speelgoed

5 tips om te minimaliseren op speelgoed

Vind jij ook niet dat we de laatste jaren flink zijn doorgeslagen wat betreft ons consumptiegedrag? We werken de hele week om in het weekend ons zuurverdiende geld weer uit te geven aan allerlei spullen die we vaak niet eens écht nodig hebben. Onze kinderen maken al van kleins af aan kennis met dit consumptiepatroon door alles wat wij voor ze kopen. Het kan niet gek genoeg: een opblaasbadje, een derde vormenstoof, nog meer knuffels, die plastic trein, nog meer race auto’s voor de verzameling. Het huis staat al snel vol met een heleboel spullen voor die kleintjes waar vaak niet eens naar wordt omgekeken. Natuurlijk wil je ervoor zorgen dat de kinderen niets tekort komen en op alle fronten gestimuleerd worden, maar wees eens eerlijk: met hoeveel van al dat speelgoed spelen ze eigenlijk? Wat betreft kinderen gaat de regel ‘minder is meer’ vaak op. Hoe meer spullen de kinderen hebben, hoe minder tevreden ze zijn en hoe minder ze er mee spelen. Hoog tijd dus om te minimaliseren op speelgoed. Maar hoe pak je dat aan en zorg je ervoor dat je niet in hetzelfde patroon vervalt? Ik geef vandaag 5 handige tips om te minimaliseren op speelgoed in huis.

#1 Verminder en koop minder

minimaliseren baby

De allereerste stap van minimaliseren op speelgoed is natuurlijk het opruimen van het speelgoed dat al in huis is. Kijk eens kritisch naar alles wat jullie hebben. Alles wat niet meer past bij de leeftijd van de kinderen kan direct weg. Hetzelfde geldt voor speelgoed waar eigenlijk nooit meer gespeeld wordt. En wat mij betreft ook het speelgoed waar je zelf gek van wordt (denk aan: herriemachines, puzzelboeken waar je iedere avond weer de stukjes onder de bank vandaan moet vissen, speelgoed waar de kinderen standaard gefrustreerd van worden). Geef het weg aan de kinderen van vrienden of familie, verkoop het of doneer het aan de lokale kringloopwinkel. Dit ruimt al een stuk op en geeft de mogelijkheid om eens te inventariseren. Waar hebben de kinderen echt meer dan genoeg van en is er misschien iets dat een mooie aanvulling zou kunnen zijn in de toekomst? De logische vervolgstap is het stoppen met kopen van nieuw speelgoed. Ik weet uit ervaring dat een goede opruim- en minimaliseerbeurt ze altijd weer stimuleert om met hun ‘oude’ speelgoed te spelen en hoe minder ik aanbied, hoe creatiever ze ermee worden. Er is echt zoiets als teveel spullen hebben, vooral voor kinderen die al snel overgestimuleerd zijn door al dat drukke speelgoed met kleuren, lichten en herrie. Mijns inziens is het goed voor de fantasie en de ontwikkeling als ze een paar eenvoudige speeltjes hebben die op allerlei creatieve manieren gebruikt kunnen worden.

#2 Koop tweedehands

speelgoed

Al vanaf de geboorte van onze eerste baby kopen wij zoveel mogelijk speelgoed tweedehands. Niet alleen bespaar je hiermee een heleboel geld, het is ook nog eens een stuk duurzamer. In de meeste kringloopwinkels hebben ze kasten vol met speelgoed waar echt heel veel leuks tussen staat en ook op platformen als Reshopper en Marktplaats vind je een heleboel leuk speelgoed voor een klein prijsje bij jou in de buurt. Een bijkomend voordeel van tweedehands kopen is dat je eens wat vaker kunt wisselen van speelgoed. Heeft jouw zoon of dochter een puzzelfase? Dan koop je een flink aantal puzzels in één keer en als ze er op uit zijn gekeken, breng je deze gewoon weer terug. Voor die paar euro vind ik dat helemaal niet erg. Met nieuw speelgoed doet dit wel meer pijn in de portemonnee.

#3 Kies voor duurzaam

speelgoed

Als je uiteindelijk minder vaak speelgoed koopt, ben je in de gelegenheid om die keren dát je iets koopt te investeren in kwaliteit. De speelgoedwinkels staan vol met schreeuwerige plastic speeltjes en het is haast onmogelijk voor volwassenen en kinderen om hier weerstand tegen te bieden. Toch loont het om eens verder te kijken dan deze schappen en deze speelgoedwinkels waar bijna alles van plastic is. Plastic is namelijk alles behalve duurzaam en gezond materiaal. Het productieproces is milieuonvriendelijk, het gaat vaak snel kapot en veel plastic speeltjes bevatten ook nog eens BPA en weekmakers die schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Niet echt leuk speelmateriaal toch? Het loont dus echt om te kiezen voor duurzaam, zowel wat betreft materiaal als wat betreft levensduur. Zo zijn de blokjes van LEGO en DUPLO van plastic en houd ik normaliter niet zo van plastic speelgoed, maar in het geval van LEGO (en trouwens ook Playmobil) maak ik graag een uitzondering. Dit speelgoed gaat namelijk generaties lang mee en blijft mooi en leuk. Daarom koop ik altijd echt LEGO en niet van dat goedkopere namaakspul. Daarnaast ben ik een groot liefhebber van houten speelgoed, maar let wel op de verf dat is gebruikt voor het speelgoed en op de afwerking. Mijn favoriete merken zijn onder andere HABA, Plantoys, Janod en Grimm’s en deze merken zijn verkrijgbaar bij veel gespecialiseerde speelgoedwinkels en diverse leuke (eco) webshops.

#4 Ga niet mee met trends

speelgoed

Trends op het gebied van speelgoed wisselen elkaar snel af. Het ene moment is de fidget spinner de absolute must have, het volgende moment zijn alle kinderen weer helemaal in de ban van alles wat met de Minions te maken heeft. Naarmate de kinderen ouder worden zal dit natuurlijk moeilijker worden, maar voor kleine kinderen is het makkelijk te doen om je niet mee te laten slepen door al deze trends. De ene week zijn ze namelijk helemaal in de ban van Paw Patrol, maar voor je het weet is Paw Patrol kinderachtig en willen ze er niets meer van weten. Dan zit je mooi met die pyjama, rugzak en drinkbeker die je met groot Paw Patrol logo hebt gekocht. Ik weiger mee te werken aan deze merchandise en ik zet dan ook nauwelijks een stap in de speelgoedwinkel. Op de leeftijd van mijn kinderen is dit nog makkelijk te doen en kunnen ze vaak de verleiding nog wel weerstaan. Mocht mijn zoon nu echt iets graag willen hebben, dan laat ik hem er altijd even over nadenken. Als ze het écht zo graag willen hebben, dan willen ze dat na een paar weken ook nog wel. En vinden ze het ook niet erg om er zelf aan mee te betalen van hun zakgeld. Vaak tempert het enthousiasme aanzienlijk na een paar dagen en zijn ze het leuke speeltje dat ze ab-so-luut moesten hebben na een week alweer vergeten. De kinderen worden er niet minder van als ze niet met de allerlaatste trends meelopen. Ik geloof zelfs dat een beetje opvoeding op dit gebied ze de broodnodige media weerbaarheid meegeeft. Ik heb natuurlijk wel makkelijk praten met twee kleine kinderen, maar wie weet werkt deze tactiek en deze media opvoeding ook door op latere leeftijd.

#5 Leen of huur speelgoed

speelgoed

Aangezien kinderen relatief snel zijn uitgekeken op speelgoed of bepaald speelgoed zijn ontgroeid, is het helemaal niet zo gek idee om eens te kijken of er in jouw buurt mogelijkheden zijn om speelgoed te lenen of te huren. Veel gemeentes hebben speel-o-theken waar speelgoed met een abonnement kan worden geleend (zoals bij een bibliotheek), maar je kunt natuurlijk ook informeren bij jou in de familie- en kennissenkring of iemand wat speelgoed te leen heeft. Zo ben je voor relatief weinig geld altijd voorzien van leuk en nieuw speelgoed dat helemaal past bij de leeftijd en belevingswereld van jouw kinderen.

8 gedachten over “5 tips om te minimaliseren op speelgoed”

    1. Gek hoe dat kan werken he? Ik experimenteer er ook al tijden mee, steeds op andere manieren om te ontdekken wat het beste werkt in welke fase. Momenteel bied ik ‘busy boxes’ aan: een mand gevuld met allerlei speelgoed dat ik per dag wissel. Voor mijn kleuter zit er dan bijvoorbeeld een tekening, een stempelwerkje, een puzzel, magneten en lego in en hij mag dan zelf daaruit kiezen waar hij graag mee speelt. Zo blijft hij iedere keer nieuwsgierig en zie ik ook direct wat hij wel en juist niet leuk vindt om mee te spelen. En Pinterest staat vol met leuke ideetjes om de busy box te vullen.

  1. Goede tips! Nu ik nog geen kinderen heb, denk ik dat ik het allemaal heeeul makkelijk kan weerstaan 😉 Lijkt me wel lastig om met name familie wijs te maken dat ze echt niet zoveel zooi mee moeten nemen. Dat lukt ze al niet eens voor mijn verjaardag, laat staan als er kleintjes komen die de hele wereld mogen hebben van ze. Misschien is het dan een oplossing om dan tenminste aan te geven dat je liever duurzamer speelgoed wil. Zijn er trouwens een soort leenabonnementen voor speelgoed?

    1. Dat is ook erg lastig. Ik maak tegenwoordig verlanglijstjes voor verjaardagen en feestdagen, maar vaak kunnen mensen het toch niet laten om andere dingen te kopen. Zo zonde, want vaak belandt het op de grote stapel. Ik weet eigenlijk niet of er leenabonnementen zijn voor speelgoed. Er zijn al veel mooie initiatieven, maar dat zou zeker een leuk idee zijn omdat het speelgoed dan ook meegroeit met de kinderen.

  2. Ik heb sinds kort de speel-o-theek ontdekt. Ons huis liep zo snel vol na de geboorte van de tweede vanwege speelgoed voor 2 leeftijden. Ik heb inmiddels alles uitgezocht en een deel opgeborgen/weggedaan. We wisselen met wat er uit de kast komt en verder ongeveer 1x per 2 weken halen we speelgoed van de speel-o-theek. Mijn jongens ervaren het echt als cadeau om daar heen te gaan, een poos te mogen spelen en dan ook nog iets mee naar huis te mogen nemen! En het weer inleveren vinden ze tot nu toe prima. Maar ja, plastic prulletjes die ze hier en daar krijgen, worden ook met veel liefde ontvangen, dat moet ik dan maar accepteren. Nog tips waar ik die weer kwijt kan als ze het zat zijn? Allemaal weggooien is ook niet zo duurzaam, maar ik kan me niet voorstellen dat een kringloop er blij mee is.

    1. Wat goed dat ze zoveel plezier beleven aan de speel-o-theek! Ik heb deze nog niet opgezocht in de buurt, maar als het nodig blijkt te zijn is het zeker een go to voor me. Voor speelgoed waar niet meer mee gespeeld wordt kun je ook navragen bij de kinderopvang/school/peuterspeelzaal/koffiezaak of ze nog speelgoed willen. Ik doneer veel speelgoed waar de kinderen te groot voor zijn geworden aan het kdv, maar heel veel locaties zijn er blij mee als het nog in goede conditie is.

  3. Ik moet er ook eens dringend aan beginnen om hier wat speelgoed weg te werken. Best ongemerkt, want als ze zien dat ik iets wil wegdoen, dan gaan de sirenes aan. Tweedehands spullen koop ik heel erg graag, maar daar zit ‘m ook wel wat gevaar in (voor mij dan) omdat ik dan enthousiast meer en meer en meer en meer koop!

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *