producten uit de supermarkt die je zelf kunt maken

5 producten uit de supermarkt die je voortaan zelf kunt maken – deel 4

Met in iedere wijk een grote supermarkt met schappen vol met de gekste producten is boodschappen doen tegenwoordig een vloek en een zegen. Natuurlijk is er echt van alles verkrijgbaar en is er voor ieder wat wils te vinden in de schappen. Je kunt proeven van de meest exotische vruchten en wereldgerechten en binnen een minuut of 10 heb je de boodschappen in huis voor een heel gezin. Maar aan de andere kant slaat de keuzestress soms toch behoorlijk toe en al die voorverpakte producten leiden wel enorm af van de essentie van goed en lekker eten. Alhoewel het winkelen in de supermarkt vaak loont qua tijd en efficiëntie, kleven er dus ook nadelen aan. Al die verpakkingen waar de producten in worden geleverd zijn natuurlijk helemaal niet goed voor het milieu en veel producten zijn enorm bewerkt en bevatten teveel suiker, zout en hulpstoffen. En dat terwijl veel kant-en-klaar producten juist zo ontzettend eenvoudig zelf te maken zijn van slechts enkele pure ingrediënten! Ik geef tips voor producten die in elke supermarkt verkrijgbaar zijn, maar die je eigenlijk net zo makkelijk zelf kunt maken. Ik deelde al eerder deel 1deel 2 en deel 3 van deze reeks en vandaag geef ik dit artikel een vervolg met nog 5 producten die je eenvoudig zelf kunt maken. Wel zo voordelig en duurzaam!

#1 Kruidenboter

kruiden

Je kunt natuurlijk heel voordelig een pakje kruidenboter uit de supermarkt halen, maar het zal nooit zo lekker zijn als zelfgemaakte kruidenboter! Met een simpel stukje roomboter, kruiden naar keuze en wat knoflook en zeezout maak je zelf in een handomdraai heerlijk smeuïge kruidenboter waar iedereen van onder de indruk zal zijn. Je kunt er ook nog eens eindeloos mee variëren en het allermooiste is nog wel dat je kruidenboter ook eenvoudig in kan vriezen. Zo kun je gelijk een hele rol kruidenboter maken en deze in plakjes invriezen zodat je altijd een portie op voorraad hebt voor borrelavondjes of voor bij de soep.

#2 Zelfrijzend bakmeel

minimaliseren op boodschappen

Ik heb nooit helemaal begrepen waarom er pakken zelfrijzend bakmeel in de supermarkt worden verkocht. Je kunt dit namelijk ontzettend eenvoudig en voordelig zelf maken, aangezien zelfrijzend bakmeel niets meer is dan bloem met bakpoeder. Voor elke 500 gram bloem kun je ongeveer 16 gram bakpoeder gebruiken, dat is precies 1 zakje, om zelfrijzend bakmeel te maken.

#3 Kruidenmix

kruiden

Mocht je, net als ik, een enorme hoeveelheid kruiden op voorraad hebben dan kun je eigenlijk net zo makkelijk je eigen kruidenmixen maken. Eén voorbeeld hiervan is speculaaskruiden, maar dit gaat natuurlijk ook op voor andere kruidenmixen, zoals de Italiaanse kruidenmix, viskruiden, shoarmakruiden of Mexicaanse kruidenmix. Dit scheelt namelijk een heleboel potjes in de kast en ook in de uitgaven. Zoek op Google gewoon naar een recept voor de betreffende kruidenmix of experimenteer zelf met kruiden tot je een verhouding hebt gevonden die je smakelijk vindt.

#4 Naanbrood

naan

In eerdere artikelen deelde ik al de tip om zelf pitabroodjes of platbroden te maken, maar er zijn natuurlijk nog veel meer soorten brood die je zelf kunt maken. Zo maken wij onze eigen naanbroden en die zijn zóveel lekkerder dan die voorverpakte broden uit de supermarkt. Toegegeven: het is even een werkje, maar je kunt er ook voor kiezen om een flinke portie te maken en een deel hiervan in te vriezen. Wij gebruiken het recept van Rasa Malaysia, maar je kunt online natuurlijk ontzettend veel recepten vinden om zelf mee aan de slag te gaan.

#5 Pesto

pesto

In supermarkten vind je tegenwoordig pesto’s van heel veel verschillende merken en in diverse prijsklassen, maar de lekkerste pesto is wat mij betreft gewoon zelfgemaakte pesto. Gelukkig kun je pesto heel eenvoudig zelf maken van ingrediënten die je vaak toch al in de (koel)kast hebt staan, zoals basilicum, pijnboompitten, Parmezaanse kaas, knoflook en olijfolie. Heb je deze producten niet in huis dan is het waarschijnlijk voordeliger om een potje pesto te kopen, maar als je het wel hebt staan: probeer het eens. Je kunt ook pesto maken met rucola, peterselie of andere noten dus wees niet bang om te experimenteren.

5 producten uit de supermarkt die je eenvoudig zelf kunt maken - deel 4

Natuurlijk zijn er nog heel veel andere producten die je kant-en-klaar kunt kopen, maar die je ook heel eenvoudig en voordelig zelf kunt maken. Lees bijvoorbeeld nog meer tips in:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *