marseillezeep

365 Days of Less Waste tips voor het huishouden

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#3 Digitize your mail

#3 digitize your mail

We krijgen dagelijks nog steeds een heleboel brieven en andere papieren in onze brievenbus, maar vaak belanden deze bij het oud papier samen met de envelop. Wist je al dat veel bedrijven tegenwoordig de mogelijkheid bieden om jouw post digitaal te verzenden? Dat scheelt weer papierafval en je hebt direct al jouw belangrijke post digitaal beschikbaar. Geen kasten vol met administratie meer.

#6 Don’t buy, but borrow or rent

#6 don't buy, but borrow or rent

We zijn als westerse wereld erg gewend om met geld alles aan te schaffen wat we nodig hebben, zelfs al is het maar voor eenmalig gebruik. Dit is natuurlijk ontzettend zonde en onnodig. Waarom zou iedereen een eigen heggenschaar, decoupeerzaag of hogedrukspuit in de schuur moeten hebben als we deze maar eens per jaar gebruiken? Is het niet makkelijker en slimmer om deze dingen voor even te lenen of huren van iemand anders? Er zijn meer dan genoeg mogelijkheden hiervoor. Heel veel (tuin)gereedschap is te huur bij de bouwmarkt, maar je kunt natuurlijk ook iets lenen bij vrienden, familie of buren. Platformen als Peerby en Jaspr maken het ruilen en delen van producten en diensten heel makkelijk en je legt ook nog eens leuk contact met de mensen in jouw buurt.

#8 Use a digital notebook

#8 use a digital notebook

Als je net zoals ik een enorme notitieboekjes fetisj hebt, dan kan het best lastig zijn om de overstap te maken naar papierloos. Zo’n nieuw boekje voelt als een nieuw begin en het heeft iets rustgevends om de boekjes te gebruiken voor al jouw lijstjes, plannen en schrijfsels. Toch heb ik uiteindelijk grotendeels de overstap naar digitale ‘notitieboekjes’ gemaakt omdat de papieren boekjes te weinig gebruikt werden, kwijt raakten of na enkele pagina’s al in onbruik raakten. Ik ben zo’n perfectionist dat ik een simpel schrijffoutje al een reden vind om een hele pagina als verloren te beschouwen. Zonde van al dat papier! Mijn digitale lijstjes, plannen en verhalen heb ik altijd bij me op mijn telefoon via handige platformen als Google Keep, Evernote en Cozi.

#26 Read your newspaper online

#26 read your newspaper online

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind de online nieuwsvoorzieningen één van de beste ontwikkelingen. Op elk moment, waar je ook bent heb je het laatste nieuws voorhanden zonder dat hier al dat papier voor nodig is of je gedwongen bent zo’n onhandige grote en stinkende krant door te bladeren met zwarte vingers van de drukinkt als resultaat. Elke krant biedt tegenwoordig een optie om een digitaal abonnement te nemen, maar je kunt ook op de hoogte blijven via diverse gratis media of een platform als Blendle. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws, maar dan zonder die stapels oud papier aan het eind van de dag. En zo’n online abonnement is vaak nog goedkoper ook.

#32 Make your own cleaning supplies

#32 make your own cleaning supplies

De meeste reguliere schoonmaakmiddelen in de winkel worden geleverd in grote plastic flessen. Deze flessen zijn vaak niet navulbaar, waardoor je maar plastic in huis blijft halen. Het is veel duurzamer (en goedkoper!) om gewoon je eigen schoonmaakmiddelen te maken. Met een paar simpele ingrediënten die je waarschijnlijk al gewoon in huis hebt, zoals citroen, azijn, baking soda en Marseille zeep, maak je alle schoonmaakmiddelen die je nodig hebt! In de reeks ‘Duurzaam Huishouden‘ vind je alle tips op een rij.

#33 Use cloth handkerchiefs

#33 use cloth handkerchiefs

De meeste mensen gebruiken tissues en papieren zakdoekjes bij verkoudheden, maar erg duurzaam is dit niet. Wij creëren vrij weinig afval in huis, maar bij een simpel griepje zat onze prullenbak binnen no time vol met papieren vodden. Zo zonde! Daarom hebben wij de overstap gemaakt naar katoenen zakdoeken. Yep, dezelfde zakdoeken die mijn opa en oma gebruikten. Na gebruik was je ze weer uit en zijn ze weer helemaal schoon. Veel mensen vinden dit onhygiënisch tegenwoordig, maar waarom? Je hoeft echt niet dezelfde zakdoek continu te gebruiken en ze zijn een stuk robuuster dan die papieren vodjes waar je dwars doorheen niest. Ik kan het iedereen aanraden.

#36 Use a digital agenda

#36 use a digital agenda

Jarenlang ben ik groot voorstander geweest van de papieren agenda en knutselde ik elke paar maanden een eigen boekwerk in elkaar. Een soort bullet journal avant la lettre. Ik dacht nooit te kunnen werken met een digitale agenda, maar met drukke schema’s, een huisgezin en mijn werk als zzp’er blijkt zo’n digitale agenda toch wel heel handig te zijn. Je hebt overal en altijd toegang tot de agenda en kunt deze synchroniseren met andere familieleden. Daarnaast spaar je ook nog eens veel papier uit! Ik ben om en gebruik al jaren met veel plezier mijn digitale agenda van Cozi en de Google Calendar.

#37 Adopt a houseplant

#37 adopt a houseplant

Iedereen lijkt tegenwoordig wel in de ban te zijn van de urban jungle. Huisplanten zijn een flink aanhoudende trend en niet onterecht. Huisplanten maken ons gelukkiger en rustiger en ze zuiveren ons huis van diverse schadelijke stoffen en allergenen. Maar in plaats van het winkelen bij het tuincentrum, kun je ook overwegen om jouw volgende huisplant te adopteren. Kijk eens op Facebook, Marktplaats of een lokaal plantenasiel of je misschien wat planten kunt overnemen van iemand die er niet meer voor kan zorgen. Zo krijgen de planten een goed nieuw thuis en voorkom je een gewisse plantendood.

#42 Reuse glass jars and bottles

#42 reuse glass jars and bottles Insta

Het meeste glas kan gelukkig gerecycled worden en moet daarom altijd apart ingezameld worden, maar je kunt nog veel meer doen met jouw lege glazen potten en flessen. Ze zijn namelijk ideaal voor het bewaren van jouw zelfgemaakte hapjes en drankjes, maar je kunt er ook nog een heleboel leuke andere dingen mee doen. Zo maak je in een handomdraai een leuk cadeau ervan of een accessoire voor in huis. In het artikel ‘10x wat te doen met glazen potten‘ vind je talloze leuke ideetjes met glazen potten en flessen.

#44 Repair your own clothing

#44 repair your own clothing

Gek hoe dingen in een paar generaties zo drastisch kunnen veranderen. Mijn oma wist vroeger niet beter dan haar kleding te repareren als het kapot was. Nieuw kopen was zonde en veel te duur. Tegenwoordig lijken we het repareren volledig verleerd te zijn en gooien we de kleding ‘gewoon’ weg om iets nieuws te kopen. Dat kan beter! Leer jezelf om te naaien en je kunt met gemak allerlei gaatjes, scheuren en knopen maken. Veel duurzamer en je leert ook nog eens een echte life skill.

#45 Make your own washing detergent

#45 make your own washing detergent Insta

Je kunt natuurlijk die flessen of pakken in de supermarkt kopen, maar met net zoveel gemak maak je zelf je eigen wasmiddel. Het is veel natuurlijk en beter voor het milieu en ook nog eens een stuk voordeliger! Daarbij spaar je ook een heleboel verpakkingen uit. Op internet zijn allerlei recepten te vinden voor zowel vloeibaar als poeder wasmiddel en hier vind je mijn eenvoudige basisrecept voor vloeibaar wasmiddel.

#46 Use washable cleaning rags

#46 use washable cleaning rags Insta

Heel veel mensen gebruiken tegenwoordig wegwerpdoekjes om mee te poetsen. Lekker schoon, maar weinig duurzaam te noemen. Probeer over te stappen naar herbruikbare en wasbare doekjes. Deze kun je keer op keer weer gebruiken en met een emmertje sop erbij weer lekker ‘ouderwets’ poetsen. Probeer wel de microvezeldoekjes te vermijden. Deze geven microplastics af, welke bijdragen aan de toch al omvangrijke plasticvervuiling.

#50 Use natural fibre cleaning brushes

#50 use natural fibre cleaning brushes Insta

Er is veel dat je kunt doen om jouw schoonmaakroutine groener te maken. Zo maak je duurzamer schoon met ecologische of huisgemaakte schoonmaakmiddelen, wasbare doekjes en natuurlijk schoonmaakborstels met natuurlijke vezels. Vermijd die borstels van plastic en kies voor duurzame en natuurlijke materialen voor een lang leven en goede mogelijkheden tot recycling daarna.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:There are no comments

Add yours

CommentLuv badge