badkamer

5 tips om te minimaliseren op verzorgingsproducten

Na jarenlang opruimen en minimaliseren, begin ik de laatste tijd eindelijk de effecten van al deze moeite te zien. Ik heb het idee dat er meer lucht en ruimte is in ons huis en we hebben zelfs lades en kastruimte over. Het opruimen gaat me ook steeds makkelijker af en er komt ook steeds minder nieuw spul bij. Toch zijn er ook in ons huis nog van die plekken die snel volslibben met rommel. Eén van die plekken is de badkamer. Logisch ook: het is een relatief kleine ruimte met weinig opbergruimte om de verzorgingsproducten op te bergen. Juist om deze reden bewaar ik de producten die we niet direct nodig hebben of extra hebben in een kast buiten de badkamer. Maar het blijft belangrijk om in de badkamer alert te zijn op de toenemende rommel en omdat ik denk dat veel mensen dit probleem zullen herkennen, deel ik vandaag 5 handige tips om te minimaliseren op verzorgingsproducten.

#1 Ruim op wat je hebt

cosmetica

Een veelvoorkomende reden dat de troep in de badkamer opbouwt, is omdat we zo gewend raken aan alle flesjes en potjes die er staan, dat we simpelweg vergeten wat we hebben. Daarbij staat er ook genoeg in de ruimte dat niet thuishoort in de badkamer of niet gebruikt wordt. De allereerste stap in nagenoeg elk minimaliseerproject is dan ook het kritisch kijken naar de spullen die je hebt. Wat gebruik je nog en wat heb je al tijden niet aangeraakt? Alles wat overbodig is of wat je (drie)dubbel hebt, doe je weg. Wellicht kun je iemand anders er nog blij mee maken? Of kun je ongebruikte producten nog via een weggeefgroep op Facebook delen? Alles wat kapot is, mag ook weg. Denk hierbij aan kwasten en kammen die allang niet meer goed bruikbaar zijn of dat spiegeltje dat zo lang je je kunt herinneren al gebroken is. Je verdient iets beters en het loont echt om te investeren in iets nieuws.

#2 Check de houdbaarheidsdatum

fles zeep

Make-up dat al jaren in jouw make-uptasje zit, is niet veilig in gebruik en ook die crèmes die al ruimschoots de houdbaarheidsdatum voorbij zijn, kunnen langzaamaan wel aan vervanging toe zijn. Hoe weet je of de datum verstreken is? Vaak staat er op tubes of flessen wel een datum vermeld, maar op make-up en crèmes wordt er vaak gebruik gemaakt van een icoontje in de vorm van een potje met een getal erbij. Dit getal duidt het aantal maanden aan dat het product na opening houdbaar is. Natuurlijk komt het niet zo nauw en voor sommige producten is dit urgenter dan voor andere producten, maar als je dezelfde mascara al een aantal jaren gebruikt, zou ik zeker op zoek gaan naar een vervanging.

#3 Inventariseer

Wat blijft er na deze grote opruimronde eigenlijk over? Dit zijn vaak de producten die je vaak gebruikt en die dus zeker een plekje verdienen in de badkamer of bij de spiegel. Het is echter niet nodig om veel meer dan deze producten aan te schaffen. Waarom zou je vier verschillende soorten shampoos hebben en drie potjes dagcrème als je toch een favoriet hebt? Hier keuzes in maken scheelt enorm in rommel in de toch al vaak beperkte ruimte in de badkamer. Na de grote opruimronde kan het zijn dat je erachter komt dat jouw make-up borstels aan vervanging toe zijn of dat jouw mascara nagenoeg op is. Dit is belangrijk om te weten omdat nu het moment is om bewust te kiezen voor de producten die je nog wel nodig hebt.

#4 Beperk de aanvoer van nieuwe producten

zeep

Natuurlijk kun je na het inventariseren van de producten die je hebt tot de conclusie komen dat een paar producten nog echt missen, maar wees hier wel kritisch in. We hebben écht niet zoveel verschillende verzorgingsproducten nodig. Al die producten zitten vaak vol met nare stoffen die het milieu, onze gezondheid en onze huid weinig goed doen en het kost handenvol met geld om dit regime vol te houden. Wees kritisch op de producten die je graag nog wilt gebruiken en de producten waar je eigenlijk wel zonder kan. Heb je echt die bruisballen nodig voor in bad of volstaan de bubbels van jouw zeep? Heb je zoveel verschillende soorten crèmes nodig of kun je liever investeren in één goede crème die perfect past bij jouw huid? Weet je zeker dat je zoveel verschillende kleuren oogschaduw nodig hebt? Je snapt waar ik heen wil: kies voor minder, maar investeer wel in kwaliteit.

#5 Investeer in goede producten

Werfzeep

Mocht je dan toch toe zijn aan de aanschaf van een nieuwe crème, shampoo, zeep of make-up, kijk dan zeker eens verder dan wat je gewend bent. Er is namelijk een grote kans dat jouw favoriete merk helemaal niet zo milieuvriendelijk of diervriendelijk is. Met de verzorgingsproducten die jij koopt, kun je direct een stem uitbrengen en door te investeren in duurzame, natuurlijke en diervriendelijke producten, help je de wereld een stukje mooier worden. Er zijn ontzettend veel mooie merken op de markt tegenwoordig die het beste voor hebben met mens, dier en milieu, dus verdiep je er zeker eens in. Wellicht vind je jouw nieuwe favoriete merk in de dierproefvrije cosmeticalijst van Naoki?

Dit artikel bevat een gesponsorde link van Ben & Anna. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours
  1. Linda - Zaailingen

    Vooral die vierde! Ik schrik me vaak een hoedje als ik zie wat mensen allemaal (nodig denken te) hebben. Ik heb alleen zeep, tandpasta, deo, shampoo (nu even met klei aan het experimenteren ;)) en lenzenvloeistof en geloof echt niet dat ik er zoveel slechter uit zie dan mensen die een hele drogist in huis hebben.

    • awkwardduckling

      Dat heb ik dus ook! Ik gebruik echt bar weinig producten, maar dat komt ook omdat ik bijna nooit make-up of haarproducten gebruik. Dat scheelt echt veel. Maar ik denk dat heel veel mensen wel een stuk kunnen minderen en vaak ook vergeten wat ze allemaal al hebben staan.


Post a new comment