Ikigai

Leestip: Ikigai

Als kind verslond ik boeken bij het leven. Ik was meerdere keren per week in de bibliotheek te vinden, gaf mijn kleine beetje zakgeld het liefst uit aan mooie boeken en ook op school las ik het liefst alle boeken van de leeslijsten. Dit zette door tot ik begon met studeren en ik verplicht enorm dikke pillen voor elk vak moest lezen. Het plezier in lezen verging me daar even en toen ik kinderen kreeg, vond ik simpelweg niet de tijd om weer echt veel te lezen. Gelukkig begin ik zo langzamerhand weer plezier te krijgen in het lezen van boeken, ook buiten mijn blogonderwerpen om. Ik heb mijn Kobo Plus account weer geactiveerd, boeken uit de bibliotheek gehaald en ook een aantal prachtige boeken van mijn familie gehad voor de feestdagen. Eén van de boeken die ik ontving was ‘Ikigai’: een boek over lang, gezond en gelukkig leven en het vinden van jouw reden van bestaan.

‘Ikigai’ is geschreven door Héctor García en Francesc Miralles en is een boek over het Japanse begrip ikigai. De auteurs raakte geïntrigeerd door dit concept, dat grof vertaald iets als ‘het geluk altijd bezig te zijn’ betekent. Wij zouden het in onze cultuur vertalen in termen als lotsbestemming of raison d’être, maar ikigai is meer dan dat. Ikigai is waar passie, missie, beroep en roeping samenkomt: een betekenisvol leven waar men met passie en kunde de dagelijkse taken verricht. Volgens de Japanse traditie heeft iedereen een ikigai, soms zelfs meerderen. Sterker nog: deze reden van bestaan is één van de sleutels tot een lang, gezond en gelukkig leven. Omdat er in de westerse wereld zo weinig bekend was over deze filosofie besloten de schrijvers het concept verder te onderzoeken.

De schrijvers van het boek reisden af naar Okinawa: één van de 5 blauwe zones van de wereld waar de inwoners opvallend vaak een hoge leeftijd bereiken in goede gezondheid en harmonie met de omgeving. In het dorp Ogimi, ook wel bekend als het dorp van de eeuwelingen, interviewden ze talloze inwoners om tot hét geheim te komen van een lang en gelukkig leven. In het boek beschrijven ze hun ontmoetingen met deze eeuwelingen en maak je kennis met hun dagritme, sociale leven, dagelijkse arbeid en eetpatroon. Naast de reis naar Ogimi, staan diverse andere onderzoeken die al verricht waren naar de zogenaamde eeuwelingen en een gezond en vitaal leven ook centraal. Zo komt het dat het begrip ikigai wellicht minder centraal staat in het boek dan je in de eerste instantie zou verwachten. Het boek legt veel meer een nadruk op alle factoren die mogelijk van invloed zouden kunnen zijn op een lang, gelukkig en vitaal leven en ikigai is daar een onderdeel van.

Het boek ‘Ikigai’ is algemeen verkrijgbaar en onder andere bij Bol.com te bestellen of als e-book beschikbaar. Ben je meer geïnteresseerd in het vinden van jouw eigen ikigai? Dan is wellicht het vervolg dat de schrijver hebben uitgebracht, genaamd ‘Vind je ikigai‘, een aanrader.

Dit artikel bevat affiliatelinks naar Bol.com. Lees voor meer informatie mijn disclaimer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *