Bowls of Goodness

Kookboektip: Bowls of Goodness

De hippe breakfast en dinner bowls zijn nu al een behoorlijke tijd een rage in foodland. Iedere zichzelf respecterende foodblogger of Instagrammer presenteert zijn of haar eten in een hippe bowl. En geef ze eens ongelijk: zo’n bowl ziet er ook gewoon heel smakelijk en stylish uit. Zelf ben ik toch meer van de eenvoudige borden en aan een mooie opmaak van mijn gerechten doe ik niet. Ik ben al blij als ik aan het eind van de dag iets voedzaams op tafel heb getoverd. Maar ik houd wel van koken en ook al zal ik waarschijnlijk nooit in mijn leven zo’n mooi gerecht in een bowl serveren, dat betekent nog niet dat ik die heerlijke gerechten niet wil uitproberen. Na het doorbladeren van ‘Bowls of Goodness’ kreeg ik direct zin om de keuken in te duiken en de vele heerlijke gezonde vegetarische gerechten uit te proberen. In dit boek draait naast een mooie presentatie van de gerechten, in een hippe bowl natuurlijk, ook alles om de smaak en variatie in de keuken.

Bowls of Goodness

Het kookboek ‘Bowls of Goodness’ is geschreven door Nina Olsson. Je kent haar misschien wel van haar blog en populaire Instagramaccount en blog Nourish Atelier. De gerechten en de kookstijl van Nina Olsson doen mij erg denken aan de boeken van The Green Kitchen. Bij beide blogs en in de kookboeken staat vegetarisch koken met zoveel mogelijk gezonde ingrediënten centraal. Dat is ook waarom ik direct werd aangetrokken tot het boek van Nina Olsson en het aandurfde om haar gerechten uit te proberen. Want laten we eerlijk zijn: veel van de kookboeken die een sterke focus hebben op stijl, laten nog wel eens wat steken vallen qua smaak. In ‘Bowls of Goodness’ is dat echter helemaal niet het geval. De gerechten zijn goed doordacht, enorm smaakvol en beïnvloed door keukens wereldwijd.

Bowls of Goodness

De recepten in het boek zijn onderverdeeld in 8 verschillende hoofdstukken, namelijk ‘Gezond Goedemorgen’, ‘Soepen’, ‘Salades’, ‘Graankommen’, ‘Pasta, Courgetti en Noedels’, ‘Machtige Kommen’, ‘Hapjes en Bijgerechten’ en ‘Lekker Zoet’. Het boek begint met een uitleg van Nina’s keukenfilosofie. Een filosofie waarbij de nadruk ligt op plantaardig, natuurlijk en mindful eten. Ik denk dat iedereen erbij gebaat is om eens stil te staan bij deze belangrijke elementen voor iedere maaltijd. De recepten in het boek zijn elk voorzien van een handige ingrediëntenlijst, een duidelijke bereidingswijze en een prachtige foto. Nina Olsson geeft bij elk recept ook mogelijkheden om het gerecht vegan of glutenvrij te maken. Wel maakt ze veel gebruik van de zogenaamde superfoods in het gerechten. Mocht je daar nu niet zo’n fan van zijn of daar geen geld aan uit willen geven (bijenpollen en açaipoeder zijn duur!) dan kun je de meeste ontbijtrecepten beter overslaan. Gelukkig is er nog volop te genieten van alle andere prachtige gerechten uit het boek.

Bowls of Goodness

Natuurlijk heb ik de laatste weken volop gekookt uit het kookboek en wat mij vooral opviel was de enorme smaakexplosie van elk gerecht dat op tafel kwam. Wie ooit heeft gedacht dat puur en plantaardig eten betekent dat je in moet leveren op smaak zal toch echt op zijn neus kijken na het proeven van één van de gerechten uit dit boek. De farro en heirloom-tomaten salade was verreweg favoriet hier in huis. Deze relatief eenvoudige salade maak je met farro, of een willekeurig ander graan, en pijnboompitten, olijven, cannellinibonen en tomaatjes en rode ui uit de oven. Het gerecht is ontzettend smaakvol in al zijn eenvoud en heerlijk als lunch. De oven transformeert de tomaatjes en de rode ui tot heerlijk zoete snoeperijen die prachtig in balans zijn met de andere ingrediënten in het gerecht.

Bowls of Goodness

Het recept voor laksanoedels is ook één van de gerechten die wij hebben geprobeerd en alhoewel dit gerecht ook heerlijk was, vond ik het niet echt een gerecht dat je vaak op tafel kunt zetten vanwege de bereidingstijd en het aantal ingrediënten. Maar als je de tijd en het geduld ervoor hebt, is dit ook zeker een aanrader vanwege de smaakvolle curry en de frisse pickle. Op de planning staan verder nog zeker nog de mezzekom, bestaande uit taboulé, korianderhummus en gegrilde halloumi, de rendang, een Indonesische stoofpot met kokos, seitan en pastinaak, en de linzenchili.

Bowls of Goodness

Het boek ‘Bowls of Goodness’ is nu algemeen verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com verkrijgbaar. Neem ook zeker eens een kijkje op het blog Nourish Atelier van Nina Olsson. Hier vind je nog veel meer kookinspiratie en de stijl en fotografie van het blog is fantastisch!

Dit artikel bevat een affiliatelink van Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

2 gedachten over “Kookboektip: Bowls of Goodness”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *