10x wat te doen met gebruikte theezakjes

10 duurzame alternatieven voor alledaagse producten

Op Awkward Duckling zet ik mij dagelijks in om te laten zien dat duurzamer leven helemaal niet moeilijk of duur hoeft te zijn. Via mijn reeks ‘duurzaam winkelen‘ laat ik zien dat je in elke winkelstraat van Nederland duurzaam kunt winkelen, in de reeks ‘10x wat te doen met …‘ laat ik zien dat je het meeste afval op creatieve manier kunt hergebruiken in en rond het huis en naast deze reeksen geef ik nog allerlei andere handige tips om duurzamer te leven. De meest toegankelijke manier om jouw leven te verduurzamen, is door kleine veranderingen door te voeren die helemaal niet veel moeite kosten, maar uiteindelijk samen wel een groot effect hebben. Vandaag help ik daarbij een handje door 10 duurzame alternatieven voor te stellen voor alledaagse producten. Door deze producten te vervangen door het duurzamere alternatief bespaar je veel afval, spaar je het milieu en ben je vaak ook nog eens veel voordeliger uit!

#1 Biologisch afbreekbare pedaalemmerzakjes

afval

Voor al die kleine prullenbakjes in huis en voor het gft-afval is het absoluut een stap in de goede richting om gebruik te maken van biologisch afbreekbare pedaalemmerzakjes. Deze zakjes hebben hetzelfde formaat als andere pedaalemmerzakjes, maar zijn gemaakt van biologisch afbreekbaar materiaal in plaats van regulier plastic. Nu is er wel wat discussie gaande over biologisch afbreekbare verpakkingen. Het schijnt dat deze lang niet zo snel afbreken als men vaak voor doet komen. Toch breken deze verpakkingen uiteindelijk veel en veel beter af dan plastic waardoor deze zakjes hoe dan ook een betere keuze zijn.

#2 Herbruikbare koffiebeker

koffiedik

Heb jij onderweg ook wel eens zo’n ontzettende behoefte aan een kop koffie terwijl je op de trein staat te wachten of in de file staat? Neem dan voortaan gewoon een eigen koffiebeker mee in plaats van koffie te halen bij de koffiezaak in zo’n klein papieren of plastic bekertje. Deze bekertjes zorgen namelijk dagelijks voor een enorme hoeveelheid afval en zijn niet te recyclen. Als je jouw eigen herbruikbare koffiebeker meeneemt, spaar je toch elke keer weer zo’n beker uit. Bedenk eens hoeveel impact het zou hebben als iedereen dit zou doen? Er zijn trouwens best veel koffiezaken die ook nog eens korting aanbieden aan mensen die hun eigen koffiebeker meenemen, zoals Starbucks en Kiosk.

#3 Herbruikbaar koffiefilter

koffiedik

Heb jij nog een gewoon koffiezetapparaat dat werkt met koffiefilters en gemalen koffie? Overweeg dan eens om een aantal herbruikbare koffiefilters aan te schaffen. Deze filters, gemaakt van bijvoorbeeld katoen, kun je keer op keer opnieuw gebruiken en gewoon wassen. Het is één keer een investering, maar daarna kun je er ontzettend lang mee doen en spaar je geld uit omdat je geen nieuwe filters meer hoeft te kopen. Natuurlijk kun je ook duurzaam koffie zetten met een percolator, french press of een andere machine die geen gebruik maakt van coffee cups of ander materiaal dat uiteindelijk toch alleen maar afval wordt. En wist je dat je koffiedik nog op allerlei handige manieren in en rond het huis kunt gebruiken?

#4 Meeneembestek

plastic bestek

Als je onderweg ergens stopt voor een hapje of in een foodhal bij één van de stands iets besteld, krijg je vaak van dat plastic bestek erbij. Zo zonde, want dit bestek wordt na dit gebruik direct weggegooid en eigenlijk is dit bestek ook nog eens helemaal niet prettig in gebruik. Het is vele malen milieuvriendelijker en handiger om je eigen bestek mee te nemen. Dit kan gewoon bestek uit de keukenla zijn, maar je kunt ook speciale setjes kopen voor onderweg van bijvoorbeeld bamboe of kiezen voor zo’n gekke spork. Het is hoe dan ook een duurzamer alternatief.

#5 Herbruikbaar theefilter of thee-ei

thee

Theeleuten doen er goed aan om hun kopje thee voortaan te zetten met losse thee in plaats van zakjes thee. De zakjes thee worden vaak gemaakt met plastic en belanden na kort gebruik al snel bij het afval. Tegenwoordig zijn die zakjes vaak ook nog eens per stuk verpakt en dat alles komt ook nog eens in een doosje. Door te kiezen voor losse thee heb je slechts één verpakking, of zelfs geen als je jouw eigen zakje of bakje meeneemt naar de theewinkel, en die thee kun je op allerlei manieren zetten. Je kunt gebruik maken van een herbruikbaar theefilter, een thee-ei of één van de vele andere bakjes en zakjes die je keer op keer op nieuw kunt gebruiken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het assortiment van theezeefjes van Dille & Kamille om inspiratie op te doen. Ze verkopen hier ook heerlijke soorten losse thee. En na het zetten van een heerlijke pot thee kun je de thee op allerlei creatieve manieren nog opnieuw gebruiken!

#6 Herbruikbare broodzakken

brood

Een kleine moeite met groot effect: je eigen broodzakken meenemen. Ik haal één keer per week brood bij mijn lokale supermarkt en neem daarvoor mijn eigen broodzakken mee. Ze vinden het daar alleen maar leuk dat ik dit doe en zijn meer dan bereid om hierin mee te werken. Ook als je kleine broodjes of croissants voor het weekend gaat halen, kun je deze uitstekend in een eigen zakje meenemen. Dit scheelt zo een heleboel plastic zakken per week en je hebt er verder helemaal geen moeite voor hoeven te doen. De broodzakken kun je zelf maken, maar je kunt ze ook op allerlei plekken bestellen. Ik gebruik zelf de grote en kleine broodzakken van Bag Again tot grote tevredenheid.

#7 Stoffen slingers

slinger

Voor verjaardagen, helemaal bij kleine kinderen, wil je flink uitpakken en het huis eens goed versieren. Niets is te gek, maar ook hier valt een heleboel te verduurzamen. Kies er bijvoorbeeld bewust voor om geen ballonnen in huis te halen. Deze behoren echt bij de supervervuilers. Ook kun je kiezen voor het ophangen van stoffen slingers. Deze zijn een stuk duurzamer omdat ze veel langer mee gaan. Na de verjaardag vouw je deze week op tot de volgende festiviteiten. Papieren slingers willen nog wel eens in de war raken en scheuren, maar daar heb je met deze slingers helemaal geen last van. Je kunt stoffen slingers zelf maken van oude lappen stof, maar natuurlijk ook gewoon slingers kopen.

#8 Herbruikbare groentezakjes

groente en fruit

Naast brood zijn er natuurlijk nog veel meer dingen die je eenvoudig in zelf meegebrachte zakjes kunt kopen. Fruit en groente is hiervan een perfect voorbeeld. Door zelf een aantal zakjes mee te nemen, spaar je allerlei plastic zakjes uit bij de groenteman of in de supermarkt. Het is een kleine moeite en went echt heel snel. Je kunt zelf heel eenvoudig groente- en fruitzakjes maken van allerlei soorten stof, maar deze zijn ook te koop bij diverse winkels. Ik maak ze trouwens tegenwoordig graag van oude vitrages die ik bij de kringloopwinkel koop. Zo zijn de zakjes heel licht en kun je de inhoud ook zien.

#9 Herbruikbare rietjes

glas met rietje

Nog zo’n supervervuiler: het plastic rietje. Natuurlijk staat het gezellig, zo’n rietje in een glas, en sommige mensen vinden het ook echt fijner drinken, maar erg duurzaam is het niet. Gelukkig kun je een plastic rietje heel eenvoudig vervangen door een duurzamer exemplaar. Schaf bijvoorbeeld een aantal rietjes van RVS of papier aan en spaar een heleboel plastic afval uit. Zeg voortaan gewoon direct bij een bestelling dat je er geen rietje bij hoeft en haal ze ook niet meer in huis.

#10 Herbruikbare wattenschijfjes

Wasbare wattenschijfjes

Om afval uit te sparen in de badkamer kun je een aantal maatregelen nemen en kiezen voor diverse duurzame alternatieven. Zo kun je kiezen voor meer verpakkingsarme verzorgingsproducten, maar ook voor het gebruiken van herbruikbare wattenschijfjes. Deze wattenschijfjes kun je na gebruik gewoon in de was gooien en daarna telkens opnieuw weer gebruiken. Je koopt één keer een hele set en daarna hoef je geen zakken met wattenschijfjes meer te kopen. Ik gebruik zelf de wasbare wattenschijfjes van de Eco Belle kit van Tendance d’Emma, maar er zijn tegenwoordig heel veel duurzame alternatieven verkrijgbaar. Ideaal!

Dit artikel bevat affiliatelinks. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

5 gedachten over “10 duurzame alternatieven voor alledaagse producten”

  1. Goede tips! De broodsalade is voor ons een aandachtspuntje. We eten veel brood hier in huis, en bakken ook wel zelf. Ik heb wel eens van een katoentje een zak genaaid, maar daar werd het brood direct oud in, dus was geen succes. Ik zal eens op die site kijken die je noemt. De meeste tips passen we wel toe. Voor in de auto (foei!Auto!) hebben we wel goede bekers, maar als we eens onderweg een koffie kopen dan is dat wel in een wegwerpbekertje. Dat kan dus wel beter. Rietjes gebruiken we gewoon niet, dat scheelt. Voor make up gebruik ik gewoon afgedankt textiel – bv een restje fleece van een naaiprojectje. De restjes maak ik swifferdoekjes van, en wat er dan nog van overblijft gebruik ik om make up mee af te halen. Easy peas inderdaad en voelt nog eens lekkerder dan de pads uit de winkel ook.

    1. Hahaha, dat gevoel van ‘foei’ komt me wel bekend voor. Gelukkig is niemand perfect en hebben we allemaal dingen die we nét iets groener kunnen doen. Veel van deze tips verzamel ik ook als reminder voor mijzelf. Zo kan ik bijvoorbeeld zelf beter werken aan het meenemen van mijn eigen bestek en ook mijn koffiebeker vergeet ik helaas soms wel mee te nemen. Maar alle beetjes helpen!

  2. Ha! Dank voor de leuke site! Ik ben eigenlijk eigenlijk heel goed bezig als ik je zo lees, ( 1,2,3,4,5 en 8 doe ik al. 7 en 10 gebruik ik niet) dus ook dank voor the good feeling. ? Dus mijn vraag moet wel gaan over 6. Het brood. Ik probeer er al een tijdje een goede oplossing voor te vinden. Ik haal ook mijn brood uit de supermarkt en daar ligt alles al voorverpakt, danwel in plastic/ danwel in papier. Volgens de medewerkers wordt het brood ook om die manier aangeleverd. (Jumbo, Lidl, AH) Hoe los jij dat op? Daarnaast vries ik mijn broden in, is dat een aanrader in een stofzak?

    1. Wat goed om te horen dat je al zoveel dingen toepast! Wat betreft het brood: ik koop altijd de ‘ovenverse’ broden die worden afgebakken in de winkel. Deze verpakken ze zelf gedurende de dag en sommige broden zijn al onverpakt in dispensers te koop. Als je zeker wilt weten dat je jouw broden onverpakt kunt meenemen kun je een broodbestelling plaatsen. Dat doe ik ook wekelijks en dan kan ik het brood met mijn eigen zakjes op komen halen. In deze katoenen zakken kun je ook prima het brood invriezen. Het blijft goed vers, maar let er wel op dat je een ruime la ervoor neemt. De katoenen zakken vriezen sneller vast tegen de bovenkant dan een plastic zak.

  3. Nog beter: sommige van de genoemde producten niet gebruiken. Geen rietjes, geen speciale koffiebekers onderweg, geen plastic bestek…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *