goed nieuws

Dat is pas goed nieuws! #39

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws’.

Het Britse koningshuis kiest voor duurzaam

Buckingham palace

Verreweg het leukste, en misschien wel het meest belangrijkste, duurzame nieuws van de afgelopen week was de bekendmaking dat Queen Elizabeth plastic in de ban doet in de Britse paleizen. Naar het schijnt heeft zij de stap om plastic rietjes en flesjes te bannen gezet na een samenwerking met documentairemaker Sir David Attenborough. Haar zoon, prins Charles, zet zich al jaren in voor het milieu en is zeer uitgesproken over klimaatverandering. Met de belangrijke functie die het Britse koningshuis heeft, is dit een fantastische stap en een voorbeeld voor vele andere koningshuizen en staatshoofden.

De nieuwste trend: ploggen

hardlopen

Wie mij volgt op Facebook heeft de filmpjes vast al voorbij zien komen. Er is namelijk een nieuwe trend op het gebied van hardlopen overgewaaid vanuit Zweden: ploggen. Tijdens het ploggen ben je aan het hardlopen, maar ruim je tegelijkertijd ook afval op. De nieuwe trend was blijkbaar zo spraakmakend dat zelfs RTL Nieuws er aandacht aan besteedde deze week. De trend is niet helemaal nieuw in Nederland trouwens. Ik ontdekte door comments op Facebook dat er al verschillende (groepen) mensen zich op deze manier inzetten voor het inzamelen van zwerfafval. In Nederland noemen we het dan troeprennen, junkjoggen of troeptrimmen. Wat een fantastisch initiatief!

Hét alternatief voor het Gronings gas: waterstof

Groningen

In het AD was deze week een interessant artikel te lezen over de duurzame eigenschappen en mogelijkheden van waterstof. Aan het woord komt hoogleraar Future Energy Systems Ad van Wijk. Hij vertelt over dit duurzame alternatief voor aardgas dat kan worden geproduceerd met windmolens op zee en zonnepanelen. Bij verbranding komt geen CO2 vrij en waterstof kan worden gebruikt om huizen te verwarmen, stroom op te wekken, vervoersmiddelen te laten rijden en nog heel veel meer. Dat er steeds meer met waterstof wordt geëxperimenteerd is niet echt een verrassing. In Groen Licht werd er al aandacht besteed aan de Groningse lijnbussen die rijden op waterstof en ook in Brandpunt+: Klimaatkantelaars kwamen de mogelijkheden van waterstof aan bod. Toch is het fijn om te lezen dat er steeds meer aandacht komt voor deze nieuwe duurzame energie alternatieven en dat er volop wordt geëxperimenteerd met de mogelijkheden. Zo komt een energietransitie nog dichterbij.

‘Steeds Leuker’ is het beste spirituele boek van het jaar

Steeds Leuker

Afgelopen jaar verscheen het boek ‘Steeds Leuker‘ in de boekhandel: het eerste boek van Jelle Hermus die we ook wel kennen van het leuke blog So Chicken. Het boek was een heerlijk praktisch handboek voor een leuker en meer betekenisvol leven en ik heb met volle teugen genoten tijdens het lezen ervan. Ik was hierin blijkbaar niet de enige want deze week werd bekend gemaakt dat het boek ‘Steeds Leuker’ verkozen is tot Beste Spirituele Boek van 2018. Goed gedaan Jelle!

De eerste circulaire sociale huurwoning

Nijmegen

Op The Optimist kon men deze week kennismaken met de allereerste circulair ingerichte sociale huurwoning van Nederland. Deze sociale huurwoning is gevestigd in Nijmegen en is helemaal ingericht met duurzame producten en diensten. De woning wordt niet echt bewoond, het dient als modelwoning ter inspiratie voor geïnteresseerden. In de woning ligt de nadruk op recycling en upcycling en het reduceren van afval en verbruik. Vanaf volgend jaar zal de woning beschikbaar worden als sociale huurwoning. Dan zullen ook 500 andere woningen worden gerenoveerd en van energielabel G naar energielabel B gaan.

Ja-Ja stickers voor alle brievenbussen in Haarlem

brievenbus

Amsterdam was de allereerste gemeente die besloot de Nee-Nee stickers te vervangen door Ja-Ja stickers. Vanaf dat moment hoefden mensen niet langer meer een sticker op de brievenbus te plakken als ze geen reclame meer wensten, maar moesten ze juist expliciet aangeven wanneer ze wel reclame wensten te ontvangen. Goed nieuws voor het milieu (en de inhoud van de papierbak), want dit heeft een enorme impact op de hoeveelheid papier die wekelijks door de brievenbus wordt geduwd en natuurlijk ook op de transport van al die folders en kranten. Veel andere gemeentes werden enthousiast van dit initiatief en besloten het te implementeren in hun eigen gemeente. Deze week ging de gemeenteraad Haarlem akkoord met ingediende motie om de stickers ook te introduceren in Haarlem. Er wordt nu gewerkt aan de stickers zelf en een communicatieplan om de burgers hiervan op de hoogte te brengen.

2 gedachten over “Dat is pas goed nieuws! #39”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *