10x wat te doen met oude wollen truien

In elk huishouden wordt wel in bepaalde mate afval gecreëerd: of je nu niet zo actief bezig bent met jouw afval of juist een fervent zero waster bent. We kunnen het er allemaal wel over eens zijn dat minder afval eigenlijk beter is, maar sommig afval is moeilijk te vermijden. Daarom deel ik regelmatig handige tips om juist het afval dat je in jouw huishouden creëert een nieuw leven te geven. Of het nu gaat om koffiedik, plastic flessen, groenteafval of oude jeans: je kunt heel veel dingen een tweede leven geven. Vandaag deel ik 10 tips om oude wollen truien op handige en creatieve manier opnieuw te gebruiken of een mooie nieuwe bestemming te geven.

Wol is een duurzaam materiaal (mits op diervriendelijke wijze verkregen) waar veel van onze meest comfortabele kledingstukken van worden gemaakt. Wollen kleding blijft, mits je er goed mee omgaat, heel lang mooi en is heerlijk warm op zelfs de koudste dagen. Toch kan het gebeuren dat jouw favoriete wollen trui niet meer gedragen kan worden. Misschien is deze gekrompen in de was, is er een gat in gekomen of past deze je gewoon niet meer. Natuurlijk kun je oude kleding die je niet meer gebruikt, inleveren voor hergebruik bij een Sympany-bak of bijvoorbeeld een vestiging van H&M, maar je kunt ook nog een heleboel andere creatieve dingen doen met jouw oude wollen trui. Weggooien is sowieso zonde van zulk mooi materiaal.

#1 Handschoenen

handschoenen

Als je een beetje handig bent, kun je van jouw favoriete wollen trui in een handomdraai heerlijk warme handschoenen maken. Dit kun je natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Een relatief eenvoudig patroon vind je op de website van The Balance.

#2 Deken

wol

Heb je meerdere oude wollen truien dan kun je deze misschien verwerken tot een kleurrijke en heerlijk warme deken? Door middel van quilten, een techniek waarbij je van kleine stukjes stof en vulling een deken maakt, maak je een prachtig kunstwerkje, voor bijvoorbeeld op de bank, waarin je al jouw favoriete truien een ereplaatsje geeft.

#3 Wollen tas

tas

Een oude wollen trui leent zich uitstekend voor het maken van een superhandige shopper. Je kunt dit natuurlijk zo ingewikkeld maken als je zelf wilt. Een eenvoudige tutorial vind je op de website van Not Dabbling in Normal, maar je kunt hier eindeloos mee variëren. Zo kun je ook een quilttas maken, zoals hierboven, of een klein handtasje in elkaar zetten. Op Pinterest is volop inspiratie te vinden.

#4 Wollen sierkussen

Een ontzettend makkelijke DIY van een oude wollen trui is een sierkussen. Heerlijk knus voor op de bank of op het bed en in een handomdraai gemaakt. Een tutorial voor zo’n sierkussen vind je op het blog van Miss Kopy Kat.

#5 Wollen vaascovers

Als je dan toch aan de slag gaat met bovenstaande tutorial, neem dan gelijk de leuke DIY van Miss Kopy Kat voor deze vaasjes mee van de mouwen van de oude trui.

#6 Wollen sloffen

Heerlijk voor deze koude dagen: warme wollen sloffen. Op Instructables vind je een stap-voor-stap uitleg om bovenstaande wollen sloffen te maken, maar je kunt via Google of Pinterest natuurlijk ook een andere tutorial zoeken.

#7 Wollen sjaal

wollen sjaal

Zoals je ziet, kun je van een oude wollen trui flink wat kledingstukken maken en met een beetje handigheid kun je zelfs uit één trui al jouw winteraccessoires maken. Zo maak je ook eenvoudig een lekker warme sjaal in allerlei formaten en soorten. Met deze tutorial op YouTube maak je zelf een warme ronde sjaal, ook wel bekend als de infinity scarf.

#8 Kinderleggings

Jouw oude wollen trui kan ook prima worden vermaakt tot deze leuke en warme kinderlegging. Natuurlijk moet je hier wel een beetje handig op de naaimachine voor zijn, maar dan wijst de tutorial op Make It & Love It zich eigenlijk vanzelf.

#9 Zachte knuffels en speeltjes

Mocht je jouw warme wollen trui hebben omgetoverd tot één van de vele leuke projecten uit dit artikel en nog wat stukjes wol over hebben, dan kun je deze uitstekend gebruiken om deze zachte babyspeeltjes te maken. Je kunt deze speeltjes natuurlijk uit de losse pols maken, maar op Pinterest is ook volop inspiratie te vinden, zoals deze leuke ballen van Resweater.

#10 Wol hergebruiken

kat

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de trui uit elkaar te halen. Zoek een rand of losse draad waar je een begin kunt maken en haal de trui zo voorzichtig uit elkaar. Zo kun je de wol van de trui bewaren en gebruiken voor een nieuw project. Een mooie manier om toch nog gebruik te maken van jouw favoriete wollen kledingstuk en superduurzaam!

Wil je graag meer tips voor creatief hergebruik? Bekijk dan ook zeker de andere artikelen in de reeks ‘creatief hergebruik’.

8 gedachten over “10x wat te doen met oude wollen truien”

 1. Geweldig al die ideeen . Bij mij wil er wel eens eentje gekrompen uit de machine komen.
  Daar maak ik inlegzooltjes voor in laarzen van. Goede dikke zooltjes kopen is duur .En dan heb ik voor alle laarzen een paar die in de was kunnen .

 2. Leuke tips!! Heb vroeger wel eens een kussen van een oude trui gemaakt maar dat was ook meer omdat die trui emotionele waarde had. Ik zie mezelf nu wel een complete winteraccessoireset of deken maken van pillende truien en vesten als ik ze over een tijdje niet meer aan wil.

  1. Marcelle Strijdhorst

   Ik knip ze af onder de oksels. Zigzag ze af en draag ze om mijn middel onder mijn trui waar het altijd tocht
   De mouwen knip ik af, af zigzaggen en die draag ik om mijn onderarmen.

 3. Pingback: Pluizig en roze: wollen trui wordt polswarmers • Studio Paars • workshops

  1. Truien die pluizen zijn vaak aan de binnenkant nog mooi glad. Ik draai de trui binnenste buiten, knip alle naden af en stik de trui opnieuw in elkaar. Boordjes en hals kun je omzomen of eventueel boordstof aanzetten.

 4. Pingback: 6 Redenen om dit jaar een wollen winterjas te dragen - CoutureFashion.nl

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *