers die we met z’n allen zouden moeten vermijden. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor deze vorm van vervuiling. Plastic rietjes worden vaak geserveerd bij een drankje en worden na slechts één keer gebruiken al weggegooid. Dat is behoorlijk zonde voor iets dat eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft. Vorig jaar werd hierom de #stopsucking actie opgestart in Amerika en er worden steeds meer duurzamere alternatieven bedacht voor plastic rietjes. Zo zijn er rvs rietjes of papieren rietjes op de markt, maar kun je ook kiezen voor eetbare rietjes of rietjes gemaakt van echt riet. Nog eenvoudiger is gewoon nee zeggen tegen rietjes. Wij zeggen altijd bij onze bestelling in een restaurant of café dat we geen rietje bij het drankje hoeven. Soms zul je alsnog een rietje in het drankje krijgen, maar elke rietje dat je uitspaart is er één.

#16 Buy less prepackaged foods

#16 buy less prepackaged foods

We hebben allemaal weinig tijd tegenwoordig en jongleren met studie, werk, kinderen, partner, vrienden en sport. Zo blijft er voor veel mensen weinig tijd over voor het koken van een uitgebreide maaltijd. Geen wonder dus dat voorverpakte voedingsmiddelen tegenwoordig zo populair zijn en zo’n groot deel uitmaken van het aanbod in de supermarkt. Toch zijn deze voorverpakte maaltijden en producten vaak alles behalve gezond te noemen en al die verpakkingsmaterialen zorgen voor onnodig veel afval. Ik weet uit ervaring dat het zelf maken van veel producten echt niet veel tijd extra hoeft te kosten en dat het vaak veel lekkerder en voordeliger is. Voor tips en recepten voor producten die je net zo makkelijk zelf thuis maakt, kun je een kijkje nemen in mijn reeks ‘5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken‘. Het is absoluut de moeite waard!

#17 Make a weekly menu

#17 make a weekly menu

Het klinkt wellicht heel burgerlijk, maar om efficiënt met tijd, geld en afval om te gaan is het maken van een weekmenu eigenlijk onmisbaar. Door in het weekend de maaltijden en boodschappen te plannen, kun je optimaal gebruik maken van wat je nog in de kast hebt staan en koop je efficiënt jouw boodschappen in. Zo hoeft er niets verloren te gaan en voorkom je een heleboel verspilling van groente, fruit en restjes in de keuken. Ik kan het echt iedereen aanraden!

#18 Use a silicone baking mat

#18 use a silicone baking mat

Wij zijn gek op koken en bakken en de oven staan hier dagelijks aan met iets heerlijks erin. We kwamen al snel tot de ontdekking dat al dat bakken wel heel veel bakpapier kostte en dit papier was helaas vaak niet te hergebruiken. Daarom hebben wij vrij snel de overstap gemaakt naar siliconen bakmatten. Deze bakmatten kun je gebruiken als vervanging voor bakpapier en zijn eenvoudig weer schoon te maken en elke keer weer opnieuw te gebruiken. Zo bespaar je heel eenvoudig weer veel afval in de keuken. Controleer wel of de bakmat gemaakt is van echte siliconen. Dit doe je door de mat te buigen. Wordt het materiaal bij uitrekken en buigen wit? Dan is het niet puur van siliconen gemaakt.

#20 Drink tap water

#20 drink tap water

Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die kiezen voor flessen en pakken mineraalwater. Waarom zou je zoveel geld uitgeven aan gebotteld water als het kraanwater in ons land van uitstekende kwaliteit is? Vaak is dat gebottelde water afkomstig van dezelfde bron of van mindere kwaliteit, je betaalt er een heleboel geld voor en je blijft zitten met een heleboel afval. Spaar al die verpakkingen en al dat geld uit en drink gewoon kraanwater in een restaurant, onderweg en thuis.

#21 Save leftovers for lunch the next day

#21 save leftovers for lunch the next day

Waar vroeger kliekjes gewoon onderdeel waren van de maaltijden later in de week, zijn we tegenwoordig dit een beetje vergeten. Kliekjes worden maar al te vaak weggegooid en dit is niet alleen zonde van prima voedsel, maar ook nog eens zonde van alle moeite die is gestoken in het produceren en bereiden van deze producten. Bewaar kliekjes dus voortaan gewoon als gezonde lunch of diner voor de volgende dag. Heel veel gerechten zijn de volgende dag ook nog eens veel en veel lekkerder trouwens!

#22 Make compost out of food scraps

#22 make compost out of food scraps

Natuurlijk proberen we de restjes in de keuken zoveel mogelijk op te maken door deze creatief te gebruiken of in te vriezen, maar soms heb je gewoon fruit- en groenteafval dat je niet kunt gebruiken. Gelukkig kun je dit prima toevoegen aan jouw compostbak of -hoop. Door fruit- en groenteafval op te sparen en te composteren creëer je een rijke compost waar je jouw tuin en jouw planten heel blij mee kunt maken.

#23 Use reusable kitchen paper

#23 use reusable kitchen paper

We verslijten met z’n allen behoorlijk wat keukenpapier. Het is ideaal bij geknoei in de keuken, snotneuzen van de kinderen, vette bakplaten en het droog deppen van groentes, maar weinig duurzaam te noemen. Heel veel van dit papierafval kan eenvoudig worden voorkomen door gebruik te maken van wasbare keukendoekjes. Deze kun je zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook een stapel doekjes hiervoor kopen. Zo spaar je met minimale moeite een heleboel afval uit.

#28 Eat less meat

#28 eat less meat

Deze tip is nog best omstreden voor veel mensen: het minderen met vlees. Het valt niet meer te ontkennen dat het eten van vlees alles behalve duurzaam is. Voor het welzijn van onze planeet, de dieren en onze gezondheid zijn we er allemaal bij gebaat als iedereen flink mindert wat betreft vleesconsumptie of zelfs stopt met het eten van vlees. Niet alleen draagt de productie van vlees bij aan vervuiling, ontbossing, klimaatverandering en waterverspilling, het verbruikt ook veel grondstoffen en al die verpakkingen zijn op hun beurt ook alles behalve duurzaam. Maak een flink verschil op heel veel gebieden door jouw vleesconsumptie verminderen. Het is trouwens echt geen straf: vegetarisch eten is gezonder, veelzijdig en heerlijk. Ik eet al jaren vegetarisch en kan oprecht zeggen dat ik niets mis!

#30 Cook your own beans

#30 cook your own beans

Bonen zijn supergezond, voordelig en heel eenvoudig te verwerken in nagenoeg elk gerecht. Bij ons staan bonen bijna dagelijks op het menu, maar daarmee haal je ook veel potjes en plastic zakjes in huis. Om dit afval te verminderen kun je ervoor kiezen om jouw eigen bonen te weken en te koken. Zo kun je één zak (eventueel zelfs verpakkingsvrij) gedroogde bonen kopen waar je veel langer mee doet en spaar je veel afval uit.

#41 Use food scraps to make soup

#41 use food scraps to make soup Insta

Soep is echt de ultieme zero waste maaltijd wat mij betreft. Je kunt er allerlei overgebleven ingrediënten indoen, het laat zich prima invriezen en soep is ook de volgende dag nog heerlijk als lunch of diner. Mocht je nog restjes van eerder maaltijden overhebben, gooi deze dan niet weg, maar gebruik ze gewoon in de soep. Bewaar alle restjes in een bakje in de vriezer hiervoor en je spaart weer flink wat voedselverspilling uit.

#42 Reuse glass jars and bottles

#42 reuse glass jars and bottles Insta

Het meeste glas kan gelukkig gerecycled worden en moet daarom altijd apart ingezameld worden, maar je kunt nog veel meer doen met jouw lege glazen potten en flessen. Ze zijn namelijk ideaal voor het bewaren van jouw zelfgemaakte hapjes en drankjes, maar je kunt er ook nog een heleboel leuke andere dingen mee doen. Zo maak je in een handomdraai een leuk cadeau ervan of een accessoire voor in huis. In het artikel ‘10x wat te doen met glazen potten‘ vind je talloze leuke ideetjes met glazen potten en flessen.

#47 Avoid cling wrap

#47 avoid cling wrap Insta

Elke keuken lijkt tegenwoordig wel uitgerust te zijn met een rol plastic folie, maar dit is alles behalve duurzaam. Na slechts één keer (kort) gebruikt te zijn, belandt dit plastic al in het vuilnis. Dat kan beter! Ga op zoek naar een duurzamer alternatief in de vorm van een bijenwasdoek, een food hugger of een set deksels die overal op passen. Er zijn genoeg alternatieven om plastic folie totaal overbodig te maken.

#48 Eat local

#48 eat local Insta

We zijn er zo aan gewend geraakt dat de meest exotische ingrediënten in elke buurtsuper verkrijgbaar zijn dat we even vergeten dat dit soort producten hier helemaal niet vandaan komen. Al die producten worden vanuit ver ingevoerd met alle vervuiling, verpakkingen en gevolgen van dien. Probeer eens te ontdekken wat er lokaal verkrijgbaar is in elk seizoen en laat je verrassen door mooie en smakelijke producten uit eigen regio.

#49 Bake your own cookies

#49 bake your own cookies Insta

Onze supermarkten liggen vol met pakken koekjes in alle vormen, kleuren en smaken, maar de lekkerste koekjes zijn nog steeds de verse thuisgebakken koekjes. Nu ben ik ook wel gezegend met een man die graag bakt en alles zelf maakt, maar ik kan iedereen aanraden om vaker zelf koekjes te bakken. Zo vers zijn ze echt het lekkerst, met de beste ingrediënten gemaakt, en je spaart een heleboel plastic verpakkingen uit.

#51 Bring your own container for take out

#51 bring your own container for take out Insta

Als je eten gaat afhalen bij jouw favoriete restaurant is het heel duurzaam en slim om je eigen bakjes en bekers mee te nemen. Zo bespaar je al die plastic en kartonnen verpakkingen met vrij weinig moeite. Het is misschien even een drempel waar je overheen moet, maar waarschijnlijk vindt het restaurant het geen enkel probleem en zelfs wel heel inspirerend!

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:There are no comments

Add yours

CommentLuv badge