Iedereen Eet Mee

Kookboektip: Iedereen eet mee

Met een gezin is het best lastig om elke week weer opnieuw te moeten bedenken wat er op het menu komt te staan en nog een beetje creatief daarin te zijn. Als je hierbij dan ook rekening moet houden met diverse voedselallergieën en -intoleranties wordt het soms best een uitdaging om nog creatief en gezond te koken. Ik heb zelf geen ervaring met het koken voor mensen met een ernstige voedselallergie, maar ik weet wel wat een uitdaging het al kan zijn om vegetarisch te koken en daarbij nog rekening te houden met diverse voedselintoleranties. Zo kan ik zelf bijvoorbeeld niet tegen paprika en pinda’s en verdiep ik me al jaren in het bakken en koken zonder geraffineerde suiker. In het boek ‘Iedereen eet mee’ helpt Alexia Stevens mensen een handje om gezond en allergievriendelijk te koken zonder gluten, lactose en noten.

Iedereen Eet Mee

Het boek ‘Iedereen eet mee’ is geschreven door Alexia Stevens: de Belgische blogger achter Must Be Yummie die in haar gezin de nodige ervaring heeft opgedaan met allergievriendelijk koken. Op haar blog en nu in haar boek ‘Iedereen eet mee’ deelt zij haar recepten om smakelijk en gevarieerd te koken zonder gluten, lactose en noten. Zelf kampt zij met een lactose intolerantie en haar man eet glutenvrij. Haar twee kinderen eten ook lactosevrij en suikervrij en daarmee werd het koken en bakken af en toe best een uitdaging thuis. Haar experimenten in de keuken verzamelde ze op haar blog en gaandeweg leerde ze steeds meer tips en tricks om smakelijk en gezond te koken voor iedereen. Deze ervaring heeft zij gebundeld in ‘Iedereen eet mee’.

Iedereen Eet Mee

‘Iedereen eet mee’ bestaat uit 6 hoofdstukken vol recepten voor elke maaltijd. De recepten zijn onderverdeeld in de hoofdstukken Ontbijt, Lunch, Hartige en zoete snacks, Doordeweeks diner, Dessert & Koekjes en Feest. Daarnaast vind je in het boek een handige inleiding met informatie over voedselallergieën en voedselintoleranties en informatie over het vullen van een voorraadkast bij voedselintoleranties en -allergieën. Zo vind je in het overzicht en in de uitleg diverse tips voor glutenvrije meel, smakelijke zaden en pitten als vervanging voor noten, natuurlijke zoetmakers en suggesties voor het vervangen van melkproducten en eieren. De recepten in het boek zijn grotendeels gemaakt met deze ingrediënten en zijn, naast dat gemaakt worden zonder gluten, noten en lactose, veelal ook nog eens heel gezond en vega(n).

Iedereen Eet Mee

De recepten in het boek zijn allemaal voorzien van een mooie foto en handige informatie over de bereidingstijd, het aantal personen, serveertips en natuurlijk de onmisbare informatie over de allergieën. De recepten zijn voorzien van icoontjes waarmee wordt aangegeven voor wie het recept geschikt is. Alhoewel koken zonder gluten, lactose en noten wellicht voelt als een uitdaging, laat Alexia Stevens zien dat dit best wel meevalt. De recepten zijn allemaal heel toegankelijk voor groot en klein en relatief eenvoudig te bereiden met ingrediënten die vrij algemeen verkrijgbaar zijn. Ze laat zien dat het echt niet zo ingewikkeld hoeft te zijn en dat je met wat basiskennis en een paar handige ingrediënten al alle kanten op kunt.

Iedereen Eet Mee

Deze eenvoud van de recepten is wellicht ook direct mijn kanttekening bij dit boek. Sommige recepten zijn namelijk zo eenvoudig dat het nauwelijks een recept te noemen valt. Als voorbeeld neem ik het fruitontbijt met granola. Dit recept bevat namelijk geen uitleg voor het maken van jouw eigen granola, maar slecht een beschrijving voor het samenvoegen van vers fruit, plantaardige yoghurt, granola en eventueel limoenrasp of kardemompoeder. Natuurlijk kan dit ter inspiratie dienen voor iemand die pas net begint met glutenvrij of lactosevrij eten en drinken, maar het is wel erg basic. Zo vond ik bij het recept voor Taco Night ook de suggestie om te koken met tacokruiden en tacoschelpen van AH. Gelukkig zijn er ook meer originele recepten in het boek te vinden, zoals chocoladetaart zonder lactose, quinoakoekjes, havermoutpannenkoeken en poké bowls. Ik denk dat de inspiratie voor de belegde boterhammen, de taco’s en het fruitontbijt slechts zo moet worden geïnterpreteerd: als inspiratie voor aanpassingen en variatie in het eetpatroon. Daarom zou ik dit boek dan ook meer aanraden voor iemand die pas kennismaakt met het koken zonder gluten, lactose en noten en niet iemand die al wat meer ervaring heeft of op zoek is naar meer uitdagende recepten. Het boek is wel uitermate geschikt voor iedereen met een gezin omdat de recepten en ingrediënten erg kindvriendelijk zijn.

Iedereen Eet Mee

Het boek ‘Iedereen eet mee’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere te bestellen bij Bol.com. Neem ook zeker eens een kijkje op het blog Must Be Yummie van Alexia Stevens voor meer kookinspiratie en leuke hotspots in België waar je uitstekend kunt eten met een intolerantie of allergie voor gluten, lactose en noten.

Deze review is geschreven naar aanleiding van een boek dat naar mij is toegestuurd en bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *