minimalisme

5 tips om te verduurzamen in de keuken

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehands, energie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag geef ik 5 tips om te verduurzamen in de keuken.

#1 Ga voedselverspilling tegen

groenteafval hergebruiken

Van alle verandering die je kunt doorvoeren in jouw keuken om duurzamer te gaan leven, is het tegengaan van voedselverspilling waarschijnlijk wel het meest belangrijk. In Nederland verspillen we jaarlijks nog steeds 41 kilo aan prima voedsel per persoon en dat komt grotendeels omdat we teveel inkopen, de producten niet goed bewaren of niet op tijd opmaken en gewoon teveel weggooien dat nog prima gebruikt had kunnen worden. Het verspillen van al deze producten maakt het hele productieproces, dat vaak juist zo vervuilend is, zinloos en juist daarom is het tegengaan van voedselverspilling nóg belangrijker dan het verduurzamen van het eetpatroon. Voedselverspilling kun je op allerlei manieren tegengaan. In mijn artikel ‘5 tips om te minimaliseren op boodschappen‘ vind je allerlei tips om zo efficiënt mogelijk boodschappen te doen om verspilling en hoge uitgaven tegen te gaan en in mijn artikel ‘5 tips om te minimaliseren in de koelkast‘ lees je hoe je jouw koelkast optimaal kunt inrichten om voedselverspilling tegen te gaan.

#2 Kies vaker voor tweedehands en investeer in duurzaam

minimaliseren in de koelkast

Natuurlijk hoef je niet per direct al jouw keukenspullen van plastic, teflon of ander minder duurzaam materiaal de deur uit te doen, maar het loont wel om bij de aanschaf van nieuwe producten vaker te kiezen voor duurzame en zuinige alternatieven. Kies bijvoorbeeld bij de aanschaf van nieuw keukengerei vaker voor tweedehands; het aanbod op Marktplaats en in lokale kringloopwinkels is overweldigend. Als je een grote uitgave gaat doen, bijvoorbeeld voor een keukenmachine, koelkast of fornuis, kies dan voor de meest energie efficiënte oplossing en investeer in kwaliteit. Hier is goedkoop vaak duurkoop: nieuwere apparaten zijn vaak veel zuiniger in gebruik en toekomstbestendig. Overweeg ook serieus om wat betreft het fornuis niet te kiezen voor een gasaansluiting. Er zijn steeds meer woningen die niet meer worden aangesloten op aardgas en elektrisch koken heeft gewoon de toekomst.

#3 Ga zuinig om met water

kraan

Laat de kraan niet onnodig stromen, ga  bewust om met warm water en kies, wanneer je er het geld voor hebt, voor een warmwaterkraan. Deze kraan is uiteindelijk efficiënter dan water koken of wachten tot het water warm is geworden. Je kunt er ook voor kiezen om bij het gebruiken van de kraan het overtollige water op te vangen. Dit is prima te gebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.

#4 Kies vaker voor plantaardig

Vegan

Ik zal de laatste zijn die je vertelt hoe je moet leven of moet eten, maar er is geen ontkennen aan: vaker plantaardig eten is gewoonweg beter voor de gezondheid en voor het klimaat. Je hoeft heus niet elke dag plantaardig te eten en vlees, vis, eieren en melk helemaal af te zweren, maar een extra dag vegetarisch eten is absoluut geen straf en wist je dat sojayoghurt ook heerlijk is om curry’s mee te maken en dat je ook prima pannenkoeken kunt maken zonder eieren en melk? Het is ook nog eens ontzettend leuk om te experimenteren met plantaardige alternatieven in de keuken, dus als je er de tijd en zin voor hebt, sla dan eens één van deze leuke vega(n) kookboeken open of neem een kijkje op één van mijn favoriete vega(n) blogs, zoals Green Kitchen Stories, Minimalist Baker of Thug Kitchen.

#5 Minimaliseer in de keuken

keukenla

Je vraagt je misschien af wat minimaliseren met verduurzamen te maken heeft, maar ik kan je verzekeren dat de twee hand in hand gaan. Door te minimaliseren in de keuken en al jouw spullen zó te ordenen dat je alleen de noodzakelijke spullen nog bewaart, heb je direct overzicht op de voor jou belangrijkste spullen. Zo wordt het een stuk makkelijker om overzicht te bewaren. Je koopt minder snel iets dat je niet nodig hebt en denkt bij elke aankoop veel beter na over of je dit wel echt nodig hebt. Daarnaast kun je met de spullen waar jij niets meer aan hebt heel goed iemand anders blij maken en blije mensen zijn ook goed voor de wereld.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:There are no comments

Add yours