trein

365 Days of Less Waste tips voor onderweg

Ik nodig jullie allemaal uit om mee te doen met de 365 Days of Less Waste Challenge! Elke dag deel ik een handige tip om jouw afval in huis, op het werk en onderweg te verminderen. Volg Awkward Duckling via Pinterest, Facebook of Instagram om de dagelijkse tips zeker niet te missen, maar ook op mijn blog zal ik alle tips natuurlijk delen. Je kunt alle tips op categorie terugvinden in de artikelen van de 365 Days of Less Waste challenge. Deel jouw ervaringen en natuurlijk jouw eigen tips op social media met #365daysoflesswaste. Ik ben benieuwd naar jullie tips en ervaringen!

#1 Bring your own cup

#1 bring your own cup

Door jouw eigen beker mee te nemen van huis spaar je een heleboel afval uit. Op kantoor en onderweg hoef je geen plastic bekertjes, of kartonnen bekers met een plastic coating, meer te gebruiken en voor koffie onderweg krijg je bij veel koffiezaken ook nog eens korting met jouw eigen beker. Doe er je voordeel mee! In dit artikel tip ik een aantal handige koffiebekers voor onderweg.

#5 Bring your own snacks

#5 bring your own snacks

Als je onderweg bent of naar je werk gaat, dan kan het gebeuren dat je trek krijgt in een snack. Helaas zijn de meeste snacks in kiosken voorverpakt en krijg je bij een foodstand meteen allerlei plastic en papier bij een simpele snack. Makkelijker is het dus om je eigen snacks mee te nemen van huis. Dat kan gewoon in een herbruikbaar bakje. Het scheelt veel afval en je bent ook nog eens een stuk voordeliger uit!

#7 Use a reusable water bottle

#7 use a reusable water bottle

Bijna iedereen is wel op de hoogte van de urgente problemen rondom plasticvervuiling, maar weinig mensen weten hoe makkelijk het is om de echt grote vervuilers te vermijden. Neem nu de plastic drinkflesjes. Iedereen die wel eens zwerfafval raapt, weet dat verreweg het meeste zwerfafval bestaat uit plastic flesjes en blikjes. En het is zo makkelijk om dit afval te voorkomen: stap gewoon over op een herbruikbare waterfles! Je hebt deze in alle soorten en maten van mooie merken als Dopper, Bottelicious, Klean Kanteen of Tulper en je hoeft deze maar een keer aan te schaffen. Deze fles vul je vervolgens gewoon thuis, op het werk of helemaal gratis bij één van de watertappunten in ons land. Veel gezonder en voordeliger en veel beter voor het milieu!

#9 Bring your own bag

#9 bring your own bag

Eén van de meest eenvoudige en toch meest effectieve stappen die je kunt zetten in het afval verminderen is zonder twijfel het meenemen van jouw eigen tas. Schaf een paar stevige katoenen tassen aan en neem deze altijd mee als je van huis gaat. Zo heb je elke keer een eigen tasje mee als je gaat winkelen en hoef je nooit meer een plastic of papieren tas te accepteren bij de kassa. Denk eens aan al het plastic dat je uit zult sparen! Plus: katoenen tasjes zien er gewoon ook veel leuker uit dan die lelijke plastic tassen waarmee je niets meer bent dan een lopend reclamebord.

#11 Refuse straws

#11 refuse straws

Dat plastic rietjes weinig duurzaam zijn, zal niet als een verrassing komen. Rietjes zijn zeker één van de supervervuilers die we met z’n allen zouden moeten vermijden. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor deze vorm van vervuiling. Plastic rietjes worden vaak geserveerd bij een drankje en worden na slechts één keer gebruiken al weggegooid. Dat is behoorlijk zonde voor iets dat eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft. Vorig jaar werd hierom de #stopsucking actie opgestart in Amerika en er worden steeds meer duurzamere alternatieven bedacht voor plastic rietjes. Zo zijn er rvs rietjes of papieren rietjes op de markt, maar kun je ook kiezen voor eetbare rietjes of rietjes gemaakt van echt riet. Nog eenvoudiger is gewoon nee zeggen tegen rietjes. Wij zeggen altijd bij onze bestelling in een restaurant of café dat we geen rietje bij het drankje hoeven. Soms zul je alsnog een rietje in het drankje krijgen, maar elke rietje dat je uitspaart is er één.

#12 Use a lunchbox

#12 use a lunchbox

Veel mensen kiezen ervoor om hun eigen lunch mee naar school of naar hun werk te nemen. Dat is natuurlijk heel slim, duurzaam en ook nog eens voordelig, maar helaas iets minder duurzaam als je dit doet in een boterhamzakje, plastic folie of aluminiumfolie. Dit materiaal wordt allemaal na één keer gebruiken weggegooid en zorgt voor onnodig afval. Gebruik in plaats daarvan een hippe lunchbox of broodtrommel. Ze zijn verkrijgbaar in alle soorten en maten en kunnen keer op keer weer worden gebruikt. Je maaltijd blijft er ook nog eens veel verser en smakelijker in en je bent helemaal ‘on trend’.

#20 Drink tap water

#20 drink tap water

Ik snap niet dat er nog steeds mensen zijn die kiezen voor flessen en pakken mineraalwater. Waarom zou je zoveel geld uitgeven aan gebotteld water als het kraanwater in ons land van uitstekende kwaliteit is? Vaak is dat gebottelde water afkomstig van dezelfde bron of van mindere kwaliteit, je betaalt er een heleboel geld voor en je blijft zitten met een heleboel afval. Spaar al die verpakkingen en al dat geld uit en drink gewoon kraanwater in een restaurant, onderweg en thuis.

#26 Read your newspaper online

#26 read your newspaper online

Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind de online nieuwsvoorzieningen één van de beste ontwikkelingen. Op elk moment, waar je ook bent heb je het laatste nieuws voorhanden zonder dat hier al dat papier voor nodig is of je gedwongen bent zo’n onhandige grote en stinkende krant door te bladeren met zwarte vingers van de drukinkt als resultaat. Elke krant biedt tegenwoordig een optie om een digitaal abonnement te nemen, maar je kunt ook op de hoogte blijven via diverse gratis media of een platform als Blendle. Zo ben je altijd op de hoogte van het laatste nieuws, maar dan zonder die stapels oud papier aan het eind van de dag. En zo’n online abonnement is vaak nog goedkoper ook.

#40 Bring your own cutlery

#40 bring your own cutlery

Als goed voorbereide zero of less waster is het altijd handig om een setje bestek mee te nemen onderweg. Mocht je een foodtruck of snackstop tegenkomen, dan is de kans namelijk groot dat ze hun maaltijden alleen serveren met plastic bestek. Door jouw eigen bestek mee te nemen, wat een kleine moeite is, spaar je keer op keer dat afval uit en het eet nog eens fijner ook.

#43 Say no to flyers

#43 say no to flyers Insta

Als je wilt minimaliseren op afval is het belangrijk om te weten waar het vandaan komt. Eén van de bronnen van ons afval is nog steeds de uitgedeelde flyer. We krijgen ze op school, in de winkel, op straat, bij de dokter. Je kijkt er misschien één keer op en daarna belandt het onherroepelijk in het afval. Probeer de toestroom van deze flyers te voorkomen en te minimaliseren op papierwaren door simpelweg nee te zeggen als iemand de volgende keer een flyer wil geven. Kleine moeite en voor je het weet zit het in je systeem. Als iedereen dat zou doen zou het zoveel papierafval schelen en ook de hoeveelheid zwerfafval drastisch verminderen.

#53 Refuse freebies

#53 refuse freebies Insta

Hoe leuk die gratis snacks, drankjes, flyers en goodies ook zijn die op straat en in winkels worden uitgedeeld, probeer ze te vermijden. Dat ene piepkleine glaasje van een nieuw frisdrankmerk of die zoveelste sticker van een nieuwe winkel voegt weinig toe, maar creëert wel een heleboel afval. Kijk meer eens rond als je langs zo’n uitdeelpunt loopt. Er ligt zoveel troep op straat! De beste manier om dit soort vervuiling te voorkomen is om er vriendelijk voor te bedanken.

#68 Bring your own straw

bring your own straw

Ik gaf al eerder de tip om geen plastic rietjes meer te gebruiken en deze te weigeren als je een restaurant bezoekt. Ben je toch fan van drinken met een rietje of heb je deze om welke reden dan ook nodig? Dan kan ik je een herbruikbaar rietje van siliconen of rvs van harte aanbevelen. Deze rietjes koop je één keer en kun je daarna keer op keer weer gebruiken. Stop er standaard één in jouw tas en je zit nooit om een rietje verlegen.

#69 Read your magazines online

read your magazines online

Tegenwoordig is alles wel online te vinden, dus ook jouw favoriete tijdschriften. Wil je jouw afval terugdringen, dan is het misschien handig om jouw favoriete tijdschriften voortaan online te lezen. Zo spaar je een heleboel papierafval uit en het is wel zo handig want je hebt altijd wat leesvoer bij de hand. Online tijdschriften lezen kan via een handig platform als Bliyoo of Blendle, maar zoek zeker uit bij welke aanbieders jouw favoriete tijdschriften zijn aangesloten.

#70 Get your ice cream in a cone

get your ice cream in a cone

In de zomer gaat er bijna niets boven een heerlijk verkoelend ijsje, maar al die bakjes en plastic lepeltjes zijn weinig duurzaam. Kies voortaan gewoon voor een ijsje in een hoorntje. Dit scheelt flink in afval bij elk ijsje en is eigenlijk toch ook gewoon hoe een ijsje gegeten hoort te worden?

#75 Don’t throw used gum on the street

#75 don't throw used gum on the street Insta

Het lijkt haast onzinnig om dit te preachen, maar helaas gooien mensen nog steeds veel te makkelijk afval en kauwgom op straat. Nu vind ik kauwgom op straat alleen al een rotgezicht en is het een vreselijke klus om schoon te maken, maar door ‘Het hedendaagse heldenboek’ ontdekte ik dat deze kauwgom op straat ook nog eens gevaarlijk is voor dieren. Vogels kunnen de kauwgom namelijk aanzien voor etensresten en hierin stikken of ze kunnen niet meer eten en drinken en sterven uiteindelijk een langzame dood. Het is een kleine moeite om de kauwgom in de prullenbak te gooien (of gewoon geen kauwgom te kauwen) en je doet er mens, dier en milieu een groot plezier mee!

#95 Request less plastic when ordering food

#95 request less plastic when ordering food Insta

Eten bestellen of afhalen is vaak nog een flinke uitdaging als zero waster. Bij het afhalen kun je natuurlijk je eigen bakjes meenemen, maar bij het bestellen is dit geen optie. Gelukkig kun je vaak wel opmerkingen bij jouw bestelling plaatsen en laat dit nou net de gelegenheid zijn om te vragen om minder plastic. Natuurlijk zal niet ieder restaurant iets doen met jouw verzoek, maar wie weet in hoeverre jouw favoriete restaurant bereid is mee te denken. Al scheelt het maar 2 zakjes of een plastic bakje, het is toch wat!

Wil je graag meer 365 Days of Less Waste tips? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *