slaapkamer

5 tips om te verduurzamen in de slaapkamer

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehands, energie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik vanaf nu elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om de slaapkamer te verduurzamen.

#1 Kies voor duurzaam beddengoed

Yumeko

Je staat er wellicht niet zo bij stil, maar de dekens en lakens waar je ’s nachts onder ligt en het matras waar je op ligt, hebben een grote invloed op jouw gezondheid. Natuurlijk is de kwaliteit erg belangrijk voor een goede nachtrust, maar er is meer. Zo zijn de materialen waar deze producten van worden gemaakt niet altijd even milieuvriendelijk te noemen. Een donzen dekbed wordt gemaakt van dons van diverse watervogels, zoals de gans, en je kunt je voorstellen dat het niet erg diervriendelijk is als zo’n gans tijdens zijn leven meerdere malen levend wordt geplukt. Nu zijn er bepaalde wetgevingen voor dit soort pluk in Europa, maar veel van onze producten worden buiten Europa geproduceerd en hier gelden andere richtlijnen. Maar ook de reguliere katoenteelt is erg belastend voor het milieu door het enorme waterverbruik en het gebruik van pesticiden en ook bij de productie en het vervoer van beddengoed en matrassen worden veel verschillende, soms schadelijke, stoffen gebruikt. Genoeg redenen dus om eens stil te staan bij de producten waar je dagelijks op slaapt en waar mogelijk te kiezen voor een duurzamer alternatief. Gelukkig zijn er steeds meer duurzame producten verkrijgbaar. Zo heeft HEMA tegenwoordig duurzaam beddengoed gemaakt van gerecyclede PET verpakkingen en heeft het prachtige bedrijf Yumeko een heel divers aanbod aan bedden- en badgoed van natuurlijke en duurzame materialen. Ze werken met materialen als katoen, flanel, linnen, dons, wol en katoensatijn en bij elk proces kiezen ze voor de meest duurzame en eerlijke productiemogelijkheden. Er zijn genoeg mogelijkheden voor duurzamer beddengoed in allerlei verschillende prijsklassen.

#2 Ventileren

slaapkamer

Ik heb het al vele malen eerder gehad over het belang van ventileren in huis. Vooral in de slaapkamer is dit enorm van belang omdat je hier een groot gedeelte van de avond en nacht doorbrengt en de lucht inademt. Goede ventilatie is ontzettend belangrijk voor een gezond leefklimaat in huis dus zet zo vaak mogelijk het raam open, of slaap indien mogelijk met het raam open, en houdt eventueel de ventilatieschachten open. Om de luchtkwaliteit in de slaapkamer nog meer te verbeteren, kun je ook overwegen om een luchtzuiverende plant in de slaapkamer te plaatsen.

#3 Zet de verwarming uit

slaapkamer

De meeste mensen brengen alleen de avond en nacht door in de slaapkamer, de rest van de dag komen we hier nauwelijks. Waarom zou je dan, op koude dagen, de bovenverdieping van het huis verwarmen? Draai de verwarming dicht op de slaapkamers en zorg voor goede ventilatie. Onder de dekens is een frisse slaapkamer best aangenaam en het is ook nog eens heel erg gezond. En als je dan toch bezig bent, denk dan vooral ook aan de verlichting en apparaten in de kamer. Je kunt natuurlijk overstappen naar een duurzame of voordelige energieleverancier om te besparen op milieu impact of kosten, dit kun je bijvoorbeeld vergelijken via EasySwitch, maar het blijft belangrijk om zelf ook zuinig om te gaan met energie, bijvoorbeeld door de lampen niet onnodig aan te laten en apparaten uit te zetten.

#4 Kies voor duurzame bouwmaterialen

slaapkamer

Het leefklimaat in huis wordt voor een groot deel bepaald door de materialen die je in huis gebruikt. Onze meubels, apparaten en gebruikte bouwmaterialen stoten diverse schadelijke stoffen uit die we de hele dag door inademen. Zo wordt er formaldehyde gebruikt bij de productie van diverse meubels en bouwmaterialen, wordt benzeen uitgestoten door lijm, verf en was in ons huis en stoot onze printer zelfs diverse schadelijke stoffen uit. Het inademen van al deze stoffen kan leiden tot diverse gezondheidsklachten, waaronder hoofdpijn, duizeligheid, misselijkheid en irritatie aan de keel, neus en oren. Het is dus heel belangrijk om bij een verhuizing of verbouwing te kiezen voor duurzamere en gezondere alternatieven. Daar doe je niet alleen jouw gezondheid een plezier mee, maar ook het milieu. Wil je weten welke merken en producten de duurzamere optie zijn? Neem dan een kijkje op de website van Eco-Logisch: een duurzame bouwmarkt in Amsterdam met een uitgebreide webshop vol duurzame bouwmaterialen en andere artikelen.

#5 Houd het rustig

slaapkamer

Natuurlijk wil je elk plekje in huis gezellig inrichten en personaliseren, maar je bent uiteindelijk het meest gebaat bij een rustige slaapkamer waar je zonder rommel en afleiding kunt genieten van een goede nachtrust. Houdt het interieur van de slaapkamer dus eenvoudig en investeer eerder in een paar duurzame meubels die lang meegaan dan heel veel decoratie. Tweedehands is trouwens ook altijd een goede en duurzame keuze! Ruim zoveel mogelijk op in (dichte) kasten en kies ook voor een kalm kleurenpalet in de kamer. Ook wat betreft andere afleidingen is minder uiteindelijk meer. Het is bijvoorbeeld het overwegen waard om geen televisie en telefoon in de slaapkamer toe te laten. Dit is bewezen bevorderlijk voor de nachtrust.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Dit artikel bevat een gesponsorde link van een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Bron foto 2: Yumeko

6 gedachten over “5 tips om te verduurzamen in de slaapkamer”

  1. Dat beddengoed van Yumeko vind ik zo mooi <3 En inderdaad een rustige slaapkamer is wel enorm fijn, dat zou ik eigenlijk toch nog meer kunnen toepassen. Maar ik hou ook wel van een beetje knus, dus een balans daar in vinden is wel nodig, haha.

    1. Dat is ook lastig. Daarom ben ik wellicht ook niet zo’n geslaagde minimalist: ik houd toch veel te veel van knus en gezellig in huis. Gelukkig kan het ook knus zijn met een paar mooie accessoires die wel waardevol zijn.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *