goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #40

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Een batterij van papier

papier

Deze week stuitte ik op de website Inhabitat op een wel heel bijzondere nieuwe ontwikkeling, namelijk een batterij gemaakt van papier! De Fuelium batterijen worden gemaakt van papier, koolstof en niet-toxische metalen en na gebruik kunnen deze gewoon worden weggegooid zonder schadelijke impact. De batterijen kunnen nu al voor diverse doeleinden worden gebruiken met voltages tussen de 1 en 6 volt, maar de mogelijkheden zijn uiteindelijk eindeloos. Ze worden nu nog voornamelijk gebruikt voor medisch onderzoek voor doeleinden waar single-use batterijen direct na gebruik worden weggegooid, zoals bij diagnostisch onderzoek naar specifieke ziekten. Ik ben benieuwd hoe dit zich gaat ontwikkelen!

Glastonbury Festival bant plastic flesjes

festival

Het grote muziekfestival Glastonbury zal vanaf volgend jaar alle plastic flesjes in de ban doen. Alhoewel muziekfestivals altijd wel zorgen voor veel afval en milieu impact, zijn sommige festivals wel duurzamer te noemen dan anderen. Het Britse festival Glastonbury is qua duurzaamheid altijd een voorloper geweest en laat dit met het meest recente besluit ook weer zien. De organisatoren van het festival hebben laten weten dat er tijdens het vijfdaagse festival normaliter zo’n miljoen plastic flesjes worden gebruikt op het terrein. Door deze flesjes in de ban te doen maakt de organisatie een enorm verschil. Als alternatief worden er diverse installaties op het terrein geplaatst voor het navullen van waterflesjes en er worden herbruikbare metalen flesjes verhuurd op het terrein voor gebruik tijdens het festival.

Britten in de ban van plasticvrij leven

zero waster's travel companion

In de Volkskrant was deze week een artikel te lezen over het succes van plasticvrij leven in Groot-Brittannië. Het Blue Planet-effect, zo noemt de auteur de huidige ontwikkelingen in Groot-Brittannië. Hij stelt dat de documentaire Blue Planet behoorlijk wat heeft losgemaakt in het land. Steeds meer inwoners zetten zich in voor een plasticarm of plasticvrij leven. Het artikel schetst een mooi beeld van alles wat er momenteel actueel is op het gebied van plasticvrij leven in Groot-Brittannië en het stemt hoopvol over wat er mogelijk nog zal volgen en naar ons land zal overwaaien.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *