dak

5 tips om te verduurzamen op zolder

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehands, energie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik vanaf nu elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag deel ik 5 handige tips om de zolder, en daarbij ook het dak, te verduurzamen.

#1 Benut de ruimte en ruim op

zolder

Niet alle huizen in ons land beschikken over een zolder en wanneer een huis wel een zolder heeft, wordt deze ook vaak niet optimaal benut. Een zolder is toch vaak een beetje een moeilijke ruimte met weinig licht, ventilatie en mogelijkheden. Toch is er vaak in zo’n ‘moeilijke’ ruimte nog een heleboel mogelijk als je creatief denkt. Je kunt de zolder voor veel meer gebruiken dan alleen de wasmachine, opslag en de ketels en buizen. Door de ruimte optimaal te benutten, creëer je ineens eindeloze mogelijkheden in jouw eigen huis. Daarnaast helpt het opruimen van de spullen op zolder bij het minimaliseren van jouw bezittingen en het creëren van rust en ruimte. Je bewaart makkelijker het overzicht, je hebt minder schoon te maken en je kunt andere mensen weer blij maken met de dingen die jij niet meer nodig hebt. Iedereen blij!

#2 Isolatie

duurzaam wonen muur

Uit onderzoek naar warmteverlies in huis is gebleken dat er heel veel warmte verloren gaat via de zolder. Door hier goed te isoleren kun je dus een heleboel warmte behouden en dit resulteert uiteindelijk in minder energiegebruik. Gebruik je de zolder in huis zelden tot nooit of is het een ruimte waar je eigenlijk niet zo veel mee kunt? Overweeg dan de zoldervloer te isoleren om warmteverlies vanuit de leefruimtes naar zolder te voorkomen.

#3 Zonneboiler

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

De zolder is bij uitstek de plek voor de plaatsing van een ketel of, in dit geval, een zonneboiler. Een zonneboiler is een duurzaam alternatief voor het verwarmen van water op aardgas. Een zonneboiler bestaat uit een collector die op het dak wordt geplaatst, om het zonlicht op te vangen, en een reservoir in huis (vaak op zolder) om het warme water op te slaan. Wanneer de capaciteit van de zonneboiler, bijvoorbeeld in de winter, niet voldoende blijkt te zijn, kan het tekort aan warm water worden opgevangen door de combiketel of een warmtepomp. Mocht je nu de investering niet kunnen of willen maken of geen gelegenheid hebben tot de plaatsing van een zonneboiler, dan is een HR-ketel een degelijk alternatief. Deze ketel is een stuk zuiniger en duurzamer dan veel oudere cv-ketels.

#4 Zonnepanelen

Duurzame Buren

Een zonneboiler is iets anders dan zonnepanelen. Zonnepanelen maken namelijk gebruik van het zonlicht om stroom te genereren, terwijl een zonneboiler gebruik maakt van het zonlicht om water te verwarmen. Beide systemen zijn wel fantastische investeringen voor een duurzamer huis en ze kunnen ook allebei worden geplaatst op het dak; het één sluit het ander niet uit. Door de plaatsing van zonnepanelen wek je (een gedeelte van) de energie die je verbruikt in huis zelf op. Zo bespaar je kosten voor jouw energieverbruik en ben je ook veel duurzamer bezig. De ontwikkelingen op het gebied van zonnepanelen gaan momenteel razendsnel en er zijn ontzettend veel mogelijkheden. Zo is er voor elke woonsituatie en elk type woning tegenwoordig wel een passende oplossing beschikbaar en is voor zonnepanelen de prijs tegenwoordig erg aantrekkelijk. Hierdoor zijn zonnepanelen voor een groot publiek interessant en rendabel.

#5 Groendak

groendak Maastricht

Een groendak is een dak dat is opgebouwd met een laag van levende begroeiing. Deze laag kan bestaan uit gras en mos, maar kan ook een begroeiing hebben met vetplanten, kruiden en andere planten. Het doel van zo’n groendak, ook wel een sedumdak of ecodak genoemd, is om het huis beter te isoleren en om de waterafvoer te verbeteren. Het groendak vangt veel meer regenwater op en voert dit efficiënter af dan een regulier dak waardoor afvoeren en riolen niet worden overbelast. Daarnaast is een groendak ook een prachtige manier om meer groen in het landschap aan te brengen en juist daarom zie je steeds meer woningen en kantoren met groendaken in het straatbeeld. Dit type dak heeft wel een specifieke constructie nodig voor de aanleg en vergt ook wat meer onderhoud dan een ‘regulier’ dak. Je kunt hiervoor een groendakenspecialist in de arm nemen, maar er zijn ook diverse dakdekkers die gespecialiseerd zijn in de aanleg van groendaken.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met SkyDreams. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.There are 2 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Ik zie het vaak genoeg in combinatie dus het zal zeker kunnen! Ik weet alleen niet hoe de bevestiging van de zonnepanelen werkt in combinatie met het groene dak dus daar zal zeker een professional bij betrokken moeten worden.


Post a new comment