10x wat te doen met gebruikte theezakjes

10x wat te doen met gebruikte thee(zakjes)

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om gebruikte thee(zakjes) op allerlei handige manieren te gebruiken in en rond het huis.

Wij Nederlanders zijn in steeds toenemende mate een theedrinkend volkje aan het worden. De schappen in de winkels staan vol met allerlei interessante theemixen in alle denkbare smaken en steeds vaker spreken mensen niet meer af om een bakje koffie te doen, maar om een kopje thee te drinken. Thee drinken heeft ook gewoon iets knus, iets gezelligs. Nu is thee natuurlijk ook gewoon heel gezond voor je (als je er geen scheppen suiker aan toevoegt) en kan theedrinken een stuk duurzamer zijn dan koffie. Thee hoeft namelijk niet perse van ver te worden gehaald; je kunt heel eenvoudig met lokale kruiden en specerijen je eigen thee samenstellen. Door hierbij ook nog eens gebruik te maken van een thee-ei of een ander herbruikbaar theefilter, ben je helemaal duurzaam bezig. En nadat je jouw favoriete kopje thee hebt gezet, kun je de thee nog op allerlei manieren opnieuw gebruiken in en rond het huis. Geef je toch de voorkeur aan zakjes thee, dan kun je deze natuurlijk ook nog hergebruiken.

#1 Oogmasker

10x wat te doen met gebruikte theezakjes

Thee kan kalmerend werken voor de huid en twee theezakjes zijn dus ideaal om te gebruiken als oogmasker om de ogen of de huid rondom de ogen wat rust te geven. Natuurlijk werkt dit ook op andere delen van de huid en gaat hier de regel op dat natuurlijkere kruiden meer goed doen dan een zakje kinder colathee (helaas, dit bestaat echt!).

#2 Kleuren van papier en stof

10x wat te doen met gebruikte theezakjes

Wil je op een natuurlijke en eenvoudige manier jouw vellen papier of een stuk stof een kleurtje geven? Gebruik hier dan een gebruikt theezakje voor en maak hiermee en pot thee om de stof of het papier mee te kleuren. Laat dit even trekken en daarna drogen.

#3 Hout poetsen

huiskamer

Met een gebruikt theezakje kun je prima weer een pot sterke thee zetten om de houten meubels in huis mee te poetsen. Thee is namelijk een natuurlijk middel dat het hout niet zal aantasten en de kleur zal het hout ook mooi houden.

#4 Muizen weren

muis

Het schijnt zo te zijn dat muizen niet houden van de geur van thee. Heb je last van muizen thuis, maak dan optimaal gebruik van deze kennis en droog wat zakjes gebruikte thee. Leg deze vervolgens op allerlei plaatsen waar de muizen graag rondscharrelen om ze te weren.

#5 Bewater de moestuin

moestuin

Als je een natuurlijke thee in huis hebt, kun je hier uitstekend nog een keer thee van zetten om de tuin te bewateren. Sommige kruiden en specerijen bevatten belangrijke mineralen die ook nuttig zijn in de moestuin. Denk er wel aan om dit water niet gloeiend heet op de planten te gieten. Hier worden ze minder blij van namelijk.

#6 Luchtverfrisser

10x wat the doen met gebruikte theezakjes

De theezakjes kunnen, na het indrogen, op allerlei handige manieren in huis worden gebruikt. Eén toepassing is het gebruik als luchtverfrisser in huis. Door een paar druppels etherische olie aan het zakje toe te voegen, wordt jouw simpele theezakje een heerlijke luchtverfrisser.

#7 Ramen lappen

raam

Met gebruikte theezakjes kun je jouw ramen streepvrij lappen. Maak het theezakje vochtig en wrijf dit over de ramen. Met een doekje neem je het af en de ramen zouden streeploos schoon moeten zijn. Dat is nog eens kostenefficiënt schoonmaken!

#8 Verkoel zonnebrand

natuurlijke zonnebrandcrème

Heb je te lang in de zon gezeten? Gebruik dan enkele theezakjes om de aangedane huid te laten koelen en de zwelling te verminderen. Natuurlijk moet je met een serieuze zonnebrand altijd professionele hulp zoeken, maar bij een milde verbranding kan dit net de verkoeling bieden die je zoekt.

#9 Voed de rozenstruik

roos

Met een natuurlijke kruidenthee kun je uitstekend jouw rozenstruiken voeden. Rozen zijn gek op de voedingstoffen in kruidenthee. Haal de thee uit het zakje en strooi het rondom de struik om de planten een boost te geven.

#10 Composteren

compost

Mocht je toch geen handige toepassing ontdekken in de tips hierboven, dan kun je de thee, en eventueel de theezakjes als deze geen plastic bevatten, nog toevoegen aan de composthoop. Hier verrijkt het de compost met nuttige mineralen.

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

8 gedachten over “10x wat te doen met gebruikte thee(zakjes)”

    1. CP Van den Broek

      Hallo,heb er wel theezakjes neergelegd,maar kijk uit,dat je dekbedden er niet eraan gaan,want ik wou van dunne dekbed naar warme winterdekbed gaan en had 2 zakken en buiten over waslijn gehangen,de muizen hebben mijn dekbedden aangevreten,dus alles open en gepoept,je krijgt t niet via je verzekering terug…….

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *