extreem weer

5 tips om jouw huis beter voor te bereiden op extreem weer

Vorige week was het voor heel Nederland even schrikken: een enorme storm deed ons land aan en Nederland leek even lamgeslagen. De treinen reden niet meer, de ongelukken op de weg stapelden zich op, bomen werden met kluit en al uit de grond gerukt en er werd vanuit NL Alert meerdere malen een bericht gestuurd met het verzoek om alleen de hulpdiensten te bellen als er écht sprake was van spoed. Het werd weer eens pijnlijk duidelijk dat wij als land niet goed voorbereid zijn op dit soort situaties, en dat terwijl extreem weer in toenemende mate zal voorkomen. Extreem weer kan allerlei oorzaken hebben, maar de meeste klimaatwetenschappers zijn er nu toch wel over uit dat klimaatverandering hier zeker een belangrijke rol in speelt. Natuurlijk beperkt dit extreme weer zich niet tot een flinke storm; extreem weer door klimaatverandering komt in allerlei vormen voor en is sterk gebiedsafhankelijk. Zo is droogte een toenemend probleem in Californië terwijl overstromingen in Bangladesh een groot probleem vormen. De kou lijkt elk jaar extremer te worden in Rusland, maar extreme hittegolven komen steeds vaker voor in Australië. Er worden diverse onderzoeken uitgevoerd naar klimaatverandering en de invloed daarvan op weersomstandigheden. In 2012 werd er door de Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) een rapport gepubliceerd over klimaatextremen en daarin werd voorspeld dat niet alleen hittegolven en zware neerslag frequenter en heviger zullen voorkomen in specifieke gebieden, maar ook dat de toenemende droogte zal voortzetten en dat de intensiteit van tropische stormen zal toenemen. Deze storm, hoe relatief mak die dan ook mag zijn in vergelijking met extreem weer in andere gebieden op de wereld, zal dus zeker geen uitzondering zijn en het lijkt mij heel reëel om ons beter voor te bereiden op dit soort weer fenomenen. Maar hoe kun jij je nou goed voorbereiden op dit extreme weer? Allereerst is het natuurlijk altijd het veiligst om binnen te blijven, maar ook in huis kan er van alles misgaan. Ik geef daarom vandaag 5 tips om jouw huis beter te beschermen tegen extreem weer.

#1 Laat niets los liggen

dakpannen

Regel 1 bij elke storm is dat je niets op en rond het huis los laat liggen. Die losse dakpan kan normaliter geen kwaad, maar een flinke ruk wind en die dakpan vliegt door de lucht (en met veel pech tegen iets of iemand aan!). Hetzelfde geldt voor plantenpotten, vuilniszakken, speelgoed; eigenlijk alles dat met een flinke windvlaag kan worden opgetild. Onderschat de wind trouwens niet hierin: vorige week bleek dat zo’n fikse storm prima in staat is om bomen uit de grond te trekken en zeecontainers op te tillen! Als er storm wordt verwacht, is het dus heel belangrijk om alles rondom het huis vast te zetten of veilig op te bergen zodat jouw huis, maar ook de omwonenden, veilig zijn.

#2 Sluit alles goed af

luiken

Als je jouw bezittingen veilig wilt stellen dan is het belangrijk om alles goed af te sluiten. Loop het huis even door en controleer alle ramen en deuren in huis. Sluit voor de zekerheid alle deuren en ramen tot de storm wat is gaan liggen. Hetzelfde geldt voor zonwering en luiken; alles wat afgesloten en opgeborgen kan worden stel je veilig zodat de storm niet jouw huis overhoop haalt of, erger nog, de luiken of zonwering van het huis rukt.

#3 Bouw veilig en stevig

huizen

Tijdens een storm blijkt altijd maar weer hoe fragiel sommige constructies in ons land eigenlijk zijn. Sommige huizen, garages en panden lijken echt niet bestand tegen dit soort weer en bij de eerste windvlagen vliegt het dak al door de lucht. Eigenlijk is dit onacceptabel en het is dan ook raadzaam om, waar mogelijk, te investeren in het verstevigen van jouw woning en bij het bouwen van een nieuwe woning al te anticiperen op dit soort weersextremen onder het motto ‘baat het niet dan schaadt het niet’. Laat bijvoorbeeld regelmatig onderhoud uitvoeren aan het dak (hier gaat het tijdens een storm best vaak mis), kies bij de (ver)bouw(ing) voor stevige kozijnen en deuren en kies voor extra stevig en isolerend glas in huis dat niet snel breekt door rondvliegende objecten tijdens een storm.

#4 Kies voor groen

daktuin

Een fikse storm gaat vaak gepaard met enorm veel regenval en zelfs buiten zo’n storm om blijkt de regenval steeds extremere vormen aan te nemen in ons land. Het waterpeil van de IJssel staat dit jaar bijvoorbeeld schrikbarend hoog; het uitstroomgebied van de rivier staat al tijden onder water en tijdens langdurige regenval houd ik hier in Deventer wel eens mijn hart vast uit angst dat de geïmproviseerde ‘wadi’s’ in de stad niet genoeg zullen zijn om het overtollige water op te vangen. De ‘wadi’s’ zijn natuurlijk wel een goed begin wat betreft het omgaan met dit soort weersomstandigheden, maar zelf kun je ook nog genoeg doen om jouw directe omgeving te beschermen. Zo kun je jouw tuin voorzien van genoeg groen. Flinke struiken en bomen hebben namelijk de fantastische eigenschap om water vast te houden en de bodem te verbeteren zodat deze het water beter kan opnemen, in tegenstelling tot tegels die er juist voor zorgen dat water moeilijker de grond in kan lopen. Je kunt je voorstellen dat een tuin vol tegels veel sneller onder water staat. Ook groene daken werken enorm efficiënt in het opvangen van overtollig regenwater. In dit artikel over duurzaam wonen kun je alles lezen over groendaken.

#5 Trek de stekker eruit

onweer

Het klinkt wellicht wat overdreven, maar om te voorkomen dat jouw apparaten door een blikseminslag defect raken, is het raadzaam om de stekkers uit het stopcontact te trekken van de apparaten die je niet direct nodig hebt en deze apparaten vooral niet te gebruiken tijdens onweer. Mijn ouders zeiden dit vroeger al, maar ik nam altijd aan dat dit een hardnekkig fabeltje was. Helaas blijkt het wel degelijk mogelijk te zijn om zelfs van een blikseminslag nabij last te hebben door de ontlading op de grond. Vooral vaste telefoons willen nog wel eens schade ondervinden van een blikseminslag in de buurt. Bliksemafleiders in de buurt willen nog wel eens helpen, maar zijn geen garantie op een schadevrije storm. Het is altijd veiliger om het zekere voor het onzekere te nemen.

Dit artikel is geschreven is samenwerking met SkyDreams. Lees voor meer informatie mijn disclaimer. 

4 gedachten over “5 tips om jouw huis beter voor te bereiden op extreem weer”

  1. Goede tips! We moeten uiteraard veel aandacht besteden aan het tegenaan van dit soort stormen (oftewel klimaatverandering), maar voorzorgsmaatregelen treffen voor het geval er toch zo’n storm plaatsvindt, is ook heel belangrijk om verdere schade te beperken!

  2. Inderdaad verstandig om te kijken of je dak schade heeft opgelopen na een storm. In het verleden zijn er weleens dakpannen van mijn dak gevallen bij hevige wind en regen. Daarnaast laat ik mijn dak ook regelmatig onderhouden, zodat aanslag niet kan gaan ophopen.

  3. Ik dacht ook altijd dat blikseminslag in apparatuur een fabeltje was. Tot nu toe heb ik de stekkers er dan ook nooit uitgetrokken. Ik las overigens ergens dat klimaatverandering ook zou kunnen zorgen voor meer onweer. In dat geval is het wel aan de orde om het huis van deugdelijke bliksembeveiliging te voorzien, dan wel te controleren of deze nog in orde is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *