overhemd

10x wat te doen met oude overhemden

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude overhemden opnieuw te gebruiken.

Voor de productie van kleding zijn veel grondstoffen nodig en de productiemethoden zijn niet altijd even duurzaam en eerlijk. Natuurlijk is het daarom belangrijk om bij elke nieuwe aankoop stil te staan bij de gebruikte materialen, productiemethoden en milieu impact van het kledingstuk, maar net zo belangrijk is het om zo lang mogelijk met jouw kleding te doen. Nu is dat natuurlijk niet altijd mogelijk. Soms blijkt een aanschaf een enorme miskoop te zijn en soms is een kledingstuk gewoon te klein geworden of te verwassen. Dit betekent echter niet dat je het kledingstuk weg hoeft te gooien. Je kunt kleding namelijk vaak nog op allerlei creatieve manieren opnieuw gebruiken. Vandaag wil ik graag 10 tips geven om oude overhemden op creatieve manieren opnieuw te gebruiken.

#1 Jurk

Van te kleine overhemden kun je, met een beetje handigheid op de naaimachine, heel makkelijk een leuke jurk maken. Je kunt dit zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Zo kun je een behoorlijk uitdagende tutorial vinden op het blog van Our Life Is Beautiful, maar een simpelere DIY vind je op Little Button Diaries.

#2 Slabbetjes

Ik vind dit toch zo’n leuk idee! Van oude overhemden kun je met de tutorial van Make It & Love It deze ontzettend leuke slabbetjes maken. Ik vind het een superleuk idee voor een babycadeau!

#3 Keukenschort

overhemd

Van een oud overhemd kun je ook heel eenvoudig een keukenschort maken. Hier hoeft niet eens een naaimachine bij te komen kijken, al is het voor de afwerking wel mooi natuurlijk. Een uitgebreide tutorial vind je op Craftsy.

#4 Kinderrok

Hoe ontzettend schattig zijn deze rokjes? Op Pinterest vind je tal van leuke ideetjes voor het maken van kinderrokjes in allerlei vormen en maten van eenvoudige overhemden.

#5 Vrouwenshirt

overhemd

Dat het overhemd jouw man/vriend/vader/broer/etc. niet meer past, betekent niet dat het afgedankt hoeft te worden. Vaak pas je deze als vrouw namelijk precies en kun je er met wat creatief knoopwerk een ontzettend leuke outfit van maken.

#6 Cadeautas voor wijn

Wij hebben dit jaar besloten echt afstand te doen van ons inpakpapier en voortaan alleen nog herbruikbare zero waste manieren van inpakken toe te passen. Deze leuke cadeautas voor wijn vind ik daar helemaal bij passen! Deze DIY is ook nog eens heel goed te combineren met één van de andere projecten omdat je hiervoor alleen de mouwen van een overhemd nodig hebt en bij de andere projecten houd je deze vaak over.

#7 Damesrok

Van oude overhemden kun je op allerlei creatieve manieren een leuke damesrok maken. Ik ben gek op jurken en rokjes en draag bijna nooit iets anders, dus ik ga zeker één van die leuke rokken die ik op Pinterest vond zelf maken. Mijn favorieten zijn de rok tot op de knie van Blubabescreate en de stoere rok van Four Square Walls.

#8 Kussenslopen

Op het blog van Handmade Jane vind je een handige tutorial om deze leuke kussenslopen van oude overhemden zelf te maken. Het is ontzettend eenvoudig en je houdt ook hier de mouwen over om die leuke wijnfles cadeauverpakkingen te maken!

#9 Schoudertas

Een oud overhemd is eenvoudig om te toveren tot een ontzettend leuke schoudertas (eventueel zelfs met stropdas voor een leuk effect!). De tutorial van deze leuke tas vind je op Make It & Love It.

#10 Portemonnee

Bij veel van deze projecten houd je het onderste stuk van de mouwen over, ook wel de manchetten genoemd. Gelukkig kun je deze ook nog gebruiken voor een leuk project. Van deze stukjes stof maak je namelijk heel eenvoudig een klein portemonneetje. De uitgebreide tutorial vind je op Family Chic.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *