Goed Gemaakt

Goed Gemaakt: van wegwerp- naar reparatiemaatschappij

Onlangs begaf onze bank het. Een oude hoekbank die we zo’n 6 jaar geleden hadden overgenomen van mijn ouders toen we in ons allereerste ‘grote mensen’ huis gingen wonen. Het lekkerste zitplekje van de hele bank, waar ik natuurlijk altijd genesteld zit met of zonder kinderen, was al tijden doorgezakt, maar nu sprong dan ook de allerlaatste veer die de boel nog een beetje bij elkaar hield. Een kapotte bank is niet niks: voor een nieuwe bank betaal je al snel honderden euro’s en een tweedehands bank vind ik toch altijd wel een dingetje. Alhoewel ik ontzettend veel dingen tweedehands koop, vind ik een bank tweedehands toch niet zo prettig als ik de afkomst niet weet. Toen mijn man voorstelde om de bank eens open te maken en te kijken of hij er nog iets aan kon doen, was ik dan ook licht hoopvol. Hij wist in een mum van tijd een veer te verwisselen en met naald en draad naaiden we de bank weer zo goed mogelijk dicht. Zo goed als nieuw zal de bank niet worden, maar het nare gekraak is over en we kunnen gewoon weer op de bank zitten! Gek eigenlijk dat onze eerste reactie was ‘we hebben een nieuwe bank nodig’. We zijn zo gewend geraakt aan het kopen van nieuwe spullen, dat we de mogelijkheid om dingen te repareren vaak vergeten. Gelukkig worden we ons daar steeds bewuster van en proberen steeds meer mensen deze mindset ook actief te veranderen. Zo repareer ik in en rond het huis steeds meer dingen die ik vroeger direct nieuw had gekocht. Een gaatje in een kledingstuk naai ik nu gewoon dicht (en niet onverdienstelijk, al zeg ik het zelf) en als we iets echt niet kunnen repareren, proberen we in elk geval de nuttige onderdelen nog een mooi nieuw leven te geven. En eigenlijk zouden veel meer mensen dit moeten doen, omdat het voordeliger is, duurzamer is en ook nog eens goed is voor de lokale economie. Dat is waarom het initiatief Goed Gemaakt zich inzet voor een transitie van een wegwerpmaatschappij naar een reparatiemaatschappij.

Goed Gemaakt

Goed Gemaakt is een initiatief van Floor, Senne, Paul, Hans en Nick: vijf bezorgde burgers die zich inzetten voor de reparatiemaatschappij en een circulaire economie waar hergebruik van materialen wordt gestimuleerd. Het bevorderen van reparaties zien zij als een belangrijke en toch eenvoudige stap richting een meer circulaire economie en door middel van een petitie proberen zij dit doel te bereiken. In mijn persoonlijke voorbeeld liet ik al zien dat het repareren van spullen een heleboel geld kan uitsparen, maar er zijn nog veel meer voordelen aan repareren in plaats van weggooien en iets nieuws kopen. Zo is het repareren van spullen verreweg de meest duurzame optie. De productie van nieuwe spullen kost ontzettend veel (fossiele) grondstoffen en produceert belastende stoffen voor het milieu. Ook de afvalverwerking draagt hier een steentje aan bij. Hergebruik van spullen en het repareren van spullen zorgen ervoor dat de cyclus van productie en afvalverwerking sterk wordt verminderd. Daarnaast is reparatie ook nog eens goed voor de lokale economie. Natuurlijk kun je producten zelf proberen te maken, maar wanneer dit niet mogelijk is, kun je een gespecialiseerd vakman hiervoor inschakelen. Zo komt er meer werkgelegenheid in de regio en is er meer ruimte voor kleine, lokale bedrijfjes in het straatbeeld.

Goed Gemaakt

Alhoewel Nederland nog geen actieve stappen lijkt te zetten op reparatie te stimuleren, zijn andere landen hier al volop mee bezig. Zo werd er in Zweden vorig jaar besloten om de BTW op reparaties te halveren en kunnen reparatiekosten voor huishoudelijke apparaten zelfs worden teruggevraagd via de belasting! In Duitsland geldt hetzelfde beleid, maar in Nederland zijn de reparaties juist duurder geworden door een verhoging van het lage BTW-tarief. Dat moet anders! Goed Gemaakt heeft daarom een petitie opgesteld om het kabinet en de Tweede Kamerleden te attenderen op deze punten. Het verzoek is: maak repareren goedkoper via het belastingstelsel. Het doel is om 1000 handtekeningen te verzamelen, maar hoe meer mensen zich inzetten voor deze goede zaak en de petitie tekenen, hoe beter natuurlijk! Je kunt de petitie tekenen op de website van Goed Gemaakt. Hier vind je ook meer informatie over Goed Gemaakt en over de vele voordelen van hergebruik en reparatie.

Bron foto’s: Goed Gemaakt

4 gedachten over “Goed Gemaakt: van wegwerp- naar reparatiemaatschappij”

  1. Bij ons organiseren ze regelmatig ‘repair cafés’. Ik ben zelf nog naar geen geweest, maar heb een lamp staan die ik al een tijdje wil laten nakijken (want zelf ken ik daar niks van). Het zijn goede eerste stappen in de juiste richting, al die initiatieven!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *