minimalisme

365 Days of Less Waste tips voor de keuken

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#10 Buy loose tea

#10 buy loose tea

De meeste mensen weten niet beter dan dat thee wordt geleverd in een theezakje dat na een enkel gebruik kan worden weggegooid. Zo zonde eigenlijk, vooral als je je bedenkt dat deze theezakjes vaak plastic bevatten en dus niet recyclebaar zijn. Het is net zo eenvoudig om losse thee te kopen en thee te zetten met een thee-ei, theefilter of een uitwasbaar theezakje. Zo kun je de thee na gebruik zeker weten bij het gft-afval weggooien (of de thee(zakjes) creatief hergebruiken) en bespaar je elke kop thee weer opnieuw afval. En losse thee is trouwens vaak ook veel lekkerder.

#11 Refuse straws

#11 refuse straws

Dat plastic rietjes weinig duurzaam zijn, zal niet als een verrassing komen. Rietjes zijn zeker één van de supervervuilers die we met z’n allen zouden moeten vermijden. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor deze vorm van vervuiling. Plastic rietjes worden vaak geserveerd bij een drankje en worden na slechts één keer gebruiken al weggegooid. Dat is behoorlijk zonde voor iets dat eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft. Vorig jaar werd hierom de #stopsucking actie opgestart in Amerika en er worden steeds meer duurzamere alternatieven bedacht voor plastic rietjes. Zo zijn er rvs rietjes of papieren rietjes op de markt, maar kun je ook kiezen voor eetbare rietjes of rietjes gemaakt van echt riet. Nog eenvoudiger is gewoon nee zeggen tegen rietjes. Wij zeggen altijd bij onze bestelling in een restaurant of café dat we geen rietje bij het drankje hoeven. Soms zul je alsnog een rietje in het drankje krijgen, maar elke rietje dat je uitspaart is er één.

#16 Buy less prepackaged foods

#16 buy less prepackaged foods

We hebben allemaal weinig tijd tegenwoordig en jongleren met studie, werk, kinderen, partner, vrienden en sport. Zo blijft er voor veel mensen weinig tijd over voor het koken van een uitgebreide maaltijd. Geen wonder dus dat voorverpakte voedingsmiddelen tegenwoordig zo populair zijn en zo’n groot deel uitmaken van het aanbod in de supermarkt. Toch zijn deze voorverpakte maaltijden en producten vaak alles behalve gezond te noemen en al die verpakkingsmaterialen zorgen voor onnodig veel afval. Ik weet uit ervaring dat het zelf maken van veel producten echt niet veel tijd extra hoeft te kosten en dat het vaak veel lekkerder en voordeliger is. Voor tips en recepten voor producten die je net zo makkelijk zelf thuis maakt, kun je een kijkje nemen in mijn reeks ‘5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken‘. Het is absoluut de moeite waard!

#17 Make a weekly menu

#17 make a weekly menu

Het klinkt wellicht heel burgerlijk, maar om efficiënt met tijd, geld en afval om te gaan is het maken van een weekmenu eigenlijk onmisbaar. Door in het weekend de maaltijden en boodschappen te plannen, kun je optimaal gebruik maken van wat je nog in de kast hebt staan en koop je efficiënt jouw boodschappen in. Zo hoeft er niets verloren te gaan en voorkom je een heleboel verspilling van groente, fruit en restjes in de keuken. Ik kan het echt iedereen aanraden!

#18 Use a silicone baking mat

#18 use a silicone baking mat

Wij zijn gek op koken en bakken en de oven staan hier dagelijks aan met iets heerlijks erin. We kwamen al snel tot de ontdekking dat al dat bakken wel heel veel bakpapier kostte en dit papier was helaas vaak niet te hergebruiken. Daarom hebben wij vrij snel de overstap gemaakt naar siliconen bakmatten. Deze bakmatten kun je gebruiken als vervanging voor bakpapier en zijn eenvoudig weer schoon te maken en elke keer weer opnieuw te gebruiken. Zo bespaar je heel eenvoudig weer veel afval in de keuken. Controleer wel of de bakmat gemaakt is van echte siliconen. Dit doe je door de mat te buigen. Wordt het materiaal bij uitrekken en buigen wit? Dan is het niet puur van siliconen gemaakt.

#20 Drink tap water

#20 drink tap water

Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die kiezen voor flessen en pakken mineraalwater. Waarom zou je zoveel geld uitgeven aan gebotteld water als het kraanwater in ons land van uitstekende kwaliteit is? Vaak is dat gebottelde water afkomstig van dezelfde bron of van mindere kwaliteit, je betaalt er een heleboel geld voor en je blijft zitten met een heleboel afval. Spaar al die verpakkingen en al dat geld uit en drink gewoon kraanwater in een restaurant, onderweg en thuis.

#21 Save leftovers for lunch the next day

#21 save leftovers for lunch the next day

Waar vroeger kliekjes gewoon onderdeel waren van de maaltijden later in de week, zijn we tegenwoordig dit een beetje vergeten. Kliekjes worden maar al te vaak weggegooid en dit is niet alleen zonde van prima voedsel, maar ook nog eens zonde van alle moeite die is gestoken in het produceren en bereiden van deze producten. Bewaar kliekjes dus voortaan gewoon als gezonde lunch of diner voor de volgende dag. Heel veel gerechten zijn de volgende dag ook nog eens veel en veel lekkerder trouwens!

#22 Make compost out of food scraps

#22 make compost out of food scraps

Natuurlijk proberen we de restjes in de keuken zoveel mogelijk op te maken door deze creatief te gebruiken of in te vriezen, maar soms heb je gewoon fruit- en groenteafval dat je niet kunt gebruiken. Gelukkig kun je dit prima toevoegen aan jouw compostbak of -hoop. Door fruit- en groenteafval op te sparen en te composteren creëer je een rijke compost waar je jouw tuin en jouw planten heel blij mee kunt maken.

#23 Use reusable kitchen paper

#23 use reusable kitchen paper

We verslijten met z’n allen behoorlijk wat keukenpapier. Het is ideaal bij geknoei in de keuken, snotneuzen van de kinderen, vette bakplaten en het droog deppen van groentes, maar weinig duurzaam te noemen. Heel veel van dit papierafval kan eenvoudig worden voorkomen door gebruik te maken van wasbare keukendoekjes. Deze kun je zelf maken, maar je kunt natuurlijk ook een stapel doekjes hiervoor kopen. Zo spaar je met minimale moeite een heleboel afval uit.

#28 Eat less meat

#28 eat less meat

Deze tip is nog best omstreden voor veel mensen: het minderen met vlees. Het valt niet meer te ontkennen dat het eten van vlees alles behalve duurzaam is. Voor het welzijn van onze planeet, de dieren en onze gezondheid zijn we er allemaal bij gebaat als iedereen flink mindert wat betreft vleesconsumptie of zelfs stopt met het eten van vlees. Niet alleen draagt de productie van vlees bij aan vervuiling, ontbossing, klimaatverandering en waterverspilling, het verbruikt ook veel grondstoffen en al die verpakkingen zijn op hun beurt ook alles behalve duurzaam. Maak een flink verschil op heel veel gebieden door jouw vleesconsumptie verminderen. Het is trouwens echt geen straf: vegetarisch eten is gezonder, veelzijdig en heerlijk. Ik eet al jaren vegetarisch en kan oprecht zeggen dat ik niets mis!

#30 Cook your own beans

#30 cook your own beans

Bonen zijn supergezond, voordelig en heel eenvoudig te verwerken in nagenoeg elk gerecht. Bij ons staan bonen bijna dagelijks op het menu, maar daarmee haal je ook veel potjes en plastic zakjes in huis. Om dit afval te verminderen kun je ervoor kiezen om jouw eigen bonen te weken en te koken. Zo kun je één zak (eventueel zelfs verpakkingsvrij) gedroogde bonen kopen waar je veel langer mee doet en spaar je veel afval uit.

#41 Use food scraps to make soup

#41 use food scraps to make soup Insta

Soep is echt de ultieme zero waste maaltijd wat mij betreft. Je kunt er allerlei overgebleven ingrediënten indoen, het laat zich prima invriezen en soep is ook de volgende dag nog heerlijk als lunch of diner. Mocht je nog restjes van eerder maaltijden overhebben, gooi deze dan niet weg, maar gebruik ze gewoon in de soep. Bewaar alle restjes in een bakje in de vriezer hiervoor en je spaart weer flink wat voedselverspilling uit.

#42 Reuse glass jars and bottles

#42 reuse glass jars and bottles Insta

Het meeste glas kan gelukkig gerecycled worden en moet daarom altijd apart ingezameld worden, maar je kunt nog veel meer doen met jouw lege glazen potten en flessen. Ze zijn namelijk ideaal voor het bewaren van jouw zelfgemaakte hapjes en drankjes, maar je kunt er ook nog een heleboel leuke andere dingen mee doen. Zo maak je in een handomdraai een leuk cadeau ervan of een accessoire voor in huis. In het artikel ‘10x wat te doen met glazen potten‘ vind je talloze leuke ideetjes met glazen potten en flessen.

#47 Avoid cling wrap

#47 avoid cling wrap Insta

Elke keuken lijkt tegenwoordig wel uitgerust te zijn met een rol plastic folie, maar dit is alles behalve duurzaam. Na slechts één keer (kort) gebruikt te zijn, belandt dit plastic al in het vuilnis. Dat kan beter! Ga op zoek naar een duurzamer alternatief in de vorm van een bijenwasdoek, een food hugger of een set deksels die overal op passen. Er zijn genoeg alternatieven om plastic folie totaal overbodig te maken.

#48 Eat local

#48 eat local Insta

We zijn er zo aan gewend geraakt dat de meest exotische ingrediënten in elke buurtsuper verkrijgbaar zijn dat we even vergeten dat dit soort producten hier helemaal niet vandaan komen. Al die producten worden vanuit ver ingevoerd met alle vervuiling, verpakkingen en gevolgen van dien. Probeer eens te ontdekken wat er lokaal verkrijgbaar is in elk seizoen en laat je verrassen door mooie en smakelijke producten uit eigen regio.

#49 Bake your own cookies

#49 bake your own cookies Insta

Onze supermarkten liggen vol met pakken koekjes in alle vormen, kleuren en smaken, maar de lekkerste koekjes zijn nog steeds de verse thuisgebakken koekjes. Nu ben ik ook wel gezegend met een man die graag bakt en alles zelf maakt, maar ik kan iedereen aanraden om vaker zelf koekjes te bakken. Zo vers zijn ze echt het lekkerst, met de beste ingrediënten gemaakt, en je spaart een heleboel plastic verpakkingen uit.

#51 Bring your own container for take out

#51 bring your own container for take out Insta

Als je eten gaat afhalen bij jouw favoriete restaurant is het heel duurzaam en slim om je eigen bakjes en bekers mee te nemen. Zo bespaar je al die plastic en kartonnen verpakkingen met vrij weinig moeite. Het is misschien even een drempel waar je overheen moet, maar waarschijnlijk vindt het restaurant het geen enkel probleem en zelfs wel heel inspirerend!

#57 Grow your own food

De beste manier om zo duurzaam mogelijk te eten is om jouw eigen groente en fruit te verbouwen. Nu beschikt natuurlijk niet iedereen over een royaal stuk grond om dit te doen, maar heel veel gewassen en kruiden kunnen prima geteeld worden in een klein tuintje, op het balkon of zelfs in de vensterbank. Door zelf kruiden en groente te kweken, heb je altijd verse ingrediënten voorhanden en bespaar je jezelf al die voorverpakte producten. En eten uit eigen tuin is ook gewoon heel leuk en heel lekker!

#61 Reuse plastic containers

reuse plastic containers

Heel veel groente en fruit wordt standaard in een plastic bakje geleverd, vaak omdat het kwetsbaar is. De groenteboer of winkel neemt deze bakjes vaak niet terug, maar je kunt natuurlijk wel zelf deze bakjes hergebruiken. Neem ze mee de volgende keer dat je naar de markt of winkel gaat en probeer zo jouw afval terug te dringen.

#63 Make your own liquid hand soap

make your own liquid hand soap

Je kunt in nagenoeg elke winkel tegenwoordig wel handzeep kopen, maar erg duurzaam en natuurlijk zijn deze producten vaak niet. De handzeep is vaak onnodig antibacterieel en wordt standaard geleverd in een flinke plastic verpakking. Waarom probeer je niet eens je eigen handzeep te maken? Ik doe het al jaren naar grote tevredenheid! Je spaart hiermee flink wat verpakkingen (en geld!) uit en het is een veel natuurlijker alternatief. Het recept voor deze eenvoudige handzeep vind je hier.

#66 Use a beeswax cloth wrap

use a beeswax cloth wrap

Na ruim 2 maanden 365 Days of Less Waste challenge mag duidelijk zijn dat plastic weinig duurzaam is en eigenlijk zoveel mogelijk vermeden zou moeten worden. Toch is dat niet altijd zo eenvoudig. Zo is plastic folie in enkele gevallen lastig te vervangen. Gelukkig zijn er tegenwoordig bijenwasdoeken. Deze handige katoenen doeken met bijenwas kun je gebruiken voor het verpakken van allerlei etenswaren en maken plastic folie in veel gevallen overbodig. Vooral ideaal voor het halen van kaas! De doeken zijn te koop bij diverse zero waste (web)shops, maar kun je ook zelf maken.

#71 Use stale bread in a dish

use stale bread in a dish

Oud brood wordt helaas maar al te vaak weggegooid, maar dit is helemaal niet nodig en zorgt voor veel voedselverspilling. Probeer in plaats daarvan het brood eens te verwerken in een gerecht of maak er iets lekkers van. Denk bijvoorbeeld aan een tosti of wentelteefjes met oud brood, maar ook aan croutons, en paneermeel. In het artikel ‘5x wat te doen met oud brood‘ vind je handige tips om oud brood alsnog te gebruiken. Voer het oude brood in elk geval niet aan de eendjes. Dit is niet gezond voor de eenden en voor het ecosysteem.

#76 Get a reusable ice cube tray

#76 get a reusable ice cube tray Insta

Het is pas sinds kort dat ik weet dat er ijsblokjes in supermarkten worden verkocht. Ik kan je niet uitleggen hoe ontzettend verbaasd ik hierover was. Waarom zou je in hemelsnaam betalen voor ijsblokjes als je deze gewoon thuis kunt maken met water? Je haalt er alleen maar weer plastic mee in huis terwijl je net zo makkelijk één of meerdere ijsblokjeshouders kunt aanschaffen om je eigen blokjes mee te maken. En deze houders zijn voor veel meer dingen handig. Je vriest er namelijk ook heel makkelijk zelfgemaakte limonade, kruiden, bouillon, tomatenpuree, koffie en wijn mee in. Alles perfect geportioneerd en klaar voor gebruik bij het koken. Heb je geen ijsblokjeshouder? Ga dan naar de lokale kringloopwinkel want daar hebben ze deze dingen in overvloed.

#77 Stop using coffee cups and pads

#77 stop using coffee cups and pads Insta

Sinds de opkomst van de Senseo apparaten lijkt er in elk huishouden wel een koffieapparaat te staan dat alleen werkt met cups of pads. Zo zonde! Ik vind de koffie uit deze apparaten maar al te vaak zeer teleurstellend en het creëert zoveel afval bij elk kopje koffie. Waarom zetten we niet gewoon weer koffie met een koffiezetapparaat met (herbruikbaar) koffiefilter, een percolator of een French press? Vaak lekkerder en nog voordeliger ook! De opties voor afvalarm en afvalvrij koffie zetten zijn er zeker.

#83 Store your bread in the freezer

#83 store your bread in the freezer Insta

Om voedselverspilling te voorkomen in de keuken is dit toch wel één van de grotere stappen die je kunt zetten. In plaats van brood in de kast te bewaren, kun je het brood simpelweg invriezen. Een kwartiertje voor elke maaltijd haal je het gewenste aantal broodjes uit de vriezer en deze zijn dan supervers wanneer je aan tafel gaat. Zo houd je niet meer die taaie sneetjes brood over die eigenlijk niemand meer wil eten en bespaar je afval en geld in huis.

#85 Make your own (n)ice cream

#85 make your own nicecream

In de zomer willen we graag allemaal genieten van een ijsje, maar de standaardijsjes in de supermarkt worden geleverd in verpakking op verpakking (en zijn vaak ook nog eens suikerbommen). Het is net zo makkelijk om je eigen (n)icecream te maken, zo zonder verpakkingen en toegevoegde suikers. Online kun je allerlei recepten vinden voor nicecream, maar eigenlijk is het niets meer dan bevroren bananen gemengd met allerlei soorten fruit. En het is zo lekker!

#86 Use refillable baby food pouches

#86 use refilllable babyfood pouches Insta

Natuurlijk ben je regelmatig onderweg met de baby en wil je daarbij een hapje en drankje meenemen, maar al die verpakkingen babyvoeding zijn zo zonde. Schaf eens een aantal navulbare zakjes voor knijpfruit aan. Deze zakjes kun je vullen met zelfgemaakte hapjes en gewoon na gebruik afwassen en opnieuw gebruiken.

#90 Make your own lemonade

#90 make your own lemonade Insta

Normaliter probeer ik me zoveel mogelijk te beperkten tot het drinken van water, thee en koffie, maar in de zomer snak ik af en toe zó naar iets zoetigs! Al die pakken en flessen zijn natuurlijk weinig duurzaam, dus het is beter om gewoon je eigen limonade te maken. Eigenlijk is dat gewoon heel makkelijk! Wij zijn gek op de limoen-munt siroop van Uit Pauline’s Keuken, maar kijk vooral online tussen alle recepten.

#91 Use a wooden cutting board

#91 use a wooden cutting board

Veel mensen hebben plastic snijplanken in huis, maar wist je dat bij elk gebruik minuscule plastic deeltjes vrijkomen? Die belanden in je eten en in het water tijdens het afwassen. Het is beter om te kiezen voor een natuurlijker alternatief, zoals de klassieke houten snijplanken.

#92 Buy silicone cupcake liners

#92 buy silicone cupcake liners Insta

Als je houdt van bakken, dan zijn siliconen keukenhulpen écht een uitkomst. Ik tipte al eerder de siliconen bakmat, maar ook siliconen cupcake vormpjes zijn ideaal als vervanging voor de papieren vormpjes die je na één keer gebruik al kunt weggooien. Ze zijn iets duurder, maar je doet er dan ook wel enorm lang mee.

#94 Make your own dishwashing detergent

#94 make your own dishwashing detergent

Als je geen vaatwasser hebt of graag af en toe een afwas met de hand doet, is afwasmiddel in huis onmisbaar. Helaas haal je hiermee ook vaak een heleboel plastic flessen in huis. Gelukkig kun je ook dit heel eenvoudig zelf maken en bewaren in jouw eigen herbruikbare flessen. Het enige wat je hiervoor nodig hebt is water, fijngeraspte zeep en soda. Een recept vind je onder andere op de website van Het Zero Waste Project. Natuurlijk kun je eindeloos variëren met deze basis, maar zo simpel is het!

#95 Request less plastic when ordering food

#95 request less plastic when ordering food Insta

Eten bestellen of afhalen is vaak nog een flinke uitdaging als zero waster. Bij het afhalen kun je natuurlijk je eigen bakjes meenemen, maar bij het bestellen is dit geen optie. Gelukkig kun je vaak wel opmerkingen bij jouw bestelling plaatsen en laat dit nou net de gelegenheid zijn om te vragen om minder plastic. Natuurlijk zal niet ieder restaurant iets doen met jouw verzoek, maar wie weet in hoeverre jouw favoriete restaurant bereid is mee te denken. Al scheelt het maar 2 zakjes of een plastic bakje, het is toch wat!

#96 Buy in bulk

#96 buy in bulk Insta

De meeste mensen die afval willen verminderen tijdens het boodschappen doen, zijn erg fan van ‘bulkstores’, oftewel winkels waar je zelf levensmiddelen kunt tappen in zelf meegenomen containers. Mocht je nu niet over deze mogelijkheden beschikken, dan is het kopen in grotere hoeveelheden vaak ook een oplossing. Dit kan online, maar ook bij diverse speciaalzaken of gewoon in de supermarkt. In plaats van veel kleine zakjes, kun je een product als bloem dan in een grote zak kopen. Zo spaar je uiteindelijk toch flink wat verpakkingsmateriaal uit en heb je altijd jouw favoriete producten flink op voorraad. Je moet er natuurlijk wel even ruimte voor hebben.

#98 Freeze leftovers

#98 freeze leftovers Insta

Een slimme kok kookt voor tien. Gerechten als soep, curry en saus laten zich uitstekend invriezen en zorgen ervoor dat je altijd een voorraadje in huis hebt voor die dagen dat je echt geen zin hebt in koken. Zo hoef je niet naar de winkel te rennen voor een kant-en-klaarmaaltijd (in plastic), maar heb je een gezonde zelfgemaakte zero waste maaltijd gewoon in huis. Het is een kleine moeite om van een gerecht een dubbele portie te maken en je hebt er altijd profijt van.

#106 Become a zero waste chef

#106 become a zero waste chef Insta

De keuken is typisch zo’n ruimte in huis waar je grote stappen kunt zetten in het verminderen van afval. Dit kan door de manier waarop je boodschappen doet, maar ook zeker door hoe je kookt. Door creatief te koken, maaltijden te plannen, te werken met restjes en gebruik te maken van diverse conserveringstechnieken, kun je als zero waste chef heel veel voedselverspilling tegengaan in eigen keuken.

#107 Replace aluminum foil

#107 replace aluminum foil Insta

Voor veel mensen lijkt aluminiumfolie een onmisbaar iets in de keuken, maar niets is minder waar. Aluminiumfolie is eigenlijk heel inefficiënt in gebruik: je gebruikt het een keer en daarna belandt het bij het afval. Het is slimmer én goedkoper om voor een duurzamer alternatief te kiezen, zoals herbruikbare bakjes, een lunchtrommel en bijenwasdoeken.

#110 Put a ‘use first’ tray in your fridge

#110 put a use first tray in your fridge Insta

Koelkasten zijn haast onmisbaar in de meeste huishoudens, maar tevens een grote oorzaak van verspilling in de keuken. We stoppen onze koelkasten vol met onze favoriete sauzen, kazen, drankjes, groentes en snacks, maar bij elke nieuwe boodschappenbeurt verdwijnt wat al in de koelkast stond nog verder naar achter. Zo vergeten we wat we al op voorraad hebben, kopen we producten dubbel en zijn we niet op tijd om verse producten op te eten. Een grote kans op voedselverspilling dus, tenzij jij je hier bewust van bent en dit actief aanpakt met bijvoorbeeld een ‘use first’ bakje. In dit bakje plaats je alle producten die binnenkort over datum gaan of snel moeten worden gebruikt. Zo is iedereen in het gezin zich hier bewust van en kun je voorkomen dat deze producten worden verspild.

#112 Keep some fresh herbs in your kitchen

#112 keep some fresh herbs in your kitchen Insta

Als je graag in de keuken staat en houdt van experimenteren met smaken en geuren, dan kan ik je een klein kruidentuintje in de keuken van harte aanbevelen. Door jouw favoriete kruiden standaard in de keuken te hebben staan, hoef je deze niet elke keer (verpakt in plastic) te kopen in de supermarkt. Lekker vers, duurzaam en voordelig!

#113 Master the art of smoothie making

#113 master the art of smoothie making Insta

Een smoothie is, net als soep, een ideale zero waste ‘maaltijd’. Het is gezond en je kunt allerlei restjes van groente, fruit en kruiden erin kwijt. Heerlijk als ontbijt of voor tussendoor!

#119 Make your own soup

#119 make your own soup Insta

Soep is echt zo’n zero waste keuken maaltijd. Je kunt er allerlei restjes in kwijt, het is voedzaam en het laat zich makkelijk invriezen voor een later moment. Ik ben echt gek op soep en eet het elke middag!

#124 Bake your own pancakes

#124 bake your own pancakes Insta

Er zijn soms van die dingen in supermarkten te vinden waarvan je het bestaan niet snapt. Ik heb dat met pannenkoeken in de koeling. Waarom zou je die kleffe pannenkoeken in zo’n pakje kopen als je ze heel simpel zelf kunt maken? Ook pakken pannenkoekenmix en van die shakers zijn compleet overbodig! Met bloem, melk, eieren en een snufje zout heb je alles wat je nodig hebt en het is zóveel lekkerder!

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:There are no comments

Add yours

CommentLuv badge