drankkartons

10x wat te doen met lege drankkartons

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om lege drankkartons op handige en creatieve manier opnieuw te gebruiken.

Drankkarton is de benaming voor al die pakken melk en sap die in het afval belanden. Tegenwoordig kunnen deze pakken prima gerecycled worden en daarom moet je deze altijd bij het PMD-afval weggooien, maar natuurlijk kun je ook op allerlei creatieve manieren deze lege drankkartons gebruiken voor knutselprojecten of voor andere handige toepassingen in en rond het huis. Vandaag tip ik 10 leuke ideeën om aan de slag te gaan met drankkarton.

#1 Vogelhuisje

Van een oud drankkarton kun je een heel leuk vogelhuisje maken dat ook voor de kleinste kinderen makkelijk te realiseren is. Je kunt dit natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wilt en vullen met heerlijke zaadjes voor die koude wintermaanden.

#2 Portemonnee

Of het heel praktisch is weet ik niet, maar het is wel een ontzettend leuk idee en een mooi project om samen met de kinderen te ondernemen, deze portemonnee van een leeg drankkarton. Een uitgebreide tutorial vind je op YouTube.

#3 Speeldorp

drankkartons

Met wat viltstiften en verf maak je de leukste creaties van een paar simpele pakken, zoals een heel dorp om avonturen in te beleven. Spaar flink wat pakken op en ga er samen met de kinderen eens een middag voor zitten.

#4 Lantaarns

Of je nu een leuk project zoekt voor Sint Maarten, Halloween of gewoon een lichtje voor de donkere dagen wilt, dit is hoe dan een leuk project om te doen met de kinderen en je kunt eindeloos variëren met materialen en ontwerpen. Op Pinterest vind je talloze ideeën voor lantaarns gemaakt van drankkartons.

#5 Snackbox

Op het leuke blog Trash Backwards vind je talloze tips om producten opnieuw te gebruiken en in één van de artikelen vond ik een leuke DIY om van een drankkarton een handige snackbox te maken. De DIY is heel eenvoudig en deze box kan natuurlijk voor van alles gebruikt worden, van snackbox tot opbergdoosje.

#6 Zaadpotjes

Alhoewel men voor zaadpotjes over het algemeen gebruik maakt van eierdoosjes of andere kleine bakjes, zijn drankkartons eigenlijk ook heel dankbare potjes voor het ontkiemen van zaden en het laten opkomen van planten. Vooral door de diepte zijn deze bakjes ideaal voor planten met lange wortels!

#7 Boot

De fantasie van kinderen is onbegrensd en juist daarom kun je met eenvoudig knutselmateriaal werkelijk alle kanten op. Zo kun je van een drankkarton een ontzettend leuke boot maken waar de peuter of kleuter zich uren mee kan vermaken. Op Pinterest vind je talloze ideetjes, zoals deze leuke muizenboot.

#8 Plantenbakken

Van een paar drankkartons maak je in een handomdraai deze leuke hangende plantenbakken voor in de tuin. Een ontzettend creatieve en ook nog eens voordelige manier om jouw kruiden en bloemen in de tuin alle ruimte te geven en die saaie muren op te leuken.

#9 Pennenbak

Natuurlijk kun je een aantal drankkartons ook omtoveren tot een handige pennenbak voor op het bureau. Maak de pakken wel goed schoon; daarna kun je ze beplakken, beschilderen en versieren naar eigen inzicht.

#10 Cadeauverpakking

Van lege drankkartons kun je ook deze ontzettend creatieve en herbruikbare cadeauverpakkingen maken. Zo bespaar je afval en heb je een creatieve zero waste oplossing voor cadeaus die ook nog eens behoorlijk indruk zal maken!

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

4 gedachten over “10x wat te doen met lege drankkartons”

  1. Wat een leuk idee om zo verpakkingen te hergebruiken! Zelf gebruik ik verpakkingen en doosjes nog weleens om cadeautjes mee in te pakken. Ik versier ze dan mooi en zorg dat ze natuurlijk goed schoon zijn. Ik krijg altijd veel leuke reacties op mijn cadeautjes!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *