5 tips om te verduurzamen in de woonkamer

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehands, energie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik vanaf nu elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om de woonkamer te verduurzamen.

#1 Duurzame verwarming

pellet kachel

Alhoewel de meeste huizen tegenwoordig zijn uitgerust met een cv-installatie, zijn er nog steeds veel oudere huizen of juist nieuwgebouwde duurzamere huizen waar geen cv is aangelegd. Mensen met centrale verwarming in huis zijn vaak gebaat bij een overstap naar een nieuwere ketel bij een gasaansluiting. Vooral als je een oude cv-ketel in huis hebt, is de overstap naar een HR-ketel vaak lonend, zowel duurzaam als financieel gezien. Natuurlijk is het bij dit type verwarming ook belangrijk om het huis niet overbodig warm te stoken en de kachels uit te draaien in ruimtes waar het niet nodig is. Mocht je niet over centrale verwarming beschikken, maar over een kachel of open haard, dan valt hier vaak ook nog genoeg te verduurzamen. GroenLicht besteedde aandacht aan dit onderwerp en deed onderzoek naar de meest duurzame manier om het huis te verwarmen met een kachel of open haard. Een open haard blijkt hieruit best vervuilend te zijn door de hoeveelheid hout dat wordt gebruikt en de hoeveelheid rook dat vrijkomt. De meeste warmte verdwijnt door de schoorsteen, dus echt efficiënt is het niet. Een houtkachel is efficiënter en schoner, vooral de houtkachels met het Ecodesign keurmerk, maar ook hier zal gelet moeten worden op het soort hout dat verbrand wordt. Kies voor duurzaam en droog hout. De meest duurzame optie is echter de pelletkachel. Deze kachel brandt op pelletkorrels, gemaakt van afgedankt hout, en is energiezuinig en schoon. Het blijft belangrijk, bij al deze haarden en kachels, om de installaties goed te onderhouden en schoon te houden. Een slechte afvoer of slecht brandmateriaal kan ontzettend gevaarlijk zijn.

#2 Zuiver de lucht

luchtzuiverende planten

De woonkamer is over het algemeen de ruimte waar de meeste tijd wordt doorgebracht door het hele gezin, dus een gezond leefklimaat in deze ruimte is essentieel. Toch zorgen de apparaten in ons huis, de verf op onze muren en de meubels in de ruimte voor de uitstoot van diverse schadelijke stoffen die allerlei gezondheidsklachten, zoals hoofdpijn, misselijkheid en irritatie aan de keel, neus en oren, kunnen veroorzaken. Tel daar nog de stof en de warmte bij op en je hebt een cocktail aan factoren die dringend behoefte heeft aan frisse lucht. Zorg er dus voor dat er in de woonkamer goed geventileerd wordt. Dit kun je doen door regelmatig de ramen en deuren open te zetten en door eventueel aanwezige ventilatieschachten zo vaak mogelijk open te laten staan. Daarnaast kun je de lucht in huis nog meer zuiveren door te kiezen voor luchtzuiverende kamerplanten en heel bewust te kiezen voor de materialen die jij in huis haalt. Maar dat komt in #3 uitgebreid aan de orde.

#3 Kies voor duurzame en gezonde bouwmaterialen en meubels

duurzame vloer

De meubels in onze woonkamer, de vloer op de grond en de verf op de muren zorgen ongemerkt voor uitstoot van diverse schadelijke stoffen. Zo wordt er bijvoorbeeld formaldehyde gebruikt bij de productie van diverse meubels en bouwmaterialen en wordt benzeen uitgestoten door lijm, verf en was in ons huis. Al deze stoffen ademen we in als we rustig in onze woonkamer vertoeven, dus het is niet zo gek dat mensen hier allerlei vage gezondheidsklachten van kunnen krijgen. Je kunt je best doen om de lucht in huis regelmatig te verversen en te zuiveren, maar het zet nog meer zoden aan de dijk om te kiezen voor duurzamere en gezondere bouwmaterialen en meubels. Er zijn tegenwoordig meer dan genoeg duurzame alternatieven die niet schadelijk zijn voor de gezondheid en ook duurzamer zijn qua productie en levensduur. Denk hierbij aan duurzame vloeren, bijvoorbeeld van bamboe of kurk, duurzame muren, bijvoorbeeld met leemverf, leemstuc of duurzaam behang, of gezonde en ademende isolatie, zoals vlas, houtvezel of hennep. Ook bij de aanschaf van nieuwe meubels kan rekening worden gehouden met de duurzaamheid en levensduur van het product. Natuurlijke materialen die niet al teveel bewerkt zijn hebben hierbij vaak de voorkeur boven synthetische materialen. Je ruikt vaak aan een product al of het ongezond is voor het leefklimaat in huis. Tweedehands meubels zijn ook zeker het overwegen waard. Dit is niet alleen beter voor het milieu, maar deze stoten vaak ook minder schadelijke stoffen uit omdat ze al langer in gebruik zijn.

#4 Minimaliseer het aantal apparaten in de woonkamer

woonkamer

Natuurlijk is de woonkamer een ruimte om te ontspannen en om samen te zijn, maar zijn al die apparaten in de ruimte nu echt nodig? De printer, computer, televisie, spelcomputer, laptop en stereo nemen een heleboel ruimte in beslag en stoten, net als de bouwmaterialen en meubels, een flinke hoeveelheid schadelijke stoffen uit. Daarnaast denk ik dat al deze apparaten een stuk gezelligheid wegnemen uit de inrichting en het samenzijn. Een televisie als het focuspunt in de kamer heb ik nooit gesnapt en vind ik persoonlijk erg ongezellig. Ik ben nog steeds op zoek naar een oplossing om wel een televisie beschikbaar te hebben, maar niet meer zo prominent aanwezig te laten zijn. Als de apparaten niet meer zo’n centrale rol spelen in de woonkamer, zullen mensen ook minder geneigd zijn om deze te gebruiken. Dit geeft meer rust en gezelligheid in huis. Laat de apparaten die toch nog in de ruimte staan vooral niet onnodig aan of op stand-by staan en laat opladers niet in het stopcontact zitten. Dit slurpt energie en kan, in geval van de opladers, zelfs gevaarlijk zijn.

#5 Kies voor duurzame verlichting

verlichting

In de woonkamer hebben we doorgaans best wel wat lampen staan en hangen en alhoewel de gloeilampen al uitgefaseerd zijn, gebruiken veel mensen nog wel spaarlampen in huis in de overtuiging dat dit de meest duurzame optie is. Uit diverse onderzoeken is echter gebleken dat LED-lampen verreweg de meest duurzame lampen zijn van dit moment. LED-lampen zijn vrijwel overal verkrijgbaar en gaan heel erg lang mee. Daarnaast blijft het natuurlijk belangrijk om zoveel mogelijk gebruik te maken van natuurlijke lichtinval en de lampen uit te doen als je de kamer verlaat.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *