5 eenvoudige tips voor duurzamer boodschappen doen

Als je het nieuws een beetje volgt, merk je vanzelf dat we het allemaal nog niet zo slecht doen. Steeds meer bedrijven nemen de stap om duurzamer te ondernemen, de wereld is nog nooit zo vreedzaam geweest als het nu is en steeds meer mensen worden niet alleen bewust van het belang van duurzamer leven, maar willen ook actief stappen zetten om hun eigen leven te verduurzamen. Toch lukt dit veel mensen (nog) niet. Een veelgehoord argument is dat ze niet weten waar ze moeten beginnen of het idee hebben dat ze geen verschil maken. Nu wil ik graag uitleggen dat ook jij wel degelijk een verschil kunt maken! Door bewust te kiezen tijdens het boodschappen doen, geef jij direct een signaal af aan de winkel dat jij bepaalde producten liever wel of niet in de schappen ziet. Door 1 dag in de week geen rundvlees te eten, bespaar je evenveel water als een maand niet douchen. En als slechts 1 op de 4 mensen dagelijks een stuk zwerfafval opraapt dan is zwerfafval geen probleem meer! Het is fijn om te weten dat jouw acties direct zoden aan de dijk zetten. Omdat veel van de impact van onze dagelijkse keuzes verborgen zijn, hebben we daarnaast ook veel meer slagkracht met onze keuzes dan we denken. Maar hoe begin je met duurzamer leven? Daar geef ik graag allerlei handige tips voor. Tips die eenvoudig toe te passen zijn en vaak zelfs kunnen leiden tot extra voordelen, zoals meer vrije tijd en financiële besparingen. Vandaag deel ik graag 5 eenvoudige tips voor duurzamer boodschappen doen. 

#1 Neem eigen tasjes mee

plastic tas

Neem, voor je de deur uitgaat, altijd een aantal (katoenen) tasjes mee. Het is een kleine moeite, weegt nauwelijks iets en zo kun je de boodschappen altijd in jouw eigen tassen vervoeren en hoef je geen plastic tas meer te kopen in de winkel. Zo spaar je het milieu en bespaar je ook nog eens op de aanschaf van deze tasjes bij elk supermarktbezoek. Als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je ook je eigen zakjes meenemen om groente en fruit mee te halen. Zo hoef je geen gebruik te maken van die plastic zakjes in de winkel en dat spaart weer veel plastic afval uit!

#2 Kies voor lokaal en biologisch

groente

Met de boodschappen die jij doet, geef je direct bij aankoop een signaal af over de producten die jij graag in de schappen ziet. Kies je vaak voor voorverpakt, geïmporteerd en zo goedkoop mogelijk? Dan zal de supermarkt geen impuls voelen om het aanbod te verduurzamen. Kies jij echter vaker voor lokale producten die biologisch geteeld zijn? Dan steun je niet alleen de lokale boeren en ondernemers die duurzaam bezig zijn, maar stimuleer je ook jouw lokale supermarkt om meer van dit soort producten in het assortiment op te nemen. Een win-win situatie dus!

#3 Vermijd plastic

Vegansuper

Heel veel producten in de supermarkt zijn in plastic verpakt. Het is goedkoop materiaal om de producten zo vers mogelijk te houden, maar het is alles behalve duurzaam te noemen. Plastic is een enorme vervuiler, wordt nog steeds niet vaak gerecycled en heeft mogelijk ook nog schadelijke effecten op onze eigen gezondheid. Genoeg redenen dus om plastic zoveel mogelijk te vermijden in de supermarkt en vaker te kiezen voor andere verpakkingsmaterialen. Heb je de keuze uit plastic, blik, glas of papier? Dan zijn papier en glas de meest duurzame en gezonde opties en de materialen die na gebruik goed kunnen worden gerecycled. Ook blik is goed recyclebaar en daarmee duurzamer dan plastic, maar vanwege de coating in het blik mogelijk niet de meest gezonde optie.

#4 Koop minder vlees

groente

Dit blijkt toch altijd weer een gevoelig punt te zijn voor veel mensen, maar de feiten liegen er niet om: minder (of zelfs geen) vlees eten is vele malen beter voor het milieu. In de VPRO Tegenlicht aflevering ‘Worsteling van de groenmens‘ benadrukt Babette Porcelijn dit feit nog eens. De vleesconsumptie van mensen is voor 30% verantwoordelijk voor onze ecologisch voetafdruk en staat op de tweede plaats in de impact top 10 van ‘De Verborgen Impact’. Het houden van dieren voor vlees kost namelijk heel veel water (voor 1 kilo vlees is wel 15.000 liter water nodig!) en dieren zorgen ook voor vervuiling in de vorm van mest en gas uitstoot. Daarnaast vindt er wereldwijd op grote schaal ontbossing plaats voor het telen van gewassen specifiek voor veevoer, en dat terwijl het veel efficiënter zou zijn als deze grond gebruikt zou worden voor het telen van plantaardig voedsel. En dan hebben we het nog niet eens over de omstandigheden binnen de bio-industrie voor de dieren. Het loont dus echt om minder vlees te eten, zelfs al is het één dag in de week.

#5 Ban de bon

kassabon

Hoe vaak neem jij gedachteloos de kassabon bij de kassa aan zonder er ooit nog een blik op te werpen? Te vaak waarschijnlijk. Ik vind die bonnen ook altijd over en nergens terug: in mijn portemonnee, in mijn schoudertas, in mijn katoenen tasjes. Zo zonde van al dat papier, vooral omdat kassabonnen vaak gemaakt zijn van thermisch papier en dit niet gerecycled kan worden. Het is een kleine moeite om voortaan bij te kassa te zeggen dat je geen bon hoeft en je spaart er een heleboel afval mee uit. Natuurlijk moet je de bon bij grote aankopen wel bewaren, maar voor al die kleine boodschapjes is het echt niet nodig.

Ben je op zoek naar nog meer eenvoudige tips voor een duurzamer leven? Lees dan ook zeker onderstaande artikelen:

2 gedachten over “5 eenvoudige tips voor duurzamer boodschappen doen”

  1. Als je je bonnen wil administreren kun je de app fast budget gebruiken, echt handig en ik neem dus ook geen bonnen meer mee. Volgende stap is dat de winkels alleen bonnen printen als je erom vraagt, wat in veel winkels helaas nog niet zo is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *