badkamer

365 Days of Less Waste tips voor de badkamer

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#14 Make your own deodorant

#14 make your own deodorant

Je wilt natuurlijk altijd lekker fris ruiken en de meeste mensen gebruiken hiervoor deodorant, maar helaas zijn de meeste deodorantverpakkingen, zowel rollers and sprays, alles behalve duurzaam. Er zijn gelukkig wel mooie merken op de markt die deodorant verkopen in herbruikbare potjes, maar je kunt het ook net zo makkelijk zelf maken met slechts een paar natuurlijke ingrediënten. Check bijvoorbeeld het recept van Het Zero Waste Project voor een fijn en eenvoudig recept.

#27 Choose cosmetics without microbeads

#27 choose cosmetics without microbeads

Heel veel mensen weten niet dat veel van hun dagelijkse verzorgingsproducten vol met plastic zitten. Deze zogenaamde microbeads, of microplastics, worden gebruikt in onze scrubs, zepen en tandpasta’s en worden daarna door de gootsteen gespoeld om vervolgens in het milieu te belanden. Hier dragen ze bij aan de plastic problemen die toch al omvangrijk zijn en vormen ze een gevaar voor dieren. Gelukkig zijn er meer dan genoeg producten op de markt zonder deze vervelende microbeads. Kies dus bewust voor een duurzamer alternatief door de labels goed te lezen of gebruik te maken van een handige app zoals Beat the Microbead.

#45 Make your own washing detergent

#45 make your own washing detergent Insta

Je kunt natuurlijk die flessen of pakken in de supermarkt kopen, maar met net zoveel gemak maak je zelf je eigen wasmiddel. Het is veel natuurlijk en beter voor het milieu en ook nog eens een stuk voordeliger! Daarbij spaar je ook een heleboel verpakkingen uit. Op internet zijn allerlei recepten te vinden voor zowel vloeibaar als poeder wasmiddel en hier vind je mijn eenvoudige basisrecept voor vloeibaar wasmiddel.

#55 Make your own lip balm

make your own lip balm

Om jouw lippen te verzorgen kun je ook heel goed een eenvoudige zelfgemaakte lippenbalsem gebruiken. Deze lippenbalsem bevat geen rare ingrediënten waarvan je lippen uitdrogen en je spaart er weer flink wat verpakkingen mee uit. Je kunt het maken van simpele ingrediënten die je waarschijnlijk gewoon in huis hebt. Mijn DIY lippenbalsem een basisrecept voor lippenbalsem waar je eindeloos mee kunt variëren, maar ook op Pinterest vind je ook talloze leuke ideetjes.

#59 Use washable cotton pads

use washable cotton pads

Voor het dagelijks reinigen van het gezicht maken veel mensen gebruik van wattenschijfjes. Ontzettend handig, maar helemaal niet zo duurzaam. Al deze gebruikte schijfjes belanden namelijk direct in het afval. Dat kan duurzamer, bijvoorbeeld door gebruik te maken van wasbare en herbruikbare wattenschijfjes. Deze kleine schijfjes van katoen zijn heerlijk zacht voor de huid en kunnen na gebruik in de was. Ik gebruik de wattenschijfjes van Le Tendance d’Emma al maanden met heel veel plezier en kan iedereen zo’n set aanbevelen. Natuurlijk kun je de wattenschijfjes ook heel eenvoudig zelf maken van katoen of flanel.

#62 Don’t use shampoo on a baby

don't use shampoo on a baby

Als nieuwbakken ouder komt er flink wat informatie op je af en je wilt het graag allemaal goed doen. Vanuit die gedachte schaffen veel ouders veel te veel spullen aan voor hun baby, waaronder verzorgingsproducten. Shampoo is bijvoorbeeld geheel overbodig. De meeste baby’s hebben namelijk niet zoveel haar en hun hoofdjes wassen met water volstaat prima. Door jouw baby niet te laten wennen aan shampoo, maak je het jezelf heel makkelijk omdat het haar ook prima zonder kan, zelfs als ze ouder zijn. Wij wassen het haar van onze oudste maar af en toe met shampoo en het haar van onze jongste van bijna 2 hebben we pas één keer met shampoo gewassen. En ze zien er altijd schoon en fris uit.

#63 Make your own liquid hand soap

make your own liquid hand soap

Je kunt in nagenoeg elke winkel tegenwoordig wel handzeep kopen, maar erg duurzaam en natuurlijk zijn deze producten vaak niet. De handzeep is vaak onnodig antibacterieel en wordt standaard geleverd in een flinke plastic verpakking. Waarom probeer je niet eens je eigen handzeep te maken? Ik doe het al jaren naar grote tevredenheid! Je spaart hiermee flink wat verpakkingen (en geld!) uit en het is een veel natuurlijker alternatief. Het recept voor deze eenvoudige handzeep vind je hier.

#74 Use a menstrual cup

#74 use a menstrual cup Insta

Ook op het gebied van vrouwelijke hygiëneproducten (wat een klinisch woord trouwens) is er heel veel te verduurzamen. De meest duurzame optie by far is de menstruatiecup. Met deze cup creëer je tijdens de menstruatie geen afval en veel vrouwen zweren erbij. Ik moet zeggen dat ik tot op heden er nog maar weinig succes mee heb gehad, maar het blijft voor mij wel een streven om uiteindelijk te overstap te maken. Is de menstruatiecup niet voor jou? Dan zijn er nog genoeg andere duurzamere menstruatieproducten op de markt.

#84 Buy soap bars

#84 buy soap bars Insta

De badkamer is toch wel één van die plekken in huis waar het meeste plastic wordt verzameld. Al die shampoos, zepen en andere verzorgingsproducten komen standaard in grote plastic flessen en dit leidt maandelijks tot vrij veel plastic afval. Dit kan makkelijker! Heel veel winkels en webshops verkopen tegenwoordig soap bars: blokken zeep die je kunt gebruiken als shampoo, zeep, scrub en zelfs scheerzeep. Superhandig in gebruik, heel duurzaam en je spaart er veel verpakkingen mee uit. Ik kan het iedereen aanraden. Soap bars zijn verkrijgbaar van o.a. Lush, Babongo, Pachamamaï en Werfzeep.

#87 Apply the rule of half

#87 apply the rule of half Insta

Binnen de wereld van minimaliseren en consuminderen is de ‘rule of half’ behoorlijk bekend. Kort gezegd houdt het in dat je voor verbruiksproducten voortaan maar de helft gebruikt van wat je gewend bent. Omdat we toch geneigd zijn om meer te gebruiken dan eigenlijk nodig is, merk je qua effect er niets van, maar bespaar je wel veel verbruik. Gebruik bijvoorbeeld maar de helft wat betreft shampoo, tandpasta, afwasmiddel of wasmiddel. Je doet zo twee keer zo lang met een verpakking!

#88 Make your own face wipes

#88 make your own face wipes Insta

In de badkamer creëren we best veel afval, maar gelukkig valt hier eenvoudig iets aan te doen. Eén van de manieren om flink te verminderen op afval is door je eigen gezichtsdoekjes te maken. Zo bespaar je flink op kosten en afval van die make-updoekjes. Je hoeft hier enkel maar een paar doekjes te combineren met (zelfgemaakte) makeupreiniger of gewoon water en deze doekjes kun je na elk gebruik weer uitwassen.

#89 Choose an eco-friendly sunscreen

#89 choose an eco friendly sunscreen Insta

Het verminderen van afval en duurzamer leven beperkt zich natuurlijk niet tot jouw eigen huis. Je wilt natuurlijk ook jouw impact op de globale flora en fauna verminderen. Door de overstap te maken naar een ecologisch verantwoorde zonnebrandcrème zet je een belangrijke stap. De zonnebrandcrème die je gebruikt, belandt namelijk in het (zee)water en daarmee verstoort het de natuurlijke balans voor zowel de dieren als de planten. Het is een steeds groter wordend probleem waar we eenvoudig iets aan kunnen doen. Voor alles wat je wilt weten over gezonde en duurzame zonnebrandcrème verwijs ik je graag door naar Zaailingen.

#97 Use a wooden comb or brush

#97 use a wooden comb or brush Insta

Een heel makkelijke stap die je kunt zetten bij het verduurzamen in de badkamer is de overstap naar houten kammen en borstels. Al die plastic borstels zijn natuurlijk goedkoop, maar ze zijn erg breekbaar en na gebruik belanden ze op de afvalhoop. Houten materialen gaan vaak veel langer mee en zijn uiteindelijk beter afbreekbaar.

#103 Make your own daycream

#103 make your own daycream Insta

Als je de vele reclames zou moeten geloven, zouden we de hele dag door onze huid moeten insmeren met allerlei verrijkte en vooral dure crèmes en serums. Gelukkig is dit vooral marketing en helemaal niet nodig voor een gezonde huid, al is een fijne basiscréme wel handig voor een beetje extra verzorging wanneer het nodig is. Deze kun je trouwens relatief makkelijk zelf maken. Op Pinterest vind je talloze DIY ideetjes voor diverse natuurlijke crèmes. Je spaart er trouwens ook nog eens een heleboel geld en afval mee uit.

#105 Make your own toothpaste

#105 make your own toothpaste Insta

Om afval in de badkamer te verminderen, kun je een heleboel dagelijkse verzorgingsproducten zelf maken. Je verwacht het misschien niet, maar je kunt zelfs je eigen tandpasta/tandpoeder maken! Je vindt een goed recept op het blog van Going Zero Waste.

#116 Make your own body scrub

#116 make your own body scrub Insta

De meeste verzorgingsproducten zijn enkel verkrijgbaar in plastic verpakkingen. Niet echt zero waste. Gelukkig kun je heel veel verzorgingsproducten eenvoudig zelf maken, zoals body scrub. Maak een effectieve suikerscrub of koffiescrub met jouw favoriete keukenproducten. Het resultaat is een heerlijk geurende scrub zonder synthetische parfums en microplastics.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *