aubergine

Mijn 5 favoriete recepten met aubergine

Ik ben gek op koken en ontdek graag nieuwe recepten om mee te experimenteren in de keuken. Gezond en veelzijdig eten vind ik erg belangrijk en de laatste jaren ben ik steeds meer waardering gaan krijgen voor de diversiteit en smaak van groente en fruit. Wie had dat ooit gedacht? In deze nieuwe reeks ‘mijn 5 favoriete recepten’ wil ik graag mijn favoriete recepten met jullie delen. Elke editie staat een nieuwe groente centraal en hoop ik jullie te inspireren ook de keuken in te duiken en te experimenteren en te koken met verschillende soorten groente. Eet smakelijk!

De aubergine wordt steeds populairder in ons land en zelfs tegenwoordig ook in eigen land geteeld. Van februari tot en met november zijn de Nederlandse aubergines uit de kassen verkrijgbaar in de winkels. We kennen voornamelijk de dieppaarse aubergine, maar er zijn veel meer varianten bekend. Zo zie je tegenwoordig steeds vaker ook de paars/wit gestreepte aubergine of de witte ronde aubergine (vandaar de naam ‘eggplant’). De aubergine is een groente die heel veel gebruikt wordt in de Mediterrane keuken, maar van oorsprong is het een Aziatische groente. De groente is geschikt voor vrijwel alle wereldkeukens vanwege de neutrale smaak en de veelzijdigheid. Je kunt een aubergine wokken, bakken en grillen of zelfs blancheren om deze in te vriezen, maar eet aubergine nooit rauw. Aubergine kan met schil en al worden gegeten, maar het kroontje zal wel moeten worden verwijderd voor het koken. Let bij aankoop op de stevigheid en glans van de groente en bewaar de aubergine bij thuiskomst buiten de koelkast, maar wel op een koele en donkere plaats.

Marokkaanse groentetajine

Dit recept is afkomstig uit het kookboek ‘The Green Kitchen‘ en is één van de favorieten hier in huis. Deze groenteschotel maak je met aubergine, tomaat, kikkererwten, diverse kruiden en specerijen en een flinke portie geduld, want van lang sudderen wordt dit gerecht natuurlijk alleen maar lekkerder. Je kunt natuurlijk eindeloos variëren met de ingrediënten. Wil jij ook aan de slag gaan met dit recept? Dan kun je dit recept van Green Kitchen Stories gebruiken. Heb jij geen tajine thuis? Maak dan deze groenteschotel door deze zo’n 45 minuten te laten sudderen op een laag vuurtje in een pan met deksel.

Gegrilde aubergine met feta

Aubergine met feta

Onlangs hebben wij het kookboek ‘Comptoir Libanais‘ aangeschaft en we koken nog steeds met heel veel plezier uit dit fijne kookboek vol Libanese gerechten uit de keuken van restaurant Comptoir Libanais. Eén van de vele smakelijke recepten in het kookboek is de gegrilde aubergine met feta, munt en pijnboompitten. Het gerecht is eenvoudig te bereiden, maar heel smaakvol. Heb je het kookboek niet in de kast staan dan kun je het recept ook vinden op de website van Okoko Recepten.

Zaalouk

Wij zijn gek op de Arabische keuken, deels ook omdat er zoveel vegetarische opties bestaan in deze wereldkeuken. Eén van de bekendste Nederlandse chefs die zich heeft toegelegd op de Arabische keuken is Mounir Toub en zijn smakelijke gerechten deelt hij via 24Kitchen. Zijn recept voor Zaalouk, een ovenschotel met aubergine, tomaten en diverse kruiden en specerijen, vond ik oorspronkelijk in zijn kookboek ‘Mijn Arabische Keuken’, maar je kunt het recept en de video ook vinden op de website van 24Kitchen.

Jamaicaanse gegrilde aubergine

Liefhebbers van uitgesproken smaken kunnen hun hart ophalen met dit gerecht van Minimalist Baker! Deze Jamaican Jerk Grilled Eggplant, oftewel Jamaicaanse gegrilde aubergine, is een echte smaakexplosie en ook nog eens heel makkelijk te bereiden. De plakken aubergine worden bestreken met een marinade van onder andere olie, maple syrup, knoflook, gember, kaneel, korianderpoeder, piment, cayennepeper en tijm en deze combinatie is echt heerlijk. Je kunt eventueel ook de bijbehorende saus nog maken, maar wij serveren de gegrilde aubergine vaak alleen met rijst en dat is al smaakvol genoeg.

Gnocchi met buffelmozzarella

Tot voor kort was ik nooit zo’n fan van gnocchi, maar toen ik aan de slag ging met de recepten van HelloFresh bleek dat je met gnocchi echt alle kanten op kunt. In dit heerlijke gerecht wordt gnocchi gecombineerd met aubergine, cherrytomaten en buffelmozzarella en dit is echt een fantastische combinatie. Je kunt het recept vinden op de website van HelloFresh.

Op zoek naar nog meer kookinspiratie? Kijk dan ook eens bij de volgende recepten:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *