badkamer

5 tips om te verduurzamen in de badkamer

Op Awkward Duckling deel ik zo vaak mogelijk handige tips om duurzamer te leven. Ik probeer praktisch toepasbare tips te geven om voedselverspilling tegen te gaan, vaker te kiezen voor tweedehands, energie in huis te besparen en afval op creatieve manieren opnieuw te gebruiken. Al deze tips zijn natuurlijk heel handig, maar ik kan mij zo voorstellen dat je, wanneer je in huis gaat opruimen en verduurzamen, veel meer behoefte hebt aan praktische tips per ruimte. Daarom zal ik vanaf nu elke week een artikel delen met 5 handige tips om snel en effectief te verduurzamen in huis. Vandaag begin ik met 5 tips om te verduurzamen in de badkamer.

#1 Ga voor waterbesparing

minimaliseren badkamer

Bij het verduurzamen van de badkamer staat waterbesparing bij veel mensen met stip bovenaan. Niet zo gek natuurlijk: waterbesparende oplossingen zijn voordelig in aanschaf, vrij algemeen verkrijgbaar en snel geïmplementeerd. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de waterbesparende douchekop. Deze douchekop mengt lucht met het water en daarmee bespaar je water zonder in te leveren op waterdruk. Ook de douchetimer is een veel geziene gadget in badkamers en steeds meer mensen maken er een gewoonte van om douchewater op te vangen in emmers om hiermee bijvoorbeeld het toilet door te spoelen. Er zijn echter nog veel meer waterbesparende maatregelen die je kunt treffen in de badkamer. Zo kun je ook voor het toilet diverse maatregelen treffen om water te besparen bij het doortrekken. De meeste toiletten hebben tegenwoordig al een bespaarknop voor kleine boodschappen (al kun je er natuurlijk ook voor kiezen om deze gewoon niet door te spoelen) en er zijn spaarstops om de hoeveelheid water te verminderen, maar het blijft natuurlijk een gek idee om schoon drinkwater te gebruiken voor het doorspoelen van het toilet. Het is tegenwoordig mogelijk om een regenwateropvangsysteem te koppelen aan het toilet zodat je opgevangen regenwater gebruikt voor het doorspoelen van het toilet. Of als je echt kiest voor luxe kunt je investeren in een W+W van Roca: een toilet met wastafel waarbij het toilet wordt doorgespoeld met water dat is gebruikt om de handen te wassen.

#2 Kies voor duurzaam design

badkamer

Mocht je de luxe hebben om een nieuwe badkamer in te richten of ga je verbouwen, kies dan bewust voor duurzaam en praktisch design. Kies bijvoorbeeld voor een badkamer meubel dat goed past in de ruimte en gemaakt is van duurzaam materiaal. Je wilt namelijk wel dat het materiaal lang mooi blijft en ook bestand is tegen veel vocht en warmte. Meubels in de badkamer krijgen namelijk nogal wat te verduren en de meeste milieubelasting zit toch vaak in de productie van spullen. Daarnaast zijn badkamers meestal niet heel ruim en is het verstandig om praktisch om te gaan met de ruimte. Kies er bijvoorbeeld voor op dingen tegen de muur te plaatsen in plaats van op de grond, zoals planken tegen de wand in plaats van een kast of een designradiator. Omdat deze radiator hoger op de wand geplaatst wordt, neemt deze geen ruimte in op de vloer en blijft er ruimte over voor andere meubels in deze toch al beperkte ruimte. Daarnaast heeft deze radiator meerdere functies. Je kunt er namelijk ook jouw handdoeken over hangen tijdens het douchen.

#3 Kies je verzorgingsproducten met zorg

cosmetica

Als je dan toch bezig bent met het verduurzamen van de badkamer, werp dan ook eens een kritische blik op jouw verzorgingsproducten. Ik haalde het eerder al eens aan in mijn artikel over ‘minimaliseren in de badkamer‘, maar het is het herhalen waard: wat smeer je eigenlijk dagelijks op jouw huid? Je hebt vast wel eens gehoord van termen als SLS, parabenen en microbeads: stuk voor stuk veelvoorkomende ingrediënten in verzorgingsproducten die omstreden zijn vanwege hun negatieve invloed op onze gezondheid of het milieu. Wees dus kritisch met wat je in huis haalt en verdiep je eens in duurzamere, natuurlijkere en dierproefvrije verzorgingsproducten. Er is tegenwoordig meer dan genoeg keus op dit gebied en er zijn allerlei handige tools beschikbaar om je te helpen bij de zoektocht naar jouw nieuwe favorieten. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in het dierproefvrij overzicht van Naoki of maak tijdens het winkelen eens gebruik van de apps Beat the Microbead of Think Dirty. om te ontdekken wat er allemaal schuilt in jouw favoriete verzorgingsproducten.

#4 Zorg voor goede ventilatie

badkamer

De meeste badkamers zijn tegenwoordig niet meer voorzien van een raam of hebben slechts een heel klein venstertje. Dit is bij lange na niet genoeg om goed te ventileren in deze ruimte, en dat terwijl juist in de badkamer ventilatie zo ontzettend belangrijk is. Vochtproblemen komen namelijk veel voor in de badkamer en zorgen voor schimmels en aantasting van de muren, het plafond, de vloer en de meubels. Veel moderne badkamers zijn voorzien van mechanische ventilatie en deze zou dan ook volop moeten worden gebruikt. Vergeet zeker niet extra te ventileren tijdens en na het douchen of baden en laat ook zeker de deur openstaan na het verlaten van de badkamer om de ventilatie te bevorderen.

#5 Ga voor een warmte-terugwinsysteem

duurzame investeringen in huis om energie te besparen

Een meer ingrijpende maatregel om de badkamer te verduurzamen is de installatie van een warmte-terugwinsysteem, ook wel een WTW installatie of Douche WTW genoemd. Tijdens het douchen gaat er veel warm water verloren en welbeschouwd is het eigenlijk zonde dat al dit opgewarmde water, dat zoveel energie heeft gekost, slechts zo kort wordt gebruikt. Met een warmte-terugwinsysteem wordt dit warme weggespoelde water gebruikt om koud water op te warmen zodat er minder energie wordt verbruikt voor het opwarmen van het water tijdens het douchen. Wil je meer weten over de precieze werking van dit systeem? Neem dan een kijkje op de website van Duurzaam Thuis. De installatie van een warmte-terugwinsysteem vereist wel een verbouwing dus plan de installatie wanneer je gaat verhuizen of gaat verbouwen.

Wil je meer tips voor het verduurzamen van jouw huis? Lees dan zeker ook deze artikelen:

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Tegel & Sanitair Depot. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *