bloem

Dat is pas goed nieuws! #37

Steeds meer mensen sluiten zich af voor de negativiteit van alledag en volgen het nieuws niet meer. De negatieve berichtgevingen worden ervaren als deprimerend en de manier waarop het nieuws tegenwoordig wordt gebracht lijkt vooral sensatiebelust te zijn en enkel en alleen nog te draaien om kijkcijfers en shockwaarde. Ik besloot jaren geleden ook om het nieuws niet meer te volgen en de kranten niet meer te lezen, maar ik vind het af en toe toch jammer om zo niet meer op de hoogte te zijn van alle actualiteiten. Ik heb het volgen van het nieuws dus toch weer opgepakt, maar ik heb besloten selectiever te zijn in mijn aandacht en ook vooral mijn aandacht te richten op de dingen die wel positief zijn. Omdat ik positiviteit graag verspreid, heb ik besloten elke week het beste, leukste, mooiste en meest ontroerende nieuws met jullie te delen in de nieuwe rubriek ‘Dat is pas goed nieuws.

 Zero waste in het nieuws

De Nieuwe Graanschuur

Deze week kon je op NOS een reportage zien en een artikel lezen over de zusjes Jessie en Nicky Kroon van het leuke blog Het Zero Waste Project. Jessie en Nicky leven al enkele jaren zonder plastic en proberen steeds meer zero waste te leven en zijn onder andere de organisatoren van Het Plasticdieet. In het artikel en de video laten ze zien hoe zij hun leven zo zero waste mogelijk inrichten in Amersfoort en geven ze tips voor iedereen die wil beginnen met het verminderen van afval. Ik vind het fantastisch om te zien dat zero waste steeds populairder wordt!

De Nederlander wil best duurzamer leven

verduurzamen

In Trouw was deze week te lezen dat maar liefst 7 van de 10 Nederlanders overweegt hun leefstijl te vergroenen, maar nog wacht op anderen. De schrijver van het artikel noemt het een ‘klimaatspagaat’; wat mij betreft nu al hét woord van 2018! Uit een recent onderzoek van I&O Research is gebleken dat de meeste Nederlanders best betrokken zijn bij de huidige klimaatproblematiek, maar voor veel mensen blijft een daadwerkelijke verandering vaak slechts bij voornemens omdat men verwacht dat anderen hun gedrag niet aan zullen passen en hun acties niets uithalen. Ik herken het gevoel wel, maar vind het hoopgevend dat er toch zoveel mensen zijn die wel positief staan tegenover een groenere leefstijl!

Ziekenhuizen doen energiedrankjes in de ban

energy drink

Alhoewel het Ministerie van Volksgezondheid pas enkele weken geleden opdracht gaf tot het onderzoeken van de effecten van de populaire energiedrankjes, zijn sommige instanties en bedrijven in Nederland al een stuk voortvarender. Diverse artsen hebben eerder dit jaar een oproep gedaan om actie te ondernemen omdat ze zich zorgen maken over de effecten van deze energiedrankjes. Deze week liet de Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) weten dat verschillende ziekenhuizen in ons land de energiedrankjes uit de schappen hebben gehaald van de winkels, restaurants en automaten. Het zijn nog lang niet alle ziekenhuizen in ons land, maar het is fijn dat enkele ziekenhuizen het voortouw hierin nemen en hun verantwoordelijkheden nemen.There are 2 comments

Add yours
    • awkwardduckling

      Ja, inderdaad. Ik herken het gevoel wel heel goed, maar mensen zouden (bijvoorbeeld via de media) nog veel meer voorbeelden moeten zien van mensen die er ook actief mee aan de slag gaan met kleine stapjes. Dan wordt het wat toegankelijker en genormaliseerd.


Post a new comment

CommentLuv badge