aloe vera

5 onmisbare recepten voor een natuurlijke medicijnkast

Ieder huishouden zou een goedgevulde medicijnkast voorhanden moeten hebben. Een kast of doos gevuld met pleisters, verband, pijnstillers, alcohol, hoestdrank, neusspray en al die andere zaken die onmisbaar zijn in tijden van pijntjes en ziekte. Je kunt natuurlijk een kant-en-klare EHBO-doos kopen in de winkel, maar je kunt ook relatief eenvoudig zelf een natuurlijke medicijnkast beginnen welke je kunt vullen met natuurlijke alternatieven voor middeltjes voor alledaagse pijntjes en ongemakken. Met de recepten die ik in dit artikel tip, maak je in een handomdraai een heleboel handige en natuurlijke producten die niet mogen ontbreken in een huishouden. Van hoestsiroop tot val- en schaafcrème: voor elke toepassing is er een natuurlijk medicijn te maken.

Het klinkt misschien wat gek, want waarom zou je deze producten zelf maken als er allerlei handige zalfjes en drankjes te koop zijn? Maar zo vreemds zijn al die huis-, tuin- en keukentips helemaal niet. Denk maar eens na over al die tips en trucs van ‘grootmoeder’ die je zelf toepast in huis. Wij gebruiken bijvoorbeeld het blad van de aloë vera tegen brandwonden, azijn om de waterkoker te ontkalken en komkommer om zonnebrand te verlichten. Waarom zou je een heleboel geld uitgeven aan moeilijke middeltjes als je het ook heel eenvoudig, voordelig en natuurlijk zelf kunt maken?

#1 Hoestsiroop 

In het griepseizoen lijkt iedereen wel te niezen en hoesten en is een fikse verkoudheid haast niet te vermijden. Met een paar simpele producten kun je een verkoudheid flink verlichten, zoals een natuurlijke hoestsiroop. Dit recept van Mommypotamus is eenvoudig te maken van slechts drie ingrediënten (honing, olijfolie en citroensap) en verlicht de hoestkriebel en verzacht de keel.

#2 Neusspray

neusspray

Het gebruik van neusspray met xylometazoline wordt steeds meer afgeraden, vooral voor langdurig gebruik. De stof doet het gezwollen neusslijmvlies slinken, waardoor je beter kunt ademen tijdens een verkoudheid, maar bij langer gebruik heeft zo’n neusspray, vooral door de conserveringsmiddelen, een negatief effect op het trilhaarslijmvlies en kan het zelfs bijdragen aan een verstopte neus. Een gezonder alternatief is een neusspray op basis van zeezout en dit kun je natuurlijk ook heel eenvoudig zelf maken. Een zoutoplossing kun je maken door zout op te lossen in kokend water. Dit laat je afkoelen en bewaar je in een sprayflesje (verkrijgbaar bij de apotheek). Een recept voor neusspray vind je op de website van Leven Zonder Afval.

#3 Verkoudheidsbalsem

Op de website van Live Simply vind je een handig recept om zelf verkoudheidsbalsem te maken. Een heerlijk geurend alternatief voor de verkoudheidsbalsems die je in de winkel kunt kopen. Dit is wel een recept voor volwassenen omdat sommige essentiële oliën die worden gebruikt in dit recept, zoals rozemarijn, eucalyptus en pepermunt, niet geschikt zijn voor kleine kinderen.

#4 Aloë Vera gel

aloe vera

Natuurlijk is het absoluut noodzakelijk om met een flinke verbranding direct naar de dokter te gaan, maar voor al die ongelukjes in de keuken met te hete pannen, verschroeide huid door de oven en geknoei met hete thee volstaat het vaak om zelf de aangedane huid te behandelen met verzachtende middelen. Eén succesvol middel tegen kleine brandwonden is aloë vera gel en je kunt dit supermakkelijk zelf maken. Een recept voor aloë vera gel met slechts 2 ingrediënten vind je op de website van Going Zero Waste.

#5 Val en stootcrème

Met kleine kinderen heb je op bijna dagelijkse basis te maken met valpartijen. Een knuffel en kus doen vaak al wonderen, maar in sommige gevallen is het wel fijn om een verzachtende en verkoelende crème voorhanden te hebben om bulten en schaafwonden te verzachten. Met dit recept voor boo-boo creme van Live Simply maak je een heerlijk geurende crème waarmee je de pijn iets kunt verzachten.

Bron foto 2: https://www.mommypotamus.com/
Bron foto 4 en 6: http://livesimply.me/

2 gedachten over “5 onmisbare recepten voor een natuurlijke medicijnkast”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *