minimaliseren met kinderen

365 Days of Less Waste tips voor baby en kind

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#35 Use cloth diapers

#35 use cloth diapers

Dit is zo’n tip waar ik zelf ook mee worstel. Vanaf het moment dat jouw baby is geboren, produceer je als gezin zoveel meer afval! Er gaan wat luiers doorheen op een dag en dit alles creëert heel veel afval. Verreweg de meest duurzame optie is om de overstap te maken naar katoenen luiers. Die zijn allang niet meer zo onhandig als veel mensen denken. Er zijn allerlei hippe modellen en diverse soorten op de markt. Je spaart er veel afval mee uit en het is ook voor de babyhuid de gezondere keuze.

#62 Don’t use shampoo on a baby

don't use shampoo on a baby

Als nieuwbakken ouder komt er flink wat informatie op je af en je wilt het graag allemaal goed doen. Vanuit die gedachte schaffen veel ouders veel te veel spullen aan voor hun baby, waaronder verzorgingsproducten. Shampoo is bijvoorbeeld geheel overbodig. De meeste baby’s hebben namelijk niet zoveel haar en hun hoofdjes wassen met water volstaat prima. Door jouw baby niet te laten wennen aan shampoo, maak je het jezelf heel makkelijk omdat het haar ook prima zonder kan, zelfs als ze ouder zijn. Wij wassen het haar van onze oudste maar af en toe met shampoo en het haar van onze jongste van bijna 2 hebben we pas één keer met shampoo gewassen. En ze zien er altijd schoon en fris uit.

#65 Recycle your diapers

recycle your diapers

De meest duurzame optie met kleine kinderen is verreweg de keuze voor wasbare luiers. Hiermee spaar je een heleboel afval uit. Toch heeft dit niet bij iedereen de voorkeur, bij ons is het na lang beraad ook geen optie gebleken. Om toch duurzamer met luiers om te gaan, kun je ervoor kiezen de luiers te recyclen. Dat klinkt viezer dan het is. Heel veel gemeentes bieden tegenwoordig de mogelijkheid aan om luiers apart in te leveren. Deze luiers worden vervolgens verwerkt tot nieuwe grondstoffen.

#82 Get the kids a reusable lunch set

#82 get the kids a reusable lunch set Insta

Als volwassenen is het natuurlijk heel belangrijk om te investeren in een goede herbruikbare koffiebeker en waterfles, maar laten we ook de kinderen niet vergeten. Vroeger hadden alle kinderen zo’n hippe broodtrommel met melkbeker om mee naar school te nemen, maar tegenwoordig lijken veel kinderen vooral veel pakjes, zakjes en folie in hun tas te hebben zitten. Dat kan heel eenvoudig anders door gewoon over te stappen naar zo’n oldschool lunchset. Broodtrommels en bekers zijn overal te koop voor een paar euro en je spaart er wekelijks ontzettend veel afval mee uit.

#86 Use refillable baby food pouches

#86 use refilllable babyfood pouches Insta

Natuurlijk ben je regelmatig onderweg met de baby en wil je daarbij een hapje en drankje meenemen, maar al die verpakkingen babyvoeding zijn zo zonde. Schaf eens een aantal navulbare zakjes voor knijpfruit aan. Deze zakjes kun je vullen met zelfgemaakte hapjes en gewoon na gebruik afwassen en opnieuw gebruiken.

#115 Reuse old baby furniture

#115 reuse old baby furniture Insta

De meeste mensen schaffen bij de komst van een baby een gloednieuw interieur voor de babykamer aan. Wel zo zonde dat die meubels na een paar jaar meestal al overbodig zijn. Probeer de meubels door te geven of te verkopen, óf maak ze weer functioneel door ze te upcyclen. Een babybedje kan van alles worden, van een bankje tot een tijdschriftenrek en van een bureau tot een bolderkar. Je vindt allerlei ideetjes in het artikel ‘10x wat te doen met het oude babyledikant‘.

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *