Jaspr

Jaspr: een ruilplatform voor álles *gestopt*

Een paar jaar geleden was de deeleconomie helemaal in opkomst. Nieuwe apps en platformen schoten als paddenstoelen uit de grond en van de één op de andere dag, zo leek het, was het delen en ruilen van goederen en diensten het nieuwe normaal. Nu de nieuwigheid er wat af is, lijkt er minder aandacht te zijn voor het delen en ruilen met buurtgenoten. Niets is echter minder waar: platformen als Peerby, SnappCar, ThuisAfgehaald en CouchSurfing zijn een nog steeds groeiend deel van ons dagelijks doen en laten en er komen nog steeds nieuwe deelplatformen bij om delen en ruilen met buurtgenoten te faciliteren. Eén van die relatief nieuwe platformen is Jaspr: een ruilplatform waarmee gebruikers eenvoudig geld kunnen besparen, afval kunnen verminderen, nieuwe kansen kunnen ontdekken en een duurzamer leven kunnen leiden.

Zoals ik al zei is de deel- en ruileconomie al jaren aan een opmars bezig en is het concept van een ruilplatform niets nieuws. Toch is Jaspr het allereerste Nederlandse platform dat zoveel mogelijkheden biedt tot gratis ruilen. Het platform is in maart 2017 gestart in Berlijn en heeft nu al meer dan 35.000 gebruikers daar. De initiatiefnemers zien ook in Nederland volop mogelijkheden voor het groeien van dit platform. Er zijn in ons land al een heleboel lokale platformen en Facebookgroepen om goederen aan elkaar te lenen en met elkaar te ruilen, maar met Jaspr wordt deze vraag en aanbod op één centrale plaats bij elkaar gebracht voor nog meer gemak. Jaspr draait trouwens niet alleen om het uitwisselen van goederen. Je kunt op het platform ook terecht voor het ruilen van zelfgemaakte spullen, maaltijden, oppasdiensten en diverse expertises. Dat is juist de kracht van Jaspr: op één platform kun je terecht voor allerlei soorten gratis goederen en diensten én je maakt op een leuke en laagdrempelige manier kennis met mensen in jouw buurt.

Je kunt gratis gebruik maken van het platform door de website van Jaspr te bezoeken of de gratis app te downloaden in de App Store of via Google Play. Je kunt vervolgens op het platform kijken bij de aanbieders bij jou in de buurt door je aan te melden, maar dit is niet noodzakelijk om het aanbod in te zien. Via de website of de app kun je vervolgens aangeven waar je naar op zoek bent door een categorie uit het aanbod te selecteren, bijvoorbeeld fietsen, meubels, kleding, taallessen, fotografie, (studie)boeken, huisdierenzorg, kappers, eigengemaakt eten, muziekinstrumenten of reistips. Je kunt daarbij zelf ook aangeven wat je te bieden hebt. Het platform brengt je in contact met de mensen in jouw omgeving die iets via Jaspr aanbieden en zo wordt vraag en aanbod met elkaar in contact gebracht. Tot nu toe lijkt het platform vooral in gebruik te zijn bij Amsterdammers, maar daar kan natuurlijk heel snel verandering in worden gebracht als wij ons allemaal aanmelden voor Jaspr. Ik heb in elk geval in Deventer het eerste aanbod op de kaart gezet!

Helaas is Jaspr in 2018 gestopt met het aanbieden van mogelijkheden tot ruilen via het platform. Erg jammer, maar er bleek toch niet genoeg animo te zijn. Ik wacht geduldig tot een soortgelijk platform het stokje overneemt en er hopelijk nog veel meer mensen zich daarbij aansluiten. 

Bron foto: Jaspr

4 gedachten over “Jaspr: een ruilplatform voor álles *gestopt*”

  1. Wow, dit is echt geweldig! Ik ben voor de zomer nog op zoek naar een paar reisspullen, die ik niet per se wil kopen, dus ik ga gelijk eens kijken 😀

  2. Ow, dat ziet er superleuk uit! Alleen nog bitter weinig in Vlaanderen. Ik ga er toch eens wat opgooien en reclame maken, je weet nooit wat er dan gebeurt 🙂

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *