moestuin

5 dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding op jouw duurzame droomhuis

Iedere duurzame dromer en doener zal de frustratie herkennen: je wilt zoveel doen en veranderen, maar het duurt allemaal zo lang en gaat zo langzaam. Dit ervaar ik al in mijn dagelijks leven, maar helemaal als ik nadenk over waar ik over zo’n 5 jaar zou willen zijn. Ik heb al eens eerder mijn duurzame droomhuis met jullie gedeeld: een kleine vrijstaande, het liefst modulaire, woning op een groot stuk grond waar we zoveel mogelijk zelfvoorzienend kunnen leven. Waar we onze eigen energie opwekken, ons eigen eten verbouwen en wonen in rust en harmonie met de omgeving. Zo’n huis vind je natuurlijk niet zo snel, helemaal niet in een land als Nederland waar elke vierkante meter wel een bestemmingsplan lijkt te hebben. Natuurlijk zijn we de laatste jaren al een beetje aan het rondneuzen en af en toe stuiten we wel op een mooi project, maar dit is dan óf al in volle gang met de toekomstige bewoners, óf simpelweg te ongunstig gelegen, óf veel te duur. In Almere gebeurt er momenteel een heleboel leuks in Oosterwold, maar veel van deze projecten zijn bijvoorbeeld veel te duur. Wij houden voorlopig onze ogen en oren dus open (en ik hoop dat jullie ook een beetje mee willen denken?), maar dat betekent niet dat we ons niet al voor kunnen bereiden op deze woondroom. Voor iedereen die min of meer in hetzelfde schuitje zit, deel ik deze 5 tips voor dingen die je nu al kunt doen ter voorbereiding op jouw duurzame droomhuis.

#1 Minimaliseren

minimalisme

Ter voorbereiding op een grote verhuizing naar een duurzame, en dus vaak ook kleinere, woning is het handig om al ver vooraf te beginnen met het sorteren en opruimen van jouw bezittingen. Tijdens het inpakken voor een verhuizing vind ik het sowieso altijd prettig om eens kritisch te kijken naar mijn spullen, maar dat kun je natuurlijk ook al ruim van tevoren doen. Ik ben nu al jaren bezig met het minimaliseren in huis. Elke opruimronde en uitdaging wordt het makkelijker om afstand te doen van dingen en vind ik weer nieuwe spullen die ik eigenlijk toch niet nodig heb. Het is te beschouwen als een proces waarin je geleidelijk aan minder materialistisch wordt. Door je op deze manier voor te bereiden op een latere verhuizing, leer je al minder waarde te hechten aan spullen en wat écht belangrijk is. En uiteindelijk verhuizen gaat natuurlijk ook een stuk makkelijker zonder al die rommel. Heb je tips nodig om te minimaliseren in huis? Lees dan zeker mijn artikelen over minimaliseren of daag jezelf uit om deel te nemen aan de Minimalism Game. Dit doe ik sowieso minimaal eens per jaar en alhoewel het een behoorlijke uitdaging is, ruimt het wel lekker op.

#2 Leer waardevolle vaardigheden

moestuin Hof van Twello

Je kunt natuurlijk dromen van zelfvoorzienend en eenvoudig leven, maar met jouw stadse skills (zoals fietsen zonder aangereden te worden, de beste restaurants vinden en een boompje kweken uit een avocadopit) kom je natuurlijk niet heel ver. Daarom kun je nu alvast tijd (en eventueel geld) investeren in het leren van waardevolle vaardigheden en kennis die zeker van pas zullen komen in de nieuwe woning. Wat deze vaardigheden zijn, hangt natuurlijk helemaal af van wat jouw droom is. Wil je, net als ik, zoveel mogelijk zelfvoorzienend wonen dan is het wellicht handig om alvast te oefenen met en leren over moestuinieren, duurzaam bouwen, energie opwekken, inmaken en ga zo maar door. Je hoeft natuurlijk niet alles zelf te kunnen, maar een belangrijk onderdeel van zelfvoorzienend leven is ook om zoveel mogelijk zelf te kunnen doen.

#3 Sparen en aflossen

bankieren

Zelfvoorzienend leven betekent voor veel mensen vrijheid. De vrijheid om te gaan en staan waar ze willen, vrij van bedrijven en bemoeienissen. Daar hoort financieel vrij zijn natuurlijk ook bij. Deze financiële vrijheid is nog niet zo eenvoudig. Je hebt waarschijnlijk aardig wat financiële verplichtingen opgebouwd met de jaren, om nog maar niet te spreken van die hypotheek. Ook al heb je jouw droomhuis nog niet in het vizier, het is wel heel wijs om financieel gezien je alvast voor te bereiden. Probeer eens kritisch te kijken naar jouw uitgaven. Waar kun je op besparen, hoeveel geld kun je maandelijks sparen voor jouw toekomstplannen en ben je misschien zelfs in de gelegenheid om zaken af te lossen? Alle beetjes helpen je toe te werken naar een financieel onafhankelijke toekomst.

#4 Netwerken en op de hoogte blijven

netwerken

Ik moet toegeven dat ik de zoektocht naar een nieuw huis bij tijd en wijle echt een uitputtingsslag vind. Het aanbod aan woningen in ons land in overweldigend (ja, zelfs met deze krappe woningmarkt), de prijzen zijn ontmoedigend en het aanbod aan duurzame woningen is heel beperkt. Vaak weet ik niet waar en hoe ik moet zoeken en ik lijk de belangrijkste projecten die wellicht interessant zijn voor ons altijd net te missen. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om je goed in te lezen, op de hoogte te blijven van wat er gebied op het gebied van duurzame bouw en vooral te netwerken. Bezoek eens een open dag van een project, leer de mensen en de makelaars uit de regio kennen, volg mensen en projecten op social media en bouw zo aan een netwerk van mensen die werken aan of op zoek zijn naar hetzelfde. Wie weet uit welke hoek de gouden tip komt!

#5 Blijf dromen

bloesem

Jouw droomhuis krijgt pas vorm en inhoud als je hier goed over hebt nagedacht. Blijf dus vooral dromen over jouw ideale woning. Waar woon je graag? Met wie zie je jezelf daar? Hoe ziet de keuken eruit? Waar kijk je op uit vanuit het raam? Wil je graag een eigen moestuin? Allemaal vragen die uiteindelijk bijdragen aan een helder beeld van wat je wel en juist niet verwacht van jouw droomhuis. Natuurlijk zul je uiteindelijk vaak concessies moeten doen. Het huis is misschien niet helemaal ideaal gelegen, de tuin is wellicht wat kleiner dan je verwachtte of het huis heeft de nodige verbouwingen nodig, maar pas als je een idee hebt van wat je wilt, weet je ook waar je dit moet zoeken. Ik ben niet heel zweverig ingesteld, maar ik ben tot op bepaalde hoogte wel een aanhanger van de Law of Attraction: als je iets heel graag wilt, dan komt het ook naar je toe. Niet omdat alles wat je wenst altijd maar uitkomt, maar omdat je er dan onbewust naartoe gaat werken. Blijf dus hopen en dromen en wie weet kunnen we elkaar nog een handje helpen. Heb jij al een idee over jouw toekomstige (duurzame) droomhuis?

Dit artikel bevat een gesponsorde link van een externe website. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours
  1. Linda - Zaailingen

    Ik dacht eerst dat ik een superduurzaam huis wilde later, maar die zijn inderdaad niet voor het oprapen (of betaalbaar). Later bedacht ik me dat ik juist een veel groter verschil kan maken als ik een bestaand huis koop en dat duurzamer maak. Misschien vind je wel makkelijker een stukje land met een oud boerderijtje erop dan een kavel waar je op mag bouwen.
    Linda – Zaailingen onlangs geplaatst…No poo voor beginners (deel 5): no poo-wasmethodenMy Profile


Post a new comment

CommentLuv badge