5 tips om te verduurzamen in de kinderkamer

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehands, energie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik vanaf nu elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om de kinderkamer te verduurzamen.

#1 Duurzame verf

babykamer

Een kinderkamer wil je natuurlijk zo gezellig mogelijk inrichten, maar meubels en bouwmaterialen stoten schadelijke stoffen uit en zijn helemaal niet zo veilig voor jouw kinderen. Gelukkig zijn er genoeg duurzame alternatieven op de markt, bijvoorbeeld voor verf. Zo is er tegenwoordig Mommy Paint: een nagenoeg geurloze verf op waterbasis die geen schadelijke stoffen bevat. Deze verf is veilig te gebruiken tijdens de zwangerschap en je kunt zelfs dezelfde nacht na het verven weer in de kamer slapen. Ideaal voor die snelle opknapbeurten op de kinderkamer. Er zijn nog veel meer duurzamere verfsoorten op de markt, zoals Maril Natuurverf van Aquamarijn en verf van Keim.

#2 Duurzame meubels

babykamer

Ook meubels kunnen ongemerkt behoorlijk wat schadelijke stoffen uitstoten. Zo kan er gebruik worden gemaakt van formaldehyde bij de productie van meubels en stoot de gebruikte lijm van de meubels benzeen uit. Al deze stoffen ademen we in en dat wil je natuurlijk voorkomen in een knusse kinderkamer. Kies daarom bewust voor duurzame meubels of voor tweedehands meubels. Een uitgebreide set van meubels voor de baby- of kinderkamer is absoluut niet nodig. Vaak zijn het enorm grote stukken die weinig praktische waarde hebben en ook nog eens heel veel geld kosten. Houd het simpel en kijk vooral eens op Marktplaats, Reshopper of de lokale kringloopwinkel voor leuke meubels voor de kinderkamer. Zo ben je dubbel duurzaam bezig!

#3 Duurzaam speelgoed
speelgoed

Elke winkelstraat heeft wel een speelgoedwinkel en wanneer je deze binnenstapt, word je direct overweldigd door een enorm aanbod aan kleurrijke (vaak plastic) speeltjes voor alle leeftijden. Als volwassene is het al moeilijk oriënteren en kiezen, laat staan voor kleine kinderen die al snel onder de indruk zijn van die drukke speeltjes. Helaas is al dat speelgoed nauwelijks duurzaam te noemen. Het merendeel is gemaakt van plastic, dat schadelijk is voor het milieu, vaak heel snel kapot gaat, weinig aan de fantasie overlaat en vaak ook nog eens BPA en weekmakers bevat die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Niet echt leuk speelmateriaal voor de kinderen. Er zijn natuurlijk uitzonderingen. Zo vind ik persoonlijk dat het plastic speelgoed van LEGO kwalitatief hoogwaardig materiaal is dat generaties lang meegaat en echt de investering waard is. Zijn de kinderen er toch mee uitgespeeld? Dan kun je vast en zeker iemand anders hier heel blij mee maken. Ik denk dat het belangrijk is om vooral bij elke aankoop de levensduur, het materiaal en de toepassing in het achterhoofd te houden. Stimuleert het de fantasie? Is het veilig en duurzaam in gebruik? Is het echt een toevoeging op wat ze al hebben? Met deze vragen maak je al snel de duurzamere keuzes. En vergeet ook zeker niet om eens te kijken of je tweedehands leuk speelgoed kunt vinden. Dit is vaak vele malen goedkoper en je bent ook nog eens duurzaam bezig! In mijn artikel ‘5 tips om te minimaliseren op speelgoed‘ vind je nog veel meer tips om duurzaam speelgoed aan te schaffen.

#4 Minimaliseer op baby- en kinderspullen

minimaliseren baby

Volgens de Impact Top 10 van ‘De Verborgen Impact’ van Babette Porcelijn hebben wij de grootste ecologische impact met de spullen die we kopen. Willen we in huis verduurzamen, dan loont het dus om kritischer te kijken naar wat we in huis halen en gewoonweg minder nieuwe spullen te kopen. Nu is dit natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan, want met nesteldrang is het toch behoorlijk moeilijk om al die schattige babyspulletjes te weerstaan en kleine kinderen wil je natuurlijk niet tekort doen. Toch hebben kinderen helemaal niet zoveel nodig. Lees vooral mijn tips om te minimaliseren op de baby uitzet en mijn tips om te minimaliseren met kinderen.  In deze artikelen geef ik talloze tips om minder te kopen en bestaande spullen op te ruimen om zo meer ruimte en geld te hebben voor wat er echt toe doet: echte aandacht en veel liefde.

#5 Zuiver de lucht

kinderkamer

Ook op de kinderkamer geldt dat het belangrijk is om de lucht zo zuiver mogelijk te houden. Deze lucht wordt namelijk elke nacht ingeademd en is essentieel voor een goede gezondheid. Stofdeeltjes, schimmels, bacteriën en schadelijk uitstoot kunnen de luchtkwaliteit nadelig beïnvloeden. Ventileer de kamer dus zo vaak mogelijk en laat de kinderen, wanneer mogelijk, met de ramen op een kier slapen (natuurlijk wel met een beveiliging op de ramen voor kleine kinderen).  Daarnaast kun je nog meer doen om de luchtkwaliteit in de kamer te verbeteren, zoals het kiezen voor duurzame en gezonde materialen in de kamer, wat al eerder aangehaald is, en het plaatsen van luchtzuiverende planten op de kamer.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *