Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Leestip: Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Alhoewel ik enorm gefascineerd ben door meditatie en mindfulness, ben ik zelf alles behalve een mindful persoon te noemen. Ik ben eerder een enorme stresskip die zowel mentaal als fysiek geen moment rust kent en die wanhopig probeert door middel van allerlei technieken zichzelf enigszins te kalmeren. Soms lukt dat, vaker lukt dit helemaal niet. Ik ben nog steeds zoekende en probeer mijn weg te vinden en mijn drukke aard te combineren met diverse rustgevende en reflectieve technieken. Wellicht dat ik daarom ook zo graag en zoveel lees over mindfulness: het onderstreept het belang van bewustwording van jezelf en jouw omgeving en het leven in het moment. Wellicht wel het meest populaire boek over mindfulness van dit moment is ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’. De laatste weken heb ik, heel bewust en mindful, het boek langzaam gelezen en vandaag zal ik je alles vertellen over dit inspirerende boek.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Het boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ is geschreven door Haemin Sunim: een zenmonnik en voormalig hoogleraar die door zijn wijze adviezen die hij op social media deelde in Korea al snel de titel ‘helende mentor’ kreeg. Zijn boek verscheen in 2012 al in Zuid-Korea en door het overweldigende succes daar van het boek, volgde uitgaven van het boek ook in vele andere landen. Het boek verscheen eind 2017 in het Nederlands en is sindsdien ook hier een hit. Het boek bestaat uit 8 hoofdstukken waarin Haemin Sunim de lezer adviseert over belangrijke zaken in het leven. Hierbij legt hij uit hoe de principe van mindfulness hierop van toepassing zijn en kunnen bijdragen aan meer helderheid en geluk. Mindfulness is natuurlijk voor veel mensen niets nieuws. Al enkele jaren groeit de belangstelling hiervoor in de westerse wereld gestaag. Steeds meer mensen verdiepen zich in de principes van meditatie en mindfulness om rust, ontspanning, acceptatie en vrede te vinden. Ook in de medische wereld groeit de aandacht voor mindfulness en steeds meer therapieën voor zowel fysieke als psychische klachten integreren de beginselen van mindfulness in de behandeling. De praktische toepassing van mindfulness geeft dit boek echter een heel nieuwe dimensie en dat verklaart de populariteit van Haemin Sunim, zowel online als voor zijn boek.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Het boek is opgebouwd uit diverse thema’s, zoals liefde, werk, vriendschap en spiritualiteit. Elke thema wordt toegelicht aan de hand van persoonlijke anekdotes uit zijn ervaring als monnik, online raadgever en uit zijn jeugd.  De aannames en de gedragingen van de lezer worden uitgedaagd met vragen waar je echt voor moet gaan zitten en lessen die tijd nodig hebben om te bezinken. Hij biedt nieuwe zienswijzen en eeuwenoude lessen die zowel van toepassing zijn op onze zeer specifieke persoonlijke ervaringen als op de situaties en emoties waar wij allemaal mee te maken krijgen als mens. De lessen in het boek zijn zowel praktisch van aard als dieper van betekenis. Je treft prachtige zinnen aan als ‘De wereld die we zien is niet het hele universum, maar een beperkt universum waar de geest op dat moment aandacht voor heeft. Maar voor onze geest is dat kleine stukje wereld het hele universum.’

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Het boek is voorzien van prachtige illustraties. Zowel de omslag van het boek als de illustraties in het boek zijn gemaakt door Youngcheol Lee. Deze illustraties zijn niet enkel bedoeld als versiering van de bladzijdes; de illustraties hebben stuk voor stuk een diepere betekenis en zijn bedoeld om even bij stil te staan en goed in je op te nemen, net als de korte quotes en lessen in elk hoofdstuk. Haemin Sunim adviseert de lezer om het boek ook langzaam en mindful te lezen. Haast je er niet doorheen, maar neem de tijd om alle boodschappen echt goed tot je door te laten dringen en je eigen te maken. Zo hebben de wijsheden van Haemin Sunim het meeste effect.

Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt

Het boek ‘Dingen die je alleen ziet als je er de tijd voor neemt’ van Haemin Sunim is nu algemeen verkrijgbaar en bijvoorbeeld via Bol.com te bestellen. Het boek is ook beschikbaar als ebook. Voor abonnees van Kobo Plus is het boek gratis als ebook te lezen in de app. Wil je Haemin Sunim graag blijven volgen? Volg dan zeker zijn Twitteraccount voor meer inspiratie.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *