Fitbit

Gezond en fit worden met Fitbit

Eén van mijn goede voornemens van dit jaar was om een stuk gezonder te gaan leven en fitter te worden. Nu neem ik me dit ieder jaar voor en alhoewel ik altijd mijn best doen en ook de laatste jaren zeker wel positieve stappen heb gezet richting een gezonder leven, valt er toch nog flink wat winst te halen. Om dit jaar echt grote stappen te zetten hebben mijn man en ik eind vorig jaar een Fitbit aangeschaft: een slimme activity tracker die door middel van een bandje om de pols bijhoudt hoeveel je eigenlijk beweegt. Omdat we niet zeker wisten of het bandje een succes zou zijn, zijn we begonnen met de meest eenvoudige variant. Ik gebruik de Fitbit nu al enkele maanden tot grote tevredenheid en daarom wil ik jullie graag kennis laten maken met dit ontzettend slimme concept om meer in beweging te komen!

Fitbit

Fitbit is een Amerikaans bedrijf dat diverse smartwatches en activity trackers op de markt brengt om activiteit te meten, stappen te tellen, hartslag te meten, slaapkwaliteit te monitoren en calorieën te tellen. Het principe is relatief eenvoudig: je draagt een bandje of smartwatch om de pols en zo houdt Fitbit met een app al jouw activiteiten bij. Je kunt het bandje gewoon altijd om houden, behalve dan onder de douche en tijdens het opladen. Ik heb zelf één van de meest eenvoudige uitvoeringen, de Fitbit Flex, die gedurende de dag bijhoudt hoeveel stappen ik zet, hoeveel kilometer ik loop, hoeveel actieve minuten ik heb op een dag en wat de kwaliteit van mijn slaap is. Het bandje houdt alles bij, je hoeft hier zelf niets meer voor te doen.

Fitbit

Door middel van een app op jouw smartphone, zowel beschikbaar voor Android als voor iPhone, kun je vervolgens inzien hoeveel activiteit jouw Fitbit heeft geregistreerd. Je krijgt een mooi overzicht van de stappen die jij per uur en per dag zet en jouw slaappatroon op een willekeurige nacht, maar je kunt de app ook gebruiken om nog veel meer handelingen te registeren. Zo kun je in de app bijhouden welke sport je beoefent op een dag. De app rekent vervolgens uit hoeveel calorieën je daarmee verbrandt en dit wordt weer meegenomen in het totaaloverzicht. Ook kun je de app van Fitbit gebruiken om jouw calorie inname of waterconsumptie bij te houden. Zo krijg je meer informatie over en zicht op wat je eet en welke voedingsstoffen je binnenkrijgt. Gebruik je al een ander programma voor één van deze functies? Dan is dat vaak zonder problemen te synchroniseren met Fitbit.

Fitbit

Een andere leuke functie van de Fitbit app is dat je de competitie aan kan gaan met andere Fitbit gebruikers. Je kunt in de app kiezen voor een avontuurlijke race tegen een andere gebruiker langs echte locaties, zoals de NYC marathon, of je kiest voor een uitdaging tegen een andere speler, zoals de Daily Showdown of de Workweek Hustle. Ga je liever alleen een uitdaging aan, selecteer dan een Solo-avontuur of stel een ambitieus doel voor jezelf in op de app. In de app vind je enkele vastgestelde doelen voor stappen, slaap of actieve minuten, maar deze kun je naar eigen inzicht aanpassen, net als de doelen voor calorieën, gewichtsveranderingen, waterinname en fitnessactiviteiten. De app is heel eenvoudig in gebruik en de interface van de dagelijkse doelen kan helemaal naar eigen inzicht worden ingedeeld en ingesteld.

Fitbit

Wij gebruiken de Fitbit Flex, maar je kunt het natuurlijk zo geavanceerd maken als je zelf wilt. Mijn man is vooral heel fanatiek en actief geworden door het dragen van de Fitbit en is sinds vorige week overgestapt op een nog geavanceerdere versie die naast stappen tellen en slaapkwaliteit meten ook nog de hartslag meet, inspanning bijhoudt, dient als horloge en in contact staat met de telefoonfuncties. Zelf ben ik niet zo van al die getalletjes en geavanceerde functies en houd ik het bij deze eenvoudige Fitbit, maar ik kan het iedereen aanraden. Het geeft je net dat laatste zetje om van de bank te komen, een rondje extra te lopen en iets gezondere keuzes te maken. Er zijn Fitbit activity trackers in allerlei vormen, maten en kleuren en zo is er voor iedereen we een passend model te vinden.

Fitbit

Nu zijn er natuurlijk nog veel meer activity trackers en smartwatches op de markt die nagenoeg hetzelfde doen als Fitbit. Toch kozen wij heel specifiek voor Fitbit omdat deze tracker zo gebruiksvriendelijk is en zo goed te synchroniseren is met andere apps. De app is geheel gratis en heeft heel veel functies, maar er is eventueel ook een Fitbit Premium account aan te schaffen. Dit is een soort coaching programma waarmee je toegang krijgt tot allerlei extra functies en work-outs. Voor meer informatie over Fitbit en de verschillende producten die verkrijgbaar zijn, kun je een kijkje nemen op de website van Fitbit. Hebben jullie ook een Fitbit account? Laat me jouw e-mailadres weten en ik voeg je toe!

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

8 gedachten over “Gezond en fit worden met Fitbit”

 1. Ik heb er eentje sinds gisteravond en ik ben nu al verliefd. Ben benieuwd of mijn ervaringen straks net zo goed zullen zijn als die van jou. Wat voor fitbit gebruikt je man nu?

  1. Volgens mij heeft hij nu een Fitbit Charge. Die ziet er iets meer uit als een ‘echt’ horloge en minder als een knullig armbandje, zoals die van mij ;D. Ik vind het echt ontzettend fijn en ben benieuwd naar jouw ervaringen!

 2. Ik heb een Fitbit charge, ben er heel blij mee! Maar ik vind het ook confronterend. Voor mijn gevoel ben ik heel actief, alleen niet per se in stappen. En voor Fitbit lijkt het dan alsof ik niks doe… Terwijl de was ophangen of met de kindjes spelen op de grond ook heel intensief kan zijn! 10.000 stappen op een dag haal ik eigenlijk nooit, maar daarom heb ik mijn doel ook maar naar beneden bijgesteld ?
  Oh en ik vind het heel interessant om te zien hoe veel ik slaap, zeker omdat ik gebruiken nachten heb door mijn kindjes ?

  1. Ja, dat herken ik wel. Ik ben de hele dag in de weer, maar dat geldt dan weer niet als stappen. Ik zie het maar als een ‘bonus work out’, haha. De 10.000 stappen haal ik ook niet hoor, daarvoor zit ik teveel binnen met de kinderen, daar heb ik de tijd niet voor. Mijn dagelijkse doel staat op 8.000 en dat is te doen per dag. Al loop ik af en toe wel door de huiskamer te ijsberen als een idioot om mijn stappen te halen :D.

 3. Hier een grote Fitbit-fan, al meer dan twee jaar! Ben al aan mijn tweede modelletje toe want omdat je dat 24u per dag draagt, verslijt het wel snel. Nu heb ik er één met verwisselbaar bandje, dus dat gaat hopelijk wat langer mee. Een Alta HR mét hartslagmeter want ik vind dat wel interessant om te zien dat in tijden van stress mijn hartslag in rust stijgt, of tijdens het sporten wat dan ongeveer mijn hartslag is (al is een hartslagmeter op je hart natuurlijk beter). Hij zal ook ieder uur aangeven wanneer je nog niet genoeg rondgestapt hebt, dus het motiveert mij om vaker op te staan van mijn bureau. En om die 10.000 stappen te halen natuurlijk! Soms frustrerend dat ik wel heel wat actieve minuten haal (bv door te fietsen) maar dat dit zich niet vertaalt in stappen waardoor het lijkt alsof ik niks heb gedaan. (Mijn vorige telde wél stappen voor het fietsen.) Dus zeven dagen op rij 10.000 stappen halen is me tot nu toe nog niet gelukt!

  1. Mijn man heeft nu ook een Fitbit met hartslagmeter en reminder en dat is toch wel echt superhandig hoor! Ik heb voorlopig nog genoeg aan mijn uitvoering, maar als ik toe ben aan een nieuwe dan overweeg ik zeker om een Alta of Charge aan te schaffen vanwege al die handige functies. Wel jammer dat jouw versie het fietsen niet meetelt als stappen, maar dit wordt wel apart als inspanning geregistreerd toch?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *