5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 5

Met in iedere wijk een grote supermarkt met schappen vol met de gekste producten is boodschappen doen tegenwoordig een vloek en een zegen. Natuurlijk is er echt van alles verkrijgbaar en is er voor ieder wat wils te vinden in de schappen. Je kunt proeven van de meest exotische vruchten en wereldgerechten en binnen een minuut of 10 heb je de boodschappen in huis voor een heel gezin. Maar aan de andere kant slaat de keuzestress soms toch behoorlijk toe en al die voorverpakte producten leiden wel enorm af van de essentie van goed en lekker eten. Alhoewel het winkelen in de supermarkt vaak loont qua tijd en efficiëntie, kleven er dus ook nadelen aan. Al die verpakkingen waar de producten in worden geleverd zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu en veel producten zijn enorm bewerkt en bevatten teveel suiker, zout en hulpstoffen. En dat terwijl veel kant-en-klaar producten juist zo ontzettend eenvoudig zelf te maken zijn van slechts enkele pure ingrediënten! Ik geef tips voor producten die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die je eigenlijk net zo makkelijk zelf kunt maken. Ik deelde al eerder deel 1deel 2deel 3 en deel 4 van deze reeks en vandaag geef ik dit artikel een vervolg met nog 5 producten die je eenvoudig zelf kunt maken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#1 Granola

granola

Als er iets is dat de laatste jaren aan populariteit heeft gewonnen in huishoudens in ons land, dan is het granola. Ook wel bekend als cruesli, maar dat bekt toch lang niet zo lekker. Elke zichzelf respecterende foodie heeft wel een eigen granola recept en ook de schappen van de supermarkt staan vol met hippe varianten van granola in nog hippere (en duurdere) pakken en zakken. Je kunt natuurlijk kiezen voor gemak en zo’n pak meenemen, maar eigenlijk kun je granola net zo eenvoudig zelf maken. Granola is namelijk niets meer dan een gezoete en geroosterde mix van noten, zaden en granen en iedereen met een oven kan thuis gewoon een flinke portie maken. Mix de noten, zaden en granen die jij lekker vindt met elkaar, breng het op smaak met wat ahornsiroop of honing en een snufje zout en zet in de oven tot alles heerlijk krokant is. Bewaar in een afgesloten pot en je kunt voorlopig even vooruit. Op deze manier ben je een stuk voordeliger uit en je kunt zelf eindeloos variëren.

#2 Dressing

dressing

Een salade dressing is eigenlijk niets meer dan een saus voor de salade en bestaat meestal uit een basis van olie, citroensap of azijn en diverse kruiden die passen bij het gerecht. De supermarktschappen staan vol met diverse potjes en flessen dressing, maar als je even op de ingrediëntenlijst kijkt, zul je versteld staan van een aantal zaken. Allereerst zijn veel van deze dressings niet veel meer dan eerdergenoemde ingrediënten (en daar betaal je dan fors voor) en daarnaast worden veel dressings ook nog gemaakt met suiker en andere overbodige rommel. Zeg voortaan nee tegen deze flessen en potjes en maak gewoon je eigen dressing. Je kunt hierin eindeloos variëren en op internet vind je talloze heerlijke recepten. Van een eenvoudige vinaigrette tot dressing met een Aziatisch tintje. Ga gewoon aan de slag met wat je al in huis hebt en spaar een heleboel geld uit.

#3 Babyhapjes

peuter eten

Met het uitbreiden van een gezin komt er een heleboel op je af en krijg je te maken met een heleboel uitdagingen. Zo rond de zesde maand word je ineens geconfronteerd met een aantal belangrijke keuzes. Hoe ga je jouw kind kennis laten maken met vast eten? Welke methode gebruik je hiervoor, wanneer begin je hiermee, wat zal het eerste hapje worden en waar kies je voor: zelfgemaakt of een potje? Wij hebben bij beide kinderen, maar vooral bij de tweede, geprobeerd om ze zo snel mogelijk mee te laten eten met onze maaltijden. Dit scheelt namelijk een heleboel extra tijd in de keuken en zo leren ze al snel heel veel verschillende smaken en texturen. Als je de kinderen altijd een speciaal potje geeft dan wennen ze hier ook aan. De smaken zijn bij de meeste potjes erg vlak en ook de structuur is weinig uitdagend. Daarnaast ben ik persoonlijk van mening dat een zelfgemaakte maaltijd toch altijd gezonder is dan zo’n potje, hoezeer de producenten ook hun best doen. Een potje op zijn tijd kan, mijns inziens, weinig kwaad, maar denk eens aan alle moeite en al het geld dat je uit kunt sparen door de babymaaltijden zelf te maken! Je kunt natuurlijk elke avond de maaltijd van de kleine pureren en zo geven, maar voor die avonden dat je zelf bijvoorbeeld pizza of heel gekruid voedsel eet (en je het blenderen van een pizza niet ziet zitten) kun je ook een voorraadje groente- en fruithapjes in de vriezer bewaren. Voor baby’s die net leren eten is een ijsblokjeshouder ideaal om de hapjes per portie te ontdooien, voor iets oudere baby’s volstaan kleine bakjes.

#4 Soep

tomatensoep

Ik heb al eerder een recept gedeeld waarmee je zelf eenvoudig bouillonpoeder kunt maken en met deze bouillon maak je in een handomdraai allerlei heerlijke soepen gewoon zelf. Ik snap dat zo’n supermarkt soep uit pak of blik lekker handig is om achter de hand te hebben, maar echt gezond is zo’n soep nauwelijks te noemen. Vaak bevat de soep teveel zout en allerlei conserveringsmiddelen en persoonlijk vind ik ze ook lang niet zo smakelijk als de zelfgemaakte varianten. Zelf soep maken hoeft helemaal niet zo moeilijk te zijn. Een simpele groentesoep flans je zo in elkaar met ingrediënten die je nog over hebt van andere maaltijden en internet staat vol met heerlijke recepten voor nagenoeg elke soep die je kunt bedenken en elk ingrediënt dat je in huis hebt. Mijn persoonlijke favorieten op dit moment zijn de Marokkaanse linzensoep en de vegan erwtensoep van De Groene Meisjes. Als je slim bent, maak je direct een grote portie en vries je de helft in. Zo heb je altijd een portie soep op voorraad en zijn blikken en pakken uit de supermarkt voortaan helemaal overbodig.

#5 Tosti

tosti

Geloof het of niet niet, maar er zijn mensen die echt een tosti in de winkel kopen in plaats van het zelf te maken. Er zijn zelfs zoveel mensen die dit doen, dat ondernemers uit Den Bosch besloten om hun eigen lijn ‘culinaire’ tosti’s op de markt te brengen. Nu geniet ik soms best van een speciale tosti als ik ergens ga lunchen, maar een in plastic verpakte tosti in de supermarkt kopen om thuis op te warmen? Nee bedankt! Een tosti maak je namelijk in een handomdraai zelf met een paar sneetjes brood, wat kaas, eventueel ham voor de niet-vegetariërs en verdere toppings naar keuze. Je kunt hiervoor een tosti ijzer gebruiken, maar ik maak de lekkerste tosti’s heel eenvoudig in een pan met wat boter. Druk stevig aan en bak tot beide kanten goudbruin zijn en de kaas helemaal is gesmolten. Eet smakelijk!

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere producten die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook heel eenvoudig en voordelig zelf kunt maken. Lees bijvoorbeeld nog meer tips in:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *