kweekpotjes zaden

10 creatieve kweekpotjes om zelf te maken van hergebruikte materialen

Nu de lente weer is aangebroken en de Nederlandse huishoudens massaal aan de gang zijn gegaan met de moestuintjes, is het de hoogste tijd om het ook op Awkward Duckling weer over moestuinieren te hebben. Zoals jullie wel weten zijn wij al een aantal jaren erg ijverig met onze moestuin en genieten we hier elk jaar weer van onze opbrengst en alle leuke activiteiten die we daardoor met de kinderen kunnen doen. De voorpret begint elk jaar al rond deze tijd bij het planten van de zaadjes. Omdat we ook dit jaar een behoorlijke hoeveelheid moestuintjes van de Albert Heijn hadden vergaard, ben ik er eens goed voor gaan zitten met de kleuter. Helaas bleek ook dit jaar al snel dat deze handige potjes en aarde erg schimmelgevoelig zijn (en laat mijn kleuter het nu net heel erg leuk vinden om heel erg veel water te geven!). Daarom besloten we het over een andere boeg te gooien en de zaden te laten ontkiemen in andere kweekpotjes. Gelukkig hoef je hier niet ver voor te zoeken, want allerlei materialen die je gewoon in huis hebt, zijn uitstekend geschikt als kweekpotjes!

#1 Eierdozen

10x wat te doen met lege eierdozen

Met eierdozen kun je allerlei creatieve dingen doen, maar je kunt ze ook heel goed gebruiken om zaadjes in te planten en te laten ontkiemen. Gooi de gaten vol met aarde en stop daar het zaadje in. Na een paar dagen zul je de eerste plantjes gaan zien en kun je ze flink opkweken met wat zorg en aandacht. Een fijne bijkomstigheid is dat eierdozen biologisch afbreekbaar zijn!

#2 Wc-rolletjes

zaden ontkiemen

Ook wc-rollen zijn perfect voor allerlei leuke projecten, zoals het maken van kweekpotjes. Knip de onderkant van de wc-rolletjes in en vouw het in elkaar. Zo maak je eenvoudig een bakje dat je kunt vullen met aarde en de zaden. Als de plantjes eenmaal zijn opgekomen, kun je deze (eventueel met rolletje en al) in de tuin plaatsen.

#3 Lege Blikken

blik

Met lege blikken kun je ook een heleboel creatieve dingen doen, maar ze fungeren ook perfect als plantenpot of kweekpotje. Omdat blik vaak wordt gecoat met een plastic laag zou ik persoonlijk niet zo snel mijn groente en fruit hierin laten groeien, maar voor bloemen en andere sierplanten is blik natuurlijk een prima oplossing.

#4 Glazen Potjes

glazen potten

Glazen potten hebben veel mensen in overvloed en deze potten kun je voor allerlei leuke projecten gebruiken of hergebruiken voor het doen van jouw verpakkingsvrije boodschappen. Glazen potten zijn echter ook heel handig als plantenpotten en kweekpotten voor jouw zadencollectie. Ik zou dan wel kiezen voor lage potjes want als je die diepe potten eenmaal met aarde hebt gevuld, wordt het best een uitdaging om de plant daarna over te zetten in de tuin. Het is wel ideaal voor het kweken van jouw eigen kruiden en de potjes misstaan niet in de keuken!

#5 Krantenpapieren Bakjes

zaden ontkiemen

Alhoewel ik zelf geen krant meer ontvang, zullen er vast nog mensen zijn die dagelijks de krant lezen en na een week een behoorlijke stapel krantenpapier hebben verzameld. Gelukkig kun je nog allerlei creatieve dingen doen met deze oude kranten, zoals het maken van zaadpotjes. Van een oude krant vouw je in een handomdraai een handig potje om te vullen met aarde en zaden. Als je plantjes eenmaal zijn ontkiemt, kun je deze (eventueel met papier en al) in de tuin plaatsen. Zelf zou ik in verband met de drukinkt de plantjes zonder papier overzetten overigens.

#6 Drankkartons

drankkartons

Pakken sap, melk en yoghurt kunnen na gebruik worden ingezameld in de PMD-zak, maar je kunt er ook nog creatief mee aan de slag gaan. Zo kun je van deze pakken eenvoudig leuke kiembakken maken voor in de keuken of om zaden in te laten ontkiemen. Door de diepte zijn ze uitermate geschikt voor plantjes met lange wortels, maar je kunt ze ook in de breedte gebruiken voor het zaaien van kruiden of cressen.

#7 Eierschalen

eierschalen

Wellicht niet heel praktisch, maar wel een leuk gezicht: Zaden laten ontkiemen in eierschalen. Een leuk project om te doen met de Paasdagen en de eierschalen zijn biologisch afbreekbaar dus zo wordt het eenvoudig om de zaden over te zetten naar de tuin.

#8 Plastic Flessen

plastic flessen

Van plastic flessen kun je een heleboel leuke dingen maken, waaronder superhandige zaadpotjes of zelfs een uitgebreide vertical garden! Door de fles te halveren en in elkaar te plaatsen, zoals je hier kunt zien, creëer je ook nog eens een slim bewateringssysteem!

#9 Plastic Bekertjes

zaden ontkiemen

Zelf ben ik geen voorstander van het gebruiken van plastic bekertjes voor het ontkiemen van zaadjes, simpelweg omdat het niet heel duurzaam is. Maar mocht je nu, na een feestje bijvoorbeeld, een paar plastic bekertjes over hebben, dan kun je deze natuurlijk wel gebruiken als kweekpotjes om de zaden in te laten ontkiemen. Ik raad dan wel aan om deze bekertjes ook na het overplanten gewoon te bewaren voor volgend jaar. Zo kan plastic afval toch nog enigszins duurzaam gebruikt worden!

#10 Citrusschillen

citrusschillen

Een halve limoen, citroen of sinaasappel kan, na het persen van sap bijvoorbeeld, uitstekend gebruikt worden als natuurlijk kweekpotje. Vul de citrusschil met aarde en plant de zaadjes. Wanneer de plantjes zijn opgekomen kun je deze overzetten naar de tuin. Bijkomend voordeel is dat de schillen biologisch afbreekbaar zijn!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *