Het Hedendaagse Heldenboek

Leestip: Het hedendaagse heldenboek

Van alle boeken die vorig jaar verschenen, stond ‘Het hedendaagse heldenboek’ toch wel heel hoog op mijn verlanglijstje. ‘Het hedendaagse heldenboek’ is geschreven door Rachel van de Pol. Alhoewel ze als kind al een echte wereldverbeteraar was, wist ze niet goed hoe ze haar verlangen om een superheld te zijn, moest verenigen met de realiteit van alledag. Op een nacht kreeg ze een ingeving en besloot ze een jaar lang elke dag een goede daad te verrichten om zo de wereld te redden, of in elk geval een beetje mooier te maken. In ‘Het hedendaagse heldenboek’ lees je alles over dit bijzondere jaar waarin Rachel de wereld redt op 365 verschillende manieren.

Het Hedendaagse Heldenboek

In ‘Het hedendaagse heldenboek’ doet Rachel van de Pol verslag van haar bijzondere heldenjaar. Met vermakelijke anekdotes, ontroerende ontmoetingen en herkenbare ongemakkelijke situaties laat ze zien dat iedereen in staat is tot een goede daad, je moet het gewoon doen. Ik vond het verhaal van Rachel ontzettend inspirerend. Alhoewel ik mijn best doe om duurzamer te leven en goed te doen in het dagelijks leven, merk ik dat ik me vaak laat ontmoedigen door gedrag van anderen en het gebrek aan effect dat mijn daden lijken te hebben. De quote ‘Het is een eenzame en vermoeiende weg als je verandering wilt bereiken door boos te zijn op mensen die niet denken en handelen als jij’ uit het boek kwam dan ook flink binnen en was direct een eyeopener. Rachel heeft weten vast te houden aan het enthousiasme en de onbevangenheid van haar jonge zelf. Ze probeert de wereld te veranderen zonder zich daarbij te bekommeren over wat haar omgeving daarvan vindt of de vraag of het wel zin heeft. Ik aspireer zo’n mate van onbevangenheid en inspiratie en dat is ook direct waarom het boek zo ontzettend fijn leest en inspirerend is: haar onbevangenheid en enthousiasme is aanstekelijk!

Het Hedendaagse Heldenboek

Al aan het begin van het boek maakt Rachel duidelijk dat iedereen in staat is tot bijzondere daden en het bijdragen aan verandering. In tegenstelling tot wat wij vaak denken, komt verandering niet zozeer voort uit de acties van slechts enkele individuen, maar is de realiteit meer zoals Leo Tolstoj ooit stelde, dat de geschiedenis is opgebouwd uit het gezamenlijke effect van de vele kleine dingen die doodgewone individuen iedere dag doen. Door belangrijke denkers en doeners uit het heden en het verleden aan te halen, illustreert Rachel dat het bijdragen aan een betere wereld wel degelijks een verschil maakt en dat het niet alleen voor andere mensen en het milieu van wezenlijk belang is, maar dat het ook een positief effect heeft op jouw eigen welzijn. Daarnaast is uit diverse onderzoeken gebleken dat goed doen aanstekelijk werkt. In wezen zit goed doen en hulpvaardig zijn in onze aard, maar af en toe lijken we hierin herinnert te moeten worden. Wat je doet om de wereld een beetje mooier te maken, is niet eens zo heel belangrijk. Je hoeft niet elke dag een grootse verandering door te voeren om een impact te hebben. Begin bijvoorbeeld eens bij het oprapen van een stuk zwerfafval (#58), kies voor lokale honing (#295), maak iemand blij met een lieve boodschap (#360) of spuug simpelweg jouw kauwgom niet meer uit op straat (#138). Elke lieve, duurzame, slimme, behulpzame en milieuvriendelijke daad is er één en maakt de wereld weer een klein beetje mooier.

Het Hedendaagse Heldenboek

Je kunt ‘Het hedendaagse heldenboek’ van Rachel van de Pol nu in alle boekhandels vinden en onder andere bij Bol.com bestellen voor € 17,95. Het boek is ook beschikbaar als e-book voor € 9,99. Neem ook zeker een kijkje op het blog Ik Red De Wereld van Rachel van de Pol voor nog meer inspirerende artikelen van Rachel van de Pol en voor alle tips om zelf aan de slag te gaan als hedendaagse held.

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. There are 2 comments

Add yours

Post a new comment