VPRO Tegenlicht Worsteling van de Groenmens

Kijktip: Worsteling van de groenmens

Als duurzaamheidsblogger en groendoener is het leven soms gewoon erg frustrerend. Je probeert optimistisch te blijven, want met een positieve ‘can do’ houding bereik je nu eenmaal veel meer, maar soms word je moedeloos van de rommel in jouw omgeving, de staat van de aarde en de minimale vooruitgang die je thuis lijkt te boeken met al jouw goede bedoelingen. Dit zijn slechts enkele overwegingen en dagelijkse dilemma’s van de Groenmens, zoals groene doeners en denkers worden betiteld door VPRO Tegenlicht. In de uitzending ‘Worsteling van de groenmens’ wordt er ingezoomd op de vele vraagstukken rondom duurzaam gedrag. Hoe wordt het goede, groene leven voor iedereen toegankelijk gemaakt en hoe wordt de broodnodige gedragsverandering bewerkstelligd zonder al te veel comfortverlies?

VPRO Tegenlicht Worsteling van de Groenmens

Dat ons gedrag dringend moet veranderen, zal voor weinig mensen als een verrassing komen. We consumeren meer dan goed voor ons is, we produceren teveel afval, we vervuilen het milieu en verpesten het klimaat. Bomen, zeeën, dieren en wijzelf lijden onder ons gedrag, maar hoe zorg je voor een gedragsverandering bij iedereen? Hoe maak je een duurzaam leven toegankelijk en comfortabel voor alle mensen, niet alleen de mensen die hier professioneel mee bezig zijn of hier tijd en geld voor vrij kunnen maken? In de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Worsteling van de groenmens’ wordt het gesprek aangeknoopt met diverse mensen die worstelen met het maken van de juiste keuzes bij het terugdringen van hun ecologische voetafdruk. Aan het woord komen onder andere blogger en inspirator Green Evelien, schrijfster en ontwerpster Babette Porcelijn, klimaatpsycholoog Renee Lertzman en oprichter van Fawaka Thiëmo Heilbron.

VPRO Tegenlicht Worsteling van de Groenmens

Je kunt de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Worsteling van de groenmens’ hieronder bekijken of bekijken via de website van VPRO Tegenlicht. Op de website vind je nog veel meer informatie over dit onderwerp en interessante links naar andere relevante afleveringen en informatie.

Bron foto’s: Hans Bouma voor VPRO

3 gedachten over “Kijktip: Worsteling van de groenmens”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *