ballonnen

5 supervervuilers om te vermijden

Afvalvrij leven is de laatste jaren flink terrein aan het winnen wereldwijd. Steeds meer mensen raken geïnteresseerd in het verminderen van hun afval en duurzamer leven. Nu streef ik zelf ook naar het reduceren van afval en meer verpakkingsvrij kopen, maar afvalvrij leven is voor ons (nu nog) te hoog gegrepen. Toch kun je ook zonder zero waste doelen genoeg doen om afval te verminderen. Al eerder gaf ik 5 handige tips om afval in huis te verminderen, maar je kunt nog veel meer doen. Zo zijn bepaalde producten gewoon een stuk milieuonvriendelijker dan andere producten. Door onderstaande producten te vermijden in het dagelijks leven, spaar je een heleboel afval uit en bescherm je het milieu tegen deze supervervuilers.

#1 Ballonnen

ballon

Het is zo gezellig, een kamer vol ballonnen als er iets te vieren valt. Helaas word je iets minder feestelijk als je bedenkt hoe ontzettend vervuilend al die ballonnen zijn. Ballonnen zijn (meestal) gemaakt van rubber en alhoewel er vaak wordt beweerd dat een natuurlijk product als rubber geen gevaar vormt voor de natuur, is niets minder waar. Ballonnen die worden uitgedeeld op straat of opgelaten om iets te vieren belanden maar al te vaak in het milieu. Hier worden de ballonnen helaas aangezien voor voedsel door vogels, vissen, dolfijnen en andere dieren en opgegeten. De dieren kunnen hierin stikken of verstopt raken en overlijden. In het meest ‘gunstige’ geval belanden de ballonnen in het milieu waar ze de grond en het water vervuilen en lang niet zo snel afbreken als men vaak aanneemt van een biologisch afbreekbaar product. Voortaan slaan we dat ballonnen oplaten dus maar over en vieren we een feestje met (herbruikbare) slingers en duurzame confetti.

#2 Confetti

confetti

Confetti; nog zo iets dat altijd als enorm feestelijk wordt beschouwd, maar helemaal niet goed is voor het milieu. Confetti is soms van papier gemaakt, maar ook vaak genoeg van plastic. Na het feestelijk gooien van confetti belanden al deze stukjes papier en plastic in het milieu. Dat kan en moet natuurlijk anders. Er zijn gelukkig genoeg feestelijke en duurzame alternatieven voor confetti. Zo is er de throw & grow confetti, gemaakt van biologisch afbreekbaar papier met bloemzaadjes erin, maar kun je zelf ook heel leuke confetti maken van bladeren! Verzamel wat stevige bladeren uit het bos en ga aan de slag met een perforator. Het is een ontzettend leuk klusje om samen met de kinderen te doen. Makkelijker en duurzamer wordt het niet!

#3 Plastic rietjes

glas met rietje

Dat plastic rietjes weinig duurzaam zijn, zal je niet zijn ontgaan. De laatste tijd is er steeds meer aandacht voor deze vorm van vervuiling. Plastic rietjes worden vaak geserveerd bij een drankje en worden na slechts één keer gebruiken al weggegooid. Dat is behoorlijk zonde voor iets dat eigenlijk geen toegevoegde waarde heeft. Vorig jaar werd hierom de #stopsucking actie opgestart in Amerika door The Lonely Whale Foundation en door veel populaire sterren de boodschap te laten verspreiden via social media kwam er aardig wat aandacht voor deze actie. Er zijn genoeg alternatieven te bedenken als je echt een rietje wilt bij je drinken. Zo zijn er rvs rietjes of papieren rietjes op de markt, maar kun je ook kiezen voor eetbare rietjes of rietjes gemaakt van echt riet. Nog eenvoudiger is gewoon nee zeggen tegen rietjes. Wij zeggen altijd bij onze bestelling in een restaurant of café dat we geen rietje bij het drankje hoeven. Soms zul je alsnog een rietje in het drankje krijgen, maar elke rietje dat je uitspaart is er één.

#4 Plastic flesjes en blikken

PMD afval

Iedereen die wel eens een rondje zwerfafval heeft opgeraapt, weet dat het overgrote deel van het afval dat op straat rondzwerft, bestaat uit kleine plastic flesjes en drankblikjes. Het lijkt mij persoonlijk een kleine moeite om na het leegdrinken van een flesje of blikje deze in de afvalbak te gooien, maar blijkbaar is niet iedereen het hiermee eens. Hierdoor zijn blikjes en plastic flesjes echt supervervuilers. Er gaan al heel veel stemmen op om statiegeld in te voeren voor deze kleine flesjes en blikjes, maar tot die tijd zal er ook op andere manieren actie moeten worden ondernomen om de ontzettende vervuiling van deze producten tegen te gaan. Je kunt natuurlijk meer mensen aansporen of zwerfafval te rapen, maar we kunnen ook met z’n allen besluiten om minder plastic flesjes en blikjes te gebruiken. Neem voortaan gewoon zelf drinken mee in een herbruikbare fles. Dat is ook nog eens duurzamer qua grondstoffen en beter voor de portemonnee.

#Kauwgom

kauwgom

Vroeger, in mijn onzekere puberjaren, kauwde ik heel wat kauwgom weg. Uit angst voor een slechte adem, om gewoon maar iets te doen te hebben, om stoer te lijken en omdat het zo scheen te zijn dat je van kauwgom kauwen slimmer zou worden. Als ik toen wist wat ik nu weet, had ik dit natuurlijk nooit gedaan. Kauwgom is namelijk echt heel erg slecht voor het milieu en met recht een supervervuiler te noemen. Kauwgom wordt gemaakt van synthetisch rubber en is maar slecht afbreekbaar. Vaak wordt kauwgom achteloos op straat uitgespuugd en belandt het op de stoep of in de bosjes. Let maar eens goed op de stoep als je buiten bent. Je zult je verbazen over de immense hoeveelheid kauwgom op straat! Omdat kauwgom pas na 20 jaar vergaat, liggen al die stukken kauwgom de straat een behoorlijk lange tijd te ontsieren. Daarnaast vormt de kauwgom ook gewoon een gevaar voor de lokale dieren. Zo ontdekte ik via het boek ‘Het hedendaagse heldenboek’ dat vogels kauwgom vaak aanzien voor broodstukjes en dat ze, na een hap te hebben genomen, de kauwgom met geen mogelijk meer van hun snavel afkrijgen. Zo kunnen ze niet meer eten en drinken en sterven ze uiteindelijk een langzame dood. Daarnaast zijn al die doordrukstrips en potjes natuurlijk ook onnodige afval en is het een verschrikking om met je schoenen in andermans kauwgom te trappen op straat. Kauwgom doet trouwens ook niet veel voor je gezondheid. Van kauwgom kauwen, en daarmee dus lucht happen, kun je last krijgen van winderigheid en dat constante kauwen kan ook nog eens de kaken overbelasten. Laten we er dus gewoon mee stoppen.

4 gedachten over “5 supervervuilers om te vermijden”

  1. Glitters is ook zo-eentje. Omdat het zo minuscuul is, extra gevaarlijk voor het milieu. En al deze dingen zijn inderdaad zo makkelijk te vermijden als je er een beetje op let!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *