kledingbibliotheek

365 Days of Less Waste tips voor de garderobe

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#4 Buy second-hand

#4 buy second-hand

Je zou haast vergeten door alle winkels in het straatbeeld dat we echt niet altijd alles nieuw hoeven te kopen. Er zijn een heleboel leuke kringloopwinkels en vintagewinkels waar je de leukste outfits en accessoires kunt vinden en ook online zijn er talloze platformen en lokale Facebookgroepen waar je spullen van iemand anders kunt overnemen voor slechts een fractie van de nieuwprijs. Marktplaats is natuurlijk heel bekend, maar ken je deze alternatieven voor Marktplaats al? Door meer tweedehands te kopen ben je heel duurzaam bezig. Er zijn namelijk geen nieuwe grondstoffen voor de productie nodig en de producten zijn vaak ook nog eens onverpakt. Dat is dubbele duurzame winst!

#19 Upcycle old clothes

#19 upcycle old clothes

Je kunt jouw oude kleding natuurlijk inleveren voor shoptegoed bij één van de kledingwinkels of doneren aan een goed doel, maar wist je al dat je van jouw oude kleding ook allerlei moois kunt maken? Oude sokken tover je in een mum van tijd om tot sock puppets, die wollen trui die te klein is geworden kan prima worden gebruikt als sjaal en handschoenen en oude overhemden worden ontzettend leuke jurkjes voor kinderen. Op mijn blog vind je talloze ideetjes voor creatief hergebruik van oude kledingstukken, zoals:

#29 Rent your clothes

#29 rent your clothes

Er zijn veel manieren waarop je jouw garderobe kunt verduurzamen. Eén van die manieren is het nemen van een abonnement bij één van de kledingbibliotheken in ons land. Met zo’n abonnement huur je kleding voor een bepaalde tijd en kun je altijd jouw garderobe een nieuwe impuls geven zonder nieuwe kleding te hoeven kopen. Zo handig! Een abonnement kun je afsluiten bij één van de kledingbibliotheken in ons land. Voor kinderen kun je kleding huren bij Hulahoop of Bieby.

#31 Recycle your old clothes

#31 recycle your old clothes

Ben je uitgekeken op jouw kleding of is de kleding versleten? Gooi het dan niet zomaar weg. Probeer er iemand anders blij mee te maken of tover het om in iets anders moois. Wil je jouw kleding toch wegbrengen, lever het dan in bij een lokale kringloopwinkel of een kledingrecyclepunt in de buurt. Dit kan bij diverse kledingwinkels (waar je nog korting voor krijgt ook) of bij een Sympany inleverpunt. Zo worden de kledingstukken of de vezels van de kleding op nuttige manieren hergebruikt. Wel zo duurzaam!

#58 Wash synthetic clothes less often

#58 wash synthetic clothes less often Insta

We staan er vaak niet zo bij stil, maar tijdens elke wasbeurt belanden talloze kleine plasticdeeltjes in het water waar het uiteindelijk bijdraagt aan de toch al omvangrijke plastic soep. Deze deeltjes zijn afkomstig van onze synthetische kleding: onze fleecetruien, lycra zwemkleding, nylon panty’s en shirts van polyester. Je kunt de plastic vervuiling hierdoor al flink terugdringen door deze synthetische kleding gewoon minder vaak te wassen. Dat scheelt al een heleboel. Daarnaast helpt het om minder synthetische kleding te kopen en eventueel zelfs te investeren in een waszak die deze microplastics opvangt.

#79 Buy less synthetic clothes

#79 buy less synthetic clothes Insta

Ik gaf in een eerdere tip al aan dat synthetische kleding niet echt duurzaam te noemen is. Door het wassen van synthetische kleding komen microplastics door de afvoer in het water en dit draagt bij aan de grote plastic soep. Je kunt synthetische kleding natuurlijk minder wassen of een speciale waszak gebruiken, maar het is nog duurzamer om bij nieuwe aankopen te letten op het materiaal van de kleding. Door te kiezen voor natuurlijke materialen in plaats van synthetische materialen bespaar je al deze problemen.

#109 Swap your clothes

#109 swap your clothes Insta

Om een nieuwe garderobe te hebben om uit te kiezen, hoef je niet perse een fortuin uit te geven aan nieuwe kleding. Heb je wel eens aan kledingruil gedaan? Je kunt kledingstukken ruilen met vrienden en familie, maar ook eens een kledingruil bezoeken die in de buurt wordt georganiseerd het is een eenvoudige en laagdrempelige manier om jouw garderobe een duurzame impuls te geven.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *