Werfzeep

Handgemaakte en biologische zepen van Werfzeep

Nu het alweer maart is, hebben we de meeste grote feestdagen (en mijn verjaardag!) alweer ruimschoots achter de rug. December en januari zijn voor de minimalist en consuminderaar altijd lastige maanden. Niet alleen ben je min of meer sociaal verplicht om zelf de winkels in te duiken en cadeaus aan te schaffen voor de mensen in jouw omgeving, er wordt ook nog eens van je verwacht dat je zelf met een verlanglijstje op de proppen komt. Nu vind ik het altijd al lastig om cadeaus te vragen aan andere mensen. Zelf weet ik natuurlijk heel goed wat ik wil hebben, maar om andere mensen nu op te zadelen met de opdracht om dat ene natuurlijke ingrediënt in die leuke webshop te bestellen of dat boek dat eigenlijk nergens verkrijgbaar is, dat is gewoon gemeen. Toch stel ik iedere december weer netjes een lijstje op voor zowel de Kerst als mijn verjaardag in januari en probeer ik hier zoveel mogelijk nuttige dingen op te zetten die ik zeker weten ga gebruiken en die ook nog eens goed verkrijgbaar zijn en betaalbaar zijn. Natuurlijk zette ik de zepen van Werfzeep, die aan al deze voorwaarden voldoen, direct op mijn lijstje!

Werfzeep

Werfzeep is een biologische zeepziederij die sinds 2009 verschillende fijne zepen maakt in Utrecht. De zeepziederij is gevestigd in creatieve broedplaats Druk, samen met nog veel meer leuke kleine ondernemers en creatievelingen. In deze zeepziederij maken ze allerlei zepen van zoveel mogelijk biologische ingrediënten die volledig plantaardig en palmolievrij zijn. Ook zijn de zepen vrij van parfum, kleurstoffen en schuimverbeteraars. Voor hun zepen gebruiken ze ingrediënten zoals verzeepte olijfolie, kokosolie, kokosboter en avocado olie en ingrediënten van de wildpluk of uit hun eigen zeepkruidentuin. Hoe tof is dat! Het proces van zeep maken is een behoorlijk klusje. De zepen worden met de hand gemaakt in hun atelier aan de Westerkade en gemaakt volgens de koude procesmethode. Dit houdt in dat de zeep niet wordt gekookt en een lange rijpingstijd heeft. Dit gebeurt in een speciale kast gedurende enkele weken. Een batch bestaat uit 150 stukken zeep in één blok. Na deze rijpingstijd gaan de zepen naar een sociale werkplaats in Utrecht (per fiets!) waar ze worden verpakt en klaar worden gemaakt voor de verkoop.

Werfzeep

Het huidige assortiment van Werfzeep bestaat uit 24 verschillende soorten zeep, waaronder ook shampoozeep, scrubzeep en scheerzeep. Er zijn een aantal vaste zepen in het assortiment, maar ze nemen ook seizoenzeep in het aanbod op, gemaakt met seizoensingrediënten die ze bijvoorbeeld uit eigen tuin hebben geplukt. Ik ontving voor de feestdagen een groene kleizeep en een scheerzeep, maar het was moeilijk kiezen en eigenlijk wilde ik alles wel proberen. De groene kleizeep is gemaakt van hamamelis, pepermunt en eucalyptus en ruikt heerlijk fris. De scheerzeep is gemaakt van den, ceder en eucalyptus en ruikt fris en bossig tegelijkertijd. Je kunt merken, ik ben gek op de frisse geur van eucalyptus en pepermunt! Ik gebruik de zepen nu al een hele tijd en ben enorm tevreden. De zepen schuimen genoeg, zelfs zonder die schuimverbeteraars, en zijn heel mild voor de huid. De geur tijdens het douchen is ontzettend fijn en de zeep gaat heel lang mee. De scheerzeep wordt door zowel mijzelf als mijn man gebruikt en bevalt ook uitstekend. De zeep is fijn in gebruik, schuimt net genoeg voor het scheren en gaat ook heel lang mee.

Werfzeep

Wil je meer weten over deze bijzondere Utrechtse zeepziederij? Neem dan een kijkje op de website van Werfzeep. Hier vind je alles over hun mooie bedrijf en kun je op de prachtige foto’s het hele productieproces volgen, maar hier kun je ook hun producten eenvoudig bestellen. Natuurlijk zijn hun producten ook verkrijgbaar op andere locaties. Zo worden hun zepen ook verkocht bij onder andere conceptstore Yellow Birds in Bussum, Drogisterij Slamat in Utrecht, De Groene Winkel in Zeist en De Nieuwe Graanschuur in Amersfoort. Wil je zelf leren hoe je deze heerlijke zepen kunt maken? Volg dan een workshop bij Werfzeep. Tijdens zo’n workshop leer je in een ochtend zeep te maken. Je mag, samen met een partner, aan de slag met de ingrediënten en na de rijpingstijd ontvang je de zeep thuis of kun je deze ophalen.

2 gedachten over “Handgemaakte en biologische zepen van Werfzeep”

  1. Ik gebruik Werfzeep al bijna een jaar en het bevalt me ook ontzettend goed! Ik moest eerst wel even wennen aan het gebruik van een blok zeep in plaats van iets vloeibaars, maar daar wen je gelukkig heel snel aan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *