educatieve platformen

De 5 beste educatieve platformen

Ook al heb je (al jaren) een diploma op zak, je bent nooit uitgeleerd. Voor persoonlijke groei is jezelf uitdagen en blijven leren ontzettend belangrijk. Met een diploma op zak heb je niet alle wijsheid in pacht en interesses ontwikkelen zich en veranderen ook naarmate je ouder wordt. Ik blijf mijzelf graag uitdagen en ben gek op het vergaren van nieuwe informatie op de meest uiteenlopende gebieden. Zo volg ik momenteel een CrashCourse mythologie en filmgeschiedenis, ben ik bezig in drie verschillende boeken (voor elke stemming en gelegenheid een ander boek, natuurlijk) en kijk ik meerdere keren per week een interessante serie of documentaire over één van mijn interesses. Zo hoop ik niet alleen bij te leren op het gebied van mijn interesses, maar blijf ik ook op de hoogte van maatschappelijk relevante onderwerpen en verbreed ik (hopelijk) mijn blikveld. We leven in een fantastische tijd voor persoonlijke ontwikkeling: alle kennis ter wereld is binnen handbereik, je moet het alleen willen en kunnen vinden. Daarom deel ik vandaag een aantal van mijn favoriete educatieve platformen om bij te blijven leren. Zo heb jij ook de kennis over de meest uiteenlopende onderwerpen, uitgelegd door de knapste koppen in binnen- en buitenland, binnen handbereik.

TED

TED Ed

TED is een grote internationale organisatie die diverse conferenties wereldwijd organiseert en interessante talks online plaatst met de slogan ‘ideas worth spreading’. De organisatie is actief sinds 1990, dus je kunt je voorstellen hoeveel interessante sprekers, ideeën en thema’s al aan bod zijn gekomen in die jaren. Op de website van TED kun je interessante talks van de knapste koppen of meest innovatieve denkers binnen een vakgebied vinden. Je kunt hier zoeken op spreker of onderwerp, maar je ook laten verrassen met een willekeurige video of een specifieke playlist. Naast dit indrukwekkende archief heeft TED ook een TED Ed YouTube-kanaal waar je in korte video’s van alles leert. Dit kanaal is vooral gericht op docenten en studenten, maar is vrij toegankelijk voor iedereen, net als de TED talks. De video’s zijn ontzettend leuk geanimeerd en weten in slechts enkele minuten een vraagstuk, filosofisch raadsel of specifiek onderwerp helder uit te leggen.

CrashCourse

CrashCourse

Mij nieuwe favoriete platform is zonder twijfel CrashCourse: een ontzettend leuk YouTube-kanaal opgezet door John Green en zijn broer. Op dit kanaal kun je diverse cursussen volgen over allerlei verschillende onderwerpen. Elke week wordt er een nieuwe video binnen de cursus geüpload en elke video legt in slechts 10 tot 15 minuten een specifiek onderwerp binnen een thema uit. Het aanbod breidt nog dagelijks uit, maar momenteel kun je al CrashCourses volgen over bijvoorbeeld mythologie, filosofie, filmgeschiedenis, literatuur, astronomie, biologie, wereldgeschiedenis, psychologie, economie en games. Neem zeker een kijkje op het YouTube-kanaal van CrashCourse voor meer informatie en het volledige aanbod.

Universiteit van Nederland

Universiteit van Nederland

Eén van de meest populaire op Nederland georiënteerde educatieve platformen is Universiteit van Nederland. Dit platform biedt iedereen de mogelijkheid om gratis colleges op internet te volgen van de beste hoogleraren van Nederland. Diverse deskundigen in hun veld krijgen de kans om een groot publiek kennis te laten maken met een onderwerp waar zij erg gepassioneerd over zijn. Elke week komt een nieuwe hoogleraar aan het woord en elke werkdag verschijnt er van deze hoogleraar een nieuwe video. Een college duurt 15 minuten en in zo’n college staat er één vraag centraal, bijvoorbeeld ‘Waarom denken zoveel mensen dat vroeger alles beter was?’, ‘Wat gebeurt er in je hersenen als je muziek luistert?’ of ‘Hoe kun je water laten branden?’. Door één vraag centraal te stellen, blijft het college toegankelijk voor een groot publiek en is er ruimte om elke dag een nieuw college aan te bieden. Door de frequentie van de colleges is er ondertussen al een behoorlijk archief aan colleges opgebouwd. Je kunt nu al online colleges volgen binnen thema’s als politiek, media, biologie, astronomie, genderstudies, gezondheid, scheikunde, sociologie, wiskunde of psychologie. Voor het complete aanbod aan colleges kun je een bezoek brengen aan de website van de Universiteit van Nederland.

Coursera

Coursera

Via de website en bijbehorende app van Coursera heb je de mogelijkheid om helemaal gratis de beste en meest interessante cursussen online te volgen bij topuniversiteiten en instellingen van over de hele wereld. In het aanbod vind je cursussen van onder andere Yale University, University of Toronto, Princeton University, Johns Hopkins University, Universiteit Leiden, Stanford University, The University of Tokyo en de Universiteit van Amsterdam. De cursussen worden gegeven via video’s met ondersteunend materiaal, toetsen en talloze andere mogelijkheden online. De cursussen die worden aangeboden via Coursera zijn onder te verdelen in de volgende vakgebieden: Arts and Humanities, Business, Computer Science, Data Science, Life Sciences, Math and Logic, Personal Development, Physical Science and Engineering, Social Sciences en Language Learning. Door jouw interessegebieden aan te geven krijg je een aantal suggesties voor leuke cursussen, maar je kunt ook uitgebreid zoeken in de catalogus naar een leuke cursus. Als je bent ingeschreven voor een cursus kun je, tegen betaling, de cursus volgen met een certificaat na het succesvol afronden van de cursus, maar je kunt de cursus ook vrijblijvend en gratis volgen. Neem zeker een kijkje op de website van Coursera voor het uitgebreide aanbod of om je gelijk aan te melden.

The School of Life

The School of Life

Natuurlijk wil je kennis vergaren over onderwerpen als biologie, filosofie, literatuur en wiskunde, maar het is net zo belangrijk om onmisbare life skills op te doen. Hoe word je bijvoorbeeld beter in relaties onderhouden, hoe maak je belangrijke beslissingen en waarom zouden we ons wat kwetsbaarder op moeten stellen? The School of Life weet wetenschap fantastisch te combineren met belangrijke en praktische levensvragen met hun aanbod aan video’s over uiteenlopende onderwerpen. De video’s zijn onderverdeeld in thema’s als popcultuur, kunst, literatuur, sociologie, geschiedenis, politieke theorie en filosofie. In elke korte video maak je kennis met een belangrijk persoon uit de geschiedenis, een bepalende theorie of een interessant concept uit één van deze studierichtingen. De video’s zijn vaak leuk geanimeerd en absoluut de moeite waard. Abonneer je dus snel op het YouTube-kanaal van The School of Life.

Bron foto 4: Onno Feringa voor Universiteit van Nederland
Bron foto 5: https://www.coursera.org/

4 gedachten over “De 5 beste educatieve platformen”

  1. The School of Life kende ik nog niet als YouTube kanaal. Gelijk maar even geabonneerd 🙂
    Persoonlijk vind ik Coursera en ook het vergelijkbare EdX de beste platforms om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Dit omdat er ook opdrachten aan de fulmpjes verbonden zijn. In mijn beleving leer je daarmee actiever. Dat doet overigens niks af aan de waarde van de YouTube kanalen!
    Ik ben overigens ook fan van KhanAcademy voor wiskunde en Italki + Memrise voor het leren van talen. Maar dat zijn wat meer specifieke onderwerpen.

    1. Het helpt inderdaad een heel stuk als er wat interactie is en je de mogelijkheid hebt om actief aan de slag te gaan met de leerstof. De YouTube kanalen vind ik zelf heerlijk om te beluisteren als ik iets anders aan het doen ben. Er blijft toch altijd wel iets hangen naar mijn idee. KhanAcademy, Italki en Memrise kende ik nog helemaal niet, maar die ga ik zeker even bekijken. Bedankt voor de tip!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *